powered by

Terug

17 september 2019/

Interviews

Bas Meelker

Landschapsfotograaf

y5S2ZQucPrl

Bas Meelker, uit Groningen, heeft sinds 2007 van zijn hobby; landschapsfotografie, zijn fulltime job gemaakt. Tegenwoordig is hij een toonaangevend landschapsfotograaf en werkt samen met verschillende grote bekende partijen in binnen- en buitenland. Naast het fotograferen, doet hij ook verschillende nevenactiviteiten. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook gejureerd in ‘het perfecte plaatje’. Benieuwd hoe het allemaal begon? Wij hadden de eer om met hem te zitten. Lees snel verder! 

Hoe het allemaal begon

Voordat Bas begon met fotografie heeft hij diverse marketingcommunicatiefuncties bij de ANWB gehad. Wat overigens goed van pas kwam bij het fotografie vak en alles wat daarbij komt kijken. Bas is toevalligerwijs in aanmerking gekomen met fotografie en in 2002 is hij begonnen met het fotograferen van landschappen voor de hobby. Hij heeft altijd al wel een passie voor landschap en natuur gehad. Dus dat zat er altijd al wel een beetje in.

Hij heeft het fotografievak zelf geleerd en is bezig met zichzelf alsmaar verder te ontwikkelen. Iemand vroeg hem een keer of zijn hobby nu niet is verdwenen nadat hij van zijn hobby zijn fulltime baan heeft gemaakt, maar dat is zeker niet het geval zei Bas. ‘’Het is gewoon hartstikke leuk dat je van je hobby je beroep kan maken en hier dagelijks mee bezig bent’’

In 2004/2005 is het fotograferen serieus geworden en heeft hij zijn eerste opdrachten binnengekregen. Bas vond het zo leuk om dagelijks met landschapsfotografie bezig te zijn en heeft sinds 2007 zijn full time baan van landschapsfotografie gemaakt. 

Bas fotografeert voor 3 verschillende doeleinden:

  • In opdracht
  • Los werk
  • Beeldbank

Het licht maakt landschappen mooi

Het weer is een uitdaging

Het uitdagende van landschapsfotografie is volgens Bas dat je geen invloed op het weer hebt. Ook vindt hij het leuk om zichzelf steeds weer opnieuw als fotograaf uit te vinden. Volgens Bas moeten de volgende aspecten juist/aanwezig zijn om een goede landschapsfoto te vormen: 

  • Kennis, materiaal en de techniek
  • Compositie
  • Het weer. Hij zei dat een deel van zijn beroep ook weerman is.
  • Blijf bij jezelf!

De ideale weersomstandigheden voor een landschapsfoto zijn er volgens Bas niet. Het licht moet zo zijn dat er wat met hem gebeurt. ''Het licht maakt landschappen mooi!''

Regen of onweer vindt hij ook mooi om te fotograferen. Wanneer het onweert, is hij het liefst buiten om te fotograferen. 

Kennisoverdracht middels workshops

Bas geeft voor de beginnende en ervaren landschapsfotograaf cursussen. Het is wel van belang dat de cursisten basiskennis van fotografie hebben. Compositieleer, het weer en de techniek zijn voorbeelden van aspecten die behandeld worden tijdens de cursus. 

Het geven van de curussen vindt hij leuk, omdat hij op deze manier zijn passie en ervaring over kan brengen. Hij geeft de workshops niet om de deelnemers meteen de perfecte foto te laten maken, maar vindt het belangrijk dat de deelnemers naar huis gaan en hun kennis hebben verbreed. 

Hij kan natuurlijk geen goede landschapsfotograaf van de deelnemers maken, maar hij kan er wel aan bijdragen om een goede landschapsfotograaf van iemand te maken. De interactie tijdens de workshops vindt hij ook erg leuk, aangezien Landschapsfotograaf een eenzaam beroep is.

Nationaal en internationale lezingen

Hetzelfde voor de workshops geldt ook voor de lezingen. De interactie met het publiek vindt hij erg leuk. De afwisseling met het fotograferen vindt bas ook prettig. Het mooiste om te zien, vindt Bas als personen naar huis gaan en dan zin hebben om eropuit te gaan om mooie foto’s te gaan maken.

