powered by

Terug

07 mei 2018/

Interviews

Henk van Uffelen

Afrika portretten

uDiOGlpQc1X

Henk van Uffelen is inmiddels ruim 25 jaar lid van de Westlandse Amateur Fotografen Vereniging. Daarnaast houdt hij erg van reizen. Het liefst combineert hij deze twee passies en schiet hij de mooiste plaatjes op reis. Bij Fotofabriek heeft hij een fotoboek laten maken van de foto's die hij geschoten heeft tijdens zijn reis door Zuid-Afrika. Het verhaal achter deze foto's lees je hier! 

Mooie herrinneringen voor later moet je nu maken

Wat is de reden dat je dit boek hebt gemaakt?

De aanleiding voor het maken van dit boek is tweeledig. Eerst zag ik bij een vriend een fotoserie over dieren in de dierentuin. Toen besloot ik een fotoboek te maken over ‘Wilde dieren in ’t wild’. Tijdens het bij elkaar zoeken van de dierenfoto’s kwam ik ook veel foto's van mensen tegen. Het leek mij wel wat om ook een fotoboek te maken over “Mensen in ’t wild”.

Voor wie/wat is het boek bedoeld, en waarom?

Het boek is bedoeld als herinnering voor mezelf. Daarnaast wil ik het boek laten zien aan familie, vrienden en leden van de fotoclub waar ik inmiddels ruim 25 jaar lid van ben (Westlandse Amateur Fotografen Vereniging). De leden van de fotoclub hebben het album gezien en waren verrast. Ze waren verrast omdat ze van mij geen portret foto's gewend waren. 

Waar zijn de foto's geschoten, en waarom daar?

De foto's zijn gemaakt tijdens een rondreis door Zuid-Afrika in november 2017. Wij proberen elk jaar naar een ander land op vakantie te gaan en over Zuid-Afrika hadden we positieve berichten gehoord van vrienden en buren.

Wat vond je het mooiste aan Zuid-Afrika?

Het is moeilijk aan te geven wat het mooiste is. De mensen, de dieren, de landschappen of de zonsondergangen. We zullen nog een keer terug moeten om daarover te oordelen.

Wanneer denk je, als je bijvoorbeeld ergens rondloopt, hier móet ik een foto van maken?

Dit denk ik vooral wanneer het licht mooi is. Ik fotografeer veel en heb bijna altijd een camera bij me. Als ik onderweg ben voor werk of vakantie fotografeer ik de omgeving zoals mensen, dieren, dingen en landschappen. Als het licht dan goed is kun je van het saaiste onderwerp een mooie foto maken.

Wat staat er nog op de planning?

Hopelijk nog vele reizen. De eerst volgende bestemming zal Sardinië zijn. Over Sardinië heb ik veel goeds gehoord. De landschappen en het lekkere eten moet daar goed zijn. Daarbij gaan we als het even kan elk voorjaar een weekje naar een eiland. 

Staan er nog een aantal fotoboeken op de planning? Zo ja, van welke reizen?

Ik speel nu met de gedachte om nog een boek te maken over de grote variatie aan daken die ik vorig jaar in Roemenië gefotografeerd heb.

Als je een fotografie-motto zou hebben, wat zou dit dan zijn?

Het motto waarbij ik me aansluit is "Mooie herinneringen voor later moet je nu maken." 

Waar heb je dit motto vandaan?

Lang geleden zaten we met wat vrienden aan de keukentafel herinneringen op te halen aan de hand van fotoboeken.

Heb je nog andere dingen die je kwijt wilt?

Kijk eens beter om je heen! Hiermee wil ik zeggen dat je niet ver hoeft te reizen om toch mooie foto's te maken.

Inspireer anderen met jouw creatie..