actie
Jaarboekenactie: Hardcover A4 vanaf €12,99 + gratis verzending!

De ideale compositie deel 1

In de vorige blog hebben we een aantal tips gegeven om de kwaliteit van je foto’s te verbeteren. Deze week gaan we hier verder op in en dit keer gaan we wat meer in de creatieve en kunstzinnige hoek van de fotografie kijken. Fotografie kent een aantal technieken voor verschillende composities. Wat is nou eigenlijk een compositie?

Een compositie is alles wat op de foto staat. Alle voorwerpen, dieren, planten, gebouwen en mensen op de foto creëren een bepaald beeld. Wanneer dit in combinatie met het lichtinval en de positie van de cameraman (of vrouw) in harmonie is, zal een mooie foto het resultaat zijn. Er zijn een aantal knappe knoppen die zich hier jaren lang in verdiept hebben en die hebben daardoor enkele vuistregels kunnen vaststellen. In de blog van deze week leggen we uit hoe je de focus in een compositie vaststelt. Er verschillende manieren om dit te doen, we bespreken de drie meest voorkomende hieronder.

Focus

In het vorige blog hebben we het ook kort gehad over waar de focus in een foto gelegd kan worden. Deze week gaan we hier wat dieper op in. Waar moet je nou de focus leggen wanneer je een foto maakt? We zullen een aantal situaties beschrijven met uitleg waar de focus gelegd zou moeten worden. Allereerst moeten we begrijpen waarom het soms verkeerd gaat met de focus. Hoe wordt die focus nou eigenlijk geregeld? De digitale camera’s van tegenwoordig doen dit allemaal zelf. Er zijn eigenlijk drie soorten instellingen te onderscheiden. We zullen ze hier onder bespreken en de situaties waarbij ze goed gebruikt kunnen worden vermelden. Je kunt je camera instellen aan de hand van je handleiding.

One shot focus

De one shot focus ook wel de single point focus genoemd. Deze functie focust zich op een enkel punt van de foto, hierdoor wordt dit gedeelte scherp gefotografeerd. De camera focust zich meestal op het onderwerp dat zich in het midden van de lens bevindt. Het gebruik hiervan is erg gemakkelijk, door de sluiterknop (waarmee je de foto’s neemt) half in te drukken stel je de focus in. Als de focus eenmaal goed staat druk je door en de foto wordt genomen. Dit is dus erg gebruiksvriendelijk en laat je gemakkelijk zelf de focus te bepalen. Het nadeel is dat er slechts een punt wordt scherp gesteld, alles er voor, naast en achter kan onscherp worden.

Hoe kun je deze functie nou correct gebruiken met de regel van derden? Omdat de camera zich automatisch in het midden van de lens focust moet je het onderwerp eerst gewoon in het midden van de lens houden, druk nu de sluiterknop half in. Als de camera zich heeft gefocust kun je nu met de camera gaan bewegen om een compositie te maken volgens de regel van derden. Omdat de camera is gefocust blijft datgene ook scherp. Wanneer je tevreden bent over de compositie druk je de knop helemaal in en de foto is gemaakt!
Gebruik one shot focus bij: Stilleven, babyfoto’s, landschappen en architectuur.

Central (auto)focus

De centrale (auto) focus wordt ook wel de AI Focus of gewoon Autofocus genoemd. Deze functie verlegt de focus afhankelijk van hoe je de camera richt. In tegenstelling tot de one shot focus kun je de sluiterknop hier niet gebruiken om de focus te bepalen, zodra je de lens verplaatst gaat de camera zich opnieuw focussen. Naast dat de camera zich steeds aanpast zijn er bij deze optie ook meerdere focus punten mogelijk, de camera focust dus niet slechts op één punt. Bij digitale camera’s kunnen dit 3 tot 20 focuspunten zijn, bij een spiegelreflex camera kunnen dit er wel 51(!) zijn. Nou dat zijn heel veel focuspunten!

Wat kun je hier nou mee? Met al deze focuspunten wordt het mogelijk om meerdere onderwerpen in één compositie scherp vast te leggen. Dit werkt vooral goed bij foto’s waar meerdere mensen op staan of op een andere manier meerdere voorwerpen. Ook wanneer een foto vanuit het vogelperspectief wordt genomen is dit een goede instelling omdat op deze manier de meerdere (kleine) objecten toch scherp worden afgebeeld.
Gebruik central(auto)focus bij: groepsfoto’s, kinderfoto's en portretfoto’s.

Servo focus

De servo focus wordt ook ook wel AI Servo genoemd. De laatste van de drie types focus, deze laatste is echt een klasse apart. Servo focus is gemaakt om bewegende beelden vast te leggen. Deze focus werkt door heel vaak scherp te stellen en bewegende beelden als het ware op te zoeken. Wanneer de camera ingesteld staat op Servo focus en er komt bijvoorbeeld een auto voor de lens langs gereden, dan zal de focus zich gaan richten op de auto. Hij blijft de auto ook volgen terwijl hij voor de camera langsrijdt, dus ook terwijl de camera op dezelfde positie blijft. Het is dan ook erg lastig om met deze functie een stilstaand object scherp vast te leggen, zodra er iets anders in het beeld beweegt wordt de focus daar gelegd.

Wanneer gebruik ik de Servo focus? Servo is echt alleen maar geschikt voor bewegende beelden. Dingen zoals sport of andere situaties waarin juist de beweging vastgelegd moet worden. Denk dan ook aan een dansend koppel of je kind die net heeft leren fietsen
Gebruik servo focus bij: sportfoto’s, motor/autosport, dans- en feestfoto’s.