Bas heeft in zijn vorige loopbaan cursussen presenteren gevolgd. Hij vindt het belangrijk dat hij zijn eigen verhaal vertelt en het niet forceert. Zolang hij het maar leuk vindt en vertelt vanuit zijn passie, is Bas ervan overtuigd dat zijn publiek geïnteresseerd is. Lezingen geeft hij ook in het buitenland. Hij vindt dit leuk om te doen, maar dit vraagt natuurlijk wel wat meer voorbereiding. ''Het leuke is dat je het verschil goed ziet tussen personen uit verschillende landen''.

Jurylid bij het perfecte plaatje

We vroegen de fotograaf hoe hij het vond om te jureren bij 'het perfecte plaatje'. Hij gaf hierop een volmondig antwoord: Leuk! Je komt in een hele andere wereld terecht. Bij dit programma ging het om personen zonder ervaring. Dit was weer een hele andere doelgroep voor Bas. Een andere reden waarom Bas het leuk vond om te jureren, is dat het zorgt voor publiciteit.  

Volgens Bas kan je op veel aspecten letten bij het jureren van foto’s. Een onderdeel is natuurlijk de techniek. Er kan dan gekeken worden naar bijvoorbeeld de compositie, het licht en de creativiteit. Dit is het objectieve gedeelte, maar eigenlijk vindt Bas het subjectieve gedeelte nog belangrijker. Hij vindt het belangrijk dat er gevoel in de foto zit, dat de foto iets zegt en dat er iets gebeurt. 

Ook nog een talent voor schrijven!

Je moet van alles kunnen als fotograaf. Bas heeft tijdens een presentatie wel eens een voorbeeld gebruikt. Het ging erom wat je als fotograaf allemaal moet kunnen. Hij beelde dit uit met een afbeelding met 50 ballonnen waarvan slechts één ballon het fotograferen is. De overige ballonnen zijn randactiviteiten zoals het geven van workshops en lezingen. Het lastige hieraan is dat je je tijd goed moet indelen. Dat vindt Bas nog wel de grootste uitdaging.

Bas heeft het boek ‘Landschap en architectuur’ geschreven. Met behulp van het boek wil hij graag naar buiten brengen hoe een landschapsfotograaf te werk gaat.

Pensioen? Wat is dat?

Bas geeft aan dat hij eigenlijk alles aan fotografie leuk vindt. Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen zoals de administratie en boekhouding, maar dit hoort er volgens hem bij en dit vindt hij dan ook niet heel erg. Hij staat eigenlijk elke dag op met een glimlach. Enkele punten die ervoor zorgen dat hij fotografie zo leuk vindt, zijn:

  • vrijheid
  • je bent altijd op pad en ontdekt nieuwe plekken
  • het spel met licht

Hij gaf ook aan dat hij op dit moment het liefst gewoon nooit met pensioen gaat. Zo leuk vindt hij het fotograferen. Al moet hij de statief op een rollator zetten grapte hij, hij zou het liefst zijn hele leven willen fotograferen.

Het bewerken van foto's hoort erbij

Bas bewerkt zijn foto’s. Hij vindt dat dit erbij hoort en dat het een verlengstuk van je eigen stijl is. Hij probeert wel relatief weinig te bewerken. ''Wat je in één keer goed fotografeert, is natuurlijk winst.'' Wat er niet is, wil hij dan ook niet op de foto zetten. Wanneer het licht bijvoorbeeld niet goed is, komt hij gewoon een andere keer terug. Hij geeft aan dat je met bewerking een wat minder goede foto niet goed kan maken, maar een goede foto wel kan optillen.

met bewerking kan je een wat minder goede foto niet goed maken, maar je kan een goede foto er weel mee optillen

Pak je moment

De goude tip van Bas is: zorg dat je er bent en ga erop uit! Je leert het fotografie vak door te doen. Tijd is de belangrijkste factor. Wanneer het het perfecte moment is om de mooiste foto’s te maken, moet je dit moment ook pakken. Het mooiste is niet de foto die je maakt, maar de belevenis. Een foto is een samenvatting van wat je beleefd hebt.

Het mooiste is niet de foto die je maakt, maar de belevenis

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling