powered by

Terug

18 september 2018/

Interviews

Fleur van Heezik

Tropisch gedoe

us1qby824vm

Fleur van Heezik (19 jaar) afgestudeerd aan de opleiding Art & Design in Amsterdam en inmiddels begonnen aan het vooropleidende jaar van de Rietveld academie. Naast haar opleiding werkt ze in een vintage winkeltje en doet ze hier en daar wat exposities. We spraken Fleur over haar gemaakte werk en interesse in fotografie.

Wat voor rol speelt fotografie in je leven?

Al sinds ik 13 jaar was ben ik gaan experimenteren met fotografie. Mijn voorliefde voor kunst, en dan vooral fotografie is wel een beetje ontstaan, omdat ik uit een creatieve familie kom. Ik kreeg creativiteit al van jongs af aan mee. Mijn broer, die een aantal jaartjes ouder is, startte destijds zijn opleiding aan de fotovakschool. Ik was gefascineerd door zijn werk en ik wilde zelf ook dingen uit gaan proberen met fotografie.

Ik kocht steeds meer oude camera's op rommelmarktjes en zocht achteraf pas op internet wat deze allemaal konden

Ik begon met wat wegwerp camera's en een jaartje later kocht ik van mijn bij elkaar gesprokkelde geld een camera op marktplaats. Ik merkte al vrij snel dat ik schieten met film veel leuker vond dan het digitale werk. Het ophalen, het ontwikkelen en vasthouden van mijn foto's deed zoveel meer met mij dan digitaal een plaatje schieten. Zo ontstond mijn obsessie voor fotografie.

Wat is het verhaal achter het gemaakte werk?

Deze serie heet "tropisch gedoe". Het gaat over rust in je hoofd vinden ook al zijn er een miljoen ernstige dingen in je hoofd aan het malen. De groene setting in deze foto's staan voor rust en voor de tropen. Er zijn 2 hoofdrolspeler in deze serie. De ene kijkt weg van zijn problemen en vindt daardoor rust. De ander kijkt recht in de camera om zijn problemen onder ogen te komen.

Onlangs waren er wat situaties in mijn leven gebeurt waardoor het allemaal niet meer zo goed werkte. Ik heb gemerkt dat de sfeer invloed kan hebben op iemands gevoel. De omgang met bepaalde mensen, de kleuren, de geuren, het lachen of het huilen. Alles heeft invloed op hoe jij je voelt en dat wekte deze inspiratie bij me op.

Voor het project “Tropisch Gedoe” heb ik voor de verandering wel een digitale camera gebruikt. De Canon “EOS 600D”. Daarnaast heb ik bij het maken van deze foto’s verschillende attributen gebruikt zoals planten en een spiegel. Ook zijn er lampen gebruikt voor een mooie setting. Daarnaast zoek ik soms een specifieke kamer of ruimte op in te fotograferen voorafgaande een project. Ik fotografeer graag in het dagelijks leven, dingen die om mij heen gebeuren en dingen die met mij gebeuren.

Waar let je op voordat je een foto neemt?

Ik vind het heel belangrijk om het gevoel van een persoon te kunnen vastleggen op een foto. Door één goede foto van een persoon vast te leggen kun je al gelijk het gevoel aflezen. Naast de compositie van het onderwerp, is het ook  belangrijk of iemand van boven of bijvoorbeeld van de zijkant moet worden vastgelegd.

Bewerk je foto’s niet té veel. Het natuurlijke en echte is juist zo mooi om vast te leggen op een foto. Wees daarnaast niet te stug en sta open voor kritiek.

TIP: Altijd blijven experimenteren. Uit experimenteren komen vaak de mooiste beelden, niet bang zijn, durven en out-of-the box denken.

Wat is volgens jou minder belangrijk?

Foto's maken met een digitale camera. Veel mensen gebruiken tegenwoordig alleen nog maar de digitale camera, maar ik vind het veel fijner om met een filmrol te schieten. 

Probeer een keer analoge fotografie. Het is goed om te experimenteren, dus wissel af met soorten materiaal en creëer je eigen stijl

 

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling