powered by

Terug

24 juli 2018/

Interviews

Ilse Naafs

Newbornfotografie

sIPKewaVMtZ

Je pasgeboren kindje zo mooi mogelijk fotograferen, maar hoe? Wat maakt de foto een mooie foto en waarom? In dit artikel praten we met Ilse Naafs van IN-fotodesign photography. Naast het fotograferen van ‘newborns’ fotografeert ze ook familie, bruiloften en zwangerschappen.

Laat je door anderen inspireren, maar blijf altijd jezelf!

Hoe kom je bij de onderwerpen die je fotografeert?

Eerst ben ik begonnen met bruidsfotografie. Na dit een aantal jaar te hebben gecombineerd met mijn toenmalige baan bij een woonwinkelcentrum, kwam ik in aanraking met newbornfotografie. Via Instagram zag ik pure en liefdevolle foto’s van baby’s en ik dacht, dat moet ik ook kunnen! Hier ben ik mee aan de slag gegaan. Eenmaal een eigen stijl te hebben ontwikkeld, ben ik ook verder gegaan met zwangerschaps- en familiefotografie. Tegenwoordig ben ik fulltime-ondernemer.

Heb je een favoriete categorie waarin je fotografeert?

Ik heb geen favoriet. Dagelijks nieuwe mensen leren kennen is het mooie aan mijn werk. De locatie en de mensen, iedereen is uniek en dat maakt iedere