powered by

Terug

24 april 2018/

Interviews

Louis Ettema

Stedentrip naar New York

6RJGoEAj37I

Louis Ettema heeft al veel mooie fotoboeken weten te maken bij Fotofabriek. Zo ook dit fotoboek waarbij New York centraal staat. We spraken Louis over de reis naar New York en het resultaat van het fotoboek. Het fotoboek bevat kleine foto's, mooie achtergronden en leuke details door de tickets en plattegronden die in het fotoboek te vinden zijn. Nieuwsgierig naar hoe Louis dit heeft gedaan? Lees dan snel verder!

New York heeft me meer gegrepen dan ik van tevoren had gedacht.

Waarom heb je een fotoboek gemaakt van New York?

New York was de eerste grote stedentrip buiten Europa en leverde een groot aantal foto’s op. Ik had zelf twee camera’s mee en een mobiel. Hierbij kwamen nog de foto’s van de mobieltjes van mijn drie medereizigers. Jaren geleden leek de overschakeling van analoge naar digitale fotografie mij een uitkomst: nooit meer achterlopen met het inplakken van foto’s.

Echter, digitalisering leidt er toe dat je van bijzondere gebeurtenissen te veel foto’s hebt gemaakt en deze niet snel meer terugkijkt. Zonde lijkt me! Iets tastbaars in de vorm van een fotoboek vind ik dan een mooi alternatief. Dat dwingt je ook om een goede selectie te maken en zo je “highlights” te markeren. Je kunt daarnaast altijd nog je digitale archief in. New York heeft me meer gegrepen dan ik van tevoren had gedacht. Een extra reden om daar nog eens op terug te kunnen kijken in de vorm van een fotoboek.

Kun je iets meer vertellen over de reis naar New York?

Het meest bekende deel van New York is Manhattan. Daar hebben wij dan ook het meest ondernomen in onze achtdaagse reis. Bijzonder om alle “places to be”, die je uit films en tv-beelden kent, nu ook live te kunnen zien. Het fotoboek laat zeven dagen New York activiteiten zien: Empire State Building, Ground Zero, Times Square, Central Park, Staten Island, Brooklyn Bridge, Guggenheim Museum, Battery Park, The High Line, China Town, Little Italy, Soho, noem het maar op.

Is New York duur? Zeker! Tip: spaar maandelijks een leuk bedrag bij elkaar. Hierdoor komt de ‘pijn’ minder hard aan. En dan de verrassing: vanuit Williamsburg (eten in Fette Sau is een belevenis op zich) met de watertaxi over East River terug naar Manhattan: De hele skyline van New York in de nacht voor maar vier dollar!

Hoelang ben je ongeveer met dit fotoboek bezig geweest?

In het fotoboek zitten inderdaad de nodige uurtjes. Het maken op zich vind ik altijd leuk werk, ondanks dat dit veel tijd kost. Echter, de meeste tijd zit bij mij altijd in de voorbereiding; de foto’s selecteren en bewerken.

Hoe lang ben ik bezig geweest in totaal? Moeilijk te zeggen, maar over het algemeen toch zeker enkele dagen. Zoals ik al eerder aangaf kwamen de foto’s van twee camera’s en vier mobieltjes. Dat leverde in totaal iets van 1500 foto’s op.  Dit was nog niet zo’n probleem geweest als het tijdsverschil geen rol had gespeeld. Een goede leer voor een volgende keer; zorg dat van alle apparaten waarmee je foto’s maakt, de klok gelijk staat. Ik houd er namelijk nogal van om foto’s chronologisch in een fotoboek te zetten. Dit heeft me veel tijd gekost; de juiste foto’s bij elkaar krijgen op dezelfde dag. Door het tijdsverschil leek het bijvoorbeeld ineens alsof we om 4 uur ’s ochtends in de kroeg zaten. Maar het was de moeite waard en de familie is me dankbaar.

 

Je hebt al een aantal fotoboeken gemaakt bij Fotofabriek. Wat vind je leuk aan het maken van fotoboeken?

Het leuke aan het maken van een fotoboek is, naast de blije gezichten, het eindresultaat. Meestal maak ik twee fotoboeken en geef ik eentje daarvan weg. Ik geniet altijd wanneer ik de foto’s opnieuw bekijk, ze uitzoek en deze creatief in een fotoboek probeer te krijgen. Het maken van een fotoboek ‘dwingt’ je als het ware om weer in je foto’s te duiken en daar iets mee te gaan doen.

Ik heb heel wat fotoboekprogramma’s uitgeprobeerd, maar ben uiteindelijk bij Fotofabriek blijven hangen. Extra leuk dat het een Gronings bedrijf is (hoewel ik niet zo’n chauvinist ben). Ik moet bekennen dat de acties mij vaak over de streep trekken om weer een boek te maken.

 

Het maken van een fotoboek ‘dwingt’ je als het ware om weer in je foto’s te duiken en daar iets mee te gaan doen.

Er staan veel tickets/toegangsbewijzen/plattegronden in het fotoboek. Hoe ben je op dit idee gekomen?

Bij een fotoboek probeer ik altijd een soort totaaloverzicht te krijgen van het onderwerp. Om te voorkomen dat een fotoboek niet een soort plakboek wordt, probeer ik wel het gebruik van andere dingen te beperken. Maar de tickets bijvoorbeeld horen wel een beetje bij een reisoverzicht en zodoende ben ik op het idee gekomen.

Daarnaast vind ik een witte of gekleurde achtergrond in een fotoboek niet altijd mooi. Dit probeer ik op te heffen door een afbeelding met een bepaalde transparantie als achtergrond te gebruiken. Hiermee breng je een pagina tot leven en je hebt gelijk een extra herinnering. Ik ben nogal fan van metro’s. Het netwerk van New York vond ik daarom genieten! Dit wil ik dan op een of andere manier toch opnemen in het fotoboek. Net zoals ik het uitzicht vanaf de Empire State Building als transparante achtergrond heb gebruikt, zo heb ik dit ook gedaan met een kaart van de metrolijnen van New York”.

Welke foto in het fotoboek roept de mooiste herinnering op? En waarom?

Dat vind ik een moeilijke keuze. Het moment dat je met de Staten Island Ferry langs het Vrijheidsbeeld vaart en dit vastlegt, was wel een bijzonder moment. Een mooie herinnering is misschien niet de juiste kwalificatie, maar een witte roos gestoken in de naam van één van de slachtoffers van 9/11, daar werd ik toch wel even stil van. Hoe dan ook een indrukwekkende locatie, het herdenkingsterrein van de Twin Towers (Ground Zero / Memorial Ground) en de manier waarop ze dat vorm hebben gegeven.

Zoals ik eerder aangaf: de skyline (in het donker) vanaf de East River Ferry roept ook een mooie herinnering op. Lopend over de Brooklyn Bridge en bij toeval getuige te zijn van een huwelijksaanzoek van een Nederlands stel, is ook eentje om niet te vergeten. Ik heb geen foto van het moment, maar wel van de Brooklyn Bridge. De foto met de witte roos raakt me nog steeds, dus misschien roept deze foto wel de mooiste herinnering bij mij op.

Stel, een lezer gaat naar New York. Wat moet diegene volgens jou bezoeken in New York?

Voor de mensen die binnenkort naar New York gaan, zou ik sowieso de watertaxi over de Hudson aanbevelen of de East River Ferry. Vanaf het water heb je toch wel erg mooie uitzichten. In New York zelf vind ik de High Line een echte aanrader; kilometers lopen over een fantastisch mooi aangelegd traject boven de straten van New York. Wat ook erg mooi is, is om vanaf de overkant van East River (met de metro uiteraard) terug te lopen naar Manhattan over The Brooklyn Bridge (bij voorkeur bij zonsopgang). Als laatste zou ik kunnen aanraden om te gaan eten bij Fette Sau in Williamsburg of bij Nolita’s in Little Italy.

Staan er nog meer reizen op de planning die je wilt fotograferen?

We zijn druk aan het sparen voor een reis naar Japan. Maar zoals ik al zei: bij elke vakantie gaat er wel een camera (of twee) mee!

Heb je nog andere dingen die je wilt vertellen over het fotoboek?

"Less is more". Ik vind het altijd moeilijk om foto’s te selecteren uit een enorm aanbod. Meestal wordt een fotoboek bij mij ook dikker dan ingeschat. Het fotoboek over New York is mooi geworden (al zeg ik het zelf). Dit hebben we zeker te danken aan het fantastische weer dat we daar hadden.

Wil jij binnenkort ook een stedentrip maken, maar weet je nog niet waarheen? Bekijk dan de top 10 populairste steden en doe inspiratie op!

Inspireer anderen met jouw creatie..