Verschillende papiersoorten

Het verschil tussen alle papiersoorten

Gepubliceerd op 02-03-2017

Wanneer je een fotoboek besteld, dan is een van de laatste stappen het kiezen van de juiste papiersoort. Vind je dit lastig omdat je niet echt weet wat de verschillen zijn?

Dan is dit blog erg handig om je te helpen met kiezen. We zetten namelijk alle papiersoorten voor je op een rijtje.

Standaard

Standaard papier is 200 gram dik, maar wat zegt dit nu eigenlijk? Om een vergelijking te maken, standaard printpapier voor de printer thuis is 80 gram. 

Ons Standaard papier is dus flink wat dikker en voorzien van een dubbelzijdige beschermende coating. Met dit papier zit je bij alle soorten fotoboeken wel goed.

Tip: Bij Standaard papier ontstaat een lichte bolling in het midden door de binding. Vind je een bepaald deel van een foto of tekst erg belangrijk? Plaats dit dan niet te dicht tegen de rand aan de binnenkant aan. Hierdoor kan er een klein deel wegvallen namelijk.

Standaard papier

Premium satin

Premium satin is net als Standaard papier 200 gram dik, alleen krijg je hier een matte uitstraling mee. Doordat het papier de toner absorbeert, voelt Premium satin dikker aan dan standaard papier.

Vind je het leuk om zelf met pen tekst in jouw fotoboek te schrijven? Dan kun je dit papier het beste hiervoor gebruiken. Het is ideaal om een gastenboek van te maken.

Je kunt vooraf het fotoboek vullen met foto's en later er tekst bij schrijven.

Tip: Bij Premium satin papier neemt de rode tint in het gezicht toe. Werk je vooral met portret of groepsfoto's in het fotoboek? Dan is een ander papiersoort hier beter voor.

Premium Satin papier

UV Hoogglans

UV Hoogglans is geen andere papiersoort, maar een specifieke afwerking. Hier wordt gebruik gemaakt van Standaard papier met een glanslaag.

Heb je vooral veel foto's waar je details goed naar voren wilt laten komen? Dan komen ze met UV Hoogglans helemaal tot hun recht met een perfecte glans.

UV Hoogglans papier

Vlakliggend (UV-Hoogglans)

Vlakliggend papier is ten eerste dikker dan onze andere papiersoorten, dit papier is namelijk 340 gram. Het fijne aan vlakliggend papier is dat de pagina's strak tegen elkaar aan komen te liggen.

Wanneer je een fotoboek een luxere uitstraling wilt geven, dan kun je het beste hiervoor kiezen.

Net zoals dat je bij Standaard papier UV-Hoogglans kunt kiezen, heb je bij Vlakliggend ook dezelfde optie. Handig om te weten is dat je bij dit papier geen zwart schutblad kunt kiezen.

Tip: Gebruik je veel panoramafoto's? Of wil je foto's door laten lopen op een andere pagina? Dan kun je het beste voor vlakliggend papier kiezen. De foto's lopen namelijk perfect door over twee pagina's.

Vlakliggend papier

Vlakliggend vs Lay-flat

Vlakliggend papier heeft door zijn dikte een beperkt aantal pagina's. Wanneer je meer dan 80 pagina's in een fotoboek hebt, dan krijg je in de winkelwagen Lay-flat als alternatief aangeboden.

Lay-flat heeft net zoals vlakliggend papier een perfecte doorloop, alleen wordt dit gedaan met een bedrukte hinge. Dit is een kleine ruimte tussen de twee pagina's in.

Daarnaast is Lay-flat papier 216 gram, dit zorgt er dan ook voor dat je meer pagina's kunt toevoegen in jouw fotoboek.

Vlakliggend vs Lay-flat papier

Zoek je nog inspiratie voor jouw fotoboek? Lees dan onze blog met verschillende thema's voor een fotoboek.

Reacties op Facebook