powered by

Terug

01 juni 2018/

Interviews

Lonneke Engelen

Kinderboek

ANUfZPHu4am

Lonneke Engelen is een ware creatieveling. Ze heeft voor haar schoolopdracht een fotoboek weten om te toveren tot een mooi kinderboek. De tekst van dit kinderboek heeft ze zelf bedacht en ook de illustraties zijn door Lonneke zelf gemaakt. Het boek heet "Boris op zoek" en gaat over een jongetje die allerlei verschillende dieren in het bos tegenkomt. Wil je weten hoe Lonneke dit kinderboek heeft gemaakt? Lees dan snel verder! 

Boris en de dieren kregen een gezicht en een persoonlijkheid.

Wat is de reden waarom je dit boek hebt gemaakt?

De eerste reden is mijn opleiding. Ik studeer Art en Design aan het Rijn IJssel in Arnhem. Hier hebben we elke tien weken een nieuw project. Dit keer was het kinderboek aan de beurt.

Wat vond je het leukst aan het maken van dit boek?

Het illustreren vond ik wel echt het leukst. Ik vond dit het leukst omdat mijn verhaal hierdoor een beeld kreeg. Boris en de dieren kregen een gezicht en een persoonlijkheid.

Het boek gaat over verschillende dieren uit het bos. Waarom heb je juist voor dit verhaal gekozen?

Tijdens zo’n project moeten we een concept ontwikkelen. Hierbij moeten we veel onderzoek doen en beeldmateriaal of voorbeelden vinden. Tijdens dit onderzoek moesten we ook een vaste doelgroep kiezen. De doelgroep moest tussen de 0-8 jaar liggen. 

Toen we de opdracht kregen dacht ik dat ik het niet zou redden. Ik wist geen verhaallijn, maar later kreeg ik een idee. Ik ben al sinds jongs af aan gek op dieren. Ik ging vroeger altijd mee vissen met mijn vader. Alle informatie uit de tekst over de dieren in het boek wist ik zelf al. Mijn vader vertelde me vroeger verschillende dingen over deze dieren. Vandaar dat het dieren zijn die iedereen tegen zou kunnen komen (op de beer na).
 

Vooral de vos en de beer wilde ik in een ander daglicht zetten. De vos staat bekend om zijn sluwe pluimvee diefstallen en de beer als een groot gevaarlijk monster. Ik wilde de vos in plaats van sluw, verlegen laten overkomen. De beer in plaats van gevaarlijk, moederlijk en rustig is. Beren doen alles om hun jongen te beschermen. Vaak als ze iets/iemand aanvallen, heeft dat niks met honger te maken maar puur om te kijken of je een bedreiging bent voor haar jongen.

De hoofdpersoon van het boek heet Boris. Bestaat Boris in het echt?

Nee, Boris is een verzonnen naam. Ik wilde hem een leuke en makkelijke naam geven, maar ook weer niet te simpel.

Van welk materiaal heb je gebruik van gemaakt voor het maken van de illustraties?

De illustraties zijn met waterverf gemaakt. Hierdoor krijg je het ‘vlekkerige’ effect. Ik wilde niet al te donkere kleuren gebruiken en als ik dat zou doen moest het er speels uitzien. Daarna heb ik het ingescand en bewerkt op de computer. Door het inscannen vervaagt de kleur een beetje en dat is juist wat ik zo mooi vind.

Welke illustratie ben je het meest trots op en waarom?

Dat is een lastige vraag. Op welke illustratie ben ik het meest trots? Ik ben eigenlijk op mijn hele boekje super trots. Iedereen om me heen vindt het ook helemaal geweldig. Ik vind het een supermooi geheel. Persoonlijk vind ik de mol en de egel het mooist geïllustreerd. 

Ben je van plan om nog meer kinderboekjes te maken?

Ja, deze boekjes wil ik zeker nog laten drukken. Mijn hele familie wil een boekje dus dat is heel leuk. Momenteel heb ik het echt heel erg druk dus een nieuw boek maken zit er voor mij nu niet in. Maar wie weet verschijnt er over een tijdje iets nieuws.

Het kinderboek heeft 3D effecten. Zou je hierover meer kunnen vertellen?

Het boek is een onderdeel van mijn opleiding en hier zaten ook eisen aan. Een van die eisen waren dus de ‘speciale effecten’. Ik heb daarom dus 3D effecten gemaakt. De mooie vlindervleugels kun je omklappen, de ogen van de uil zijn in 3D en glimmen en er zit een flapje over de egel (de egel verstopt zich onder blaadjes, staat in de tekst.)

Heb je nog tips voor mensen die ook een kinderboek willen maken?

Gewoon doen! Of je het nou wil uitgeven of niet, het is hartstikke leuk om te doen! Het kan namelijk ook gewoon voor een familielid, vriend of kennis als cadeau dienen. Het is echt heel leuk om te doen. Vergeet niet om genoeg onderzoek te doen naar de doelgroep.

Andere dingen over je creatie:

Naast het boek moesten we ook een ruimtelijk voorwerp maken. Aangezien het een kinderboek is, moest het dus een soort speeltje zijn voor kinderen. Ik heb daarom een katoenen zakje laten bedrukken met de egel erop en heb er een mini-stekel-mikado-set van gemaakt.

De stokjes/stekels van de mikado-set zijn bruin en hebben de kleuren van de egel uit mijn verhaal. Rood met bruin, orange met bruin en wit met bruin. Ook is er een gouden stekel, deze is de meeste punten waard. Het was klein, maar wel een leuk ‘hebbedingetje’ voor kinderen.

Inspireer anderen met jouw creatie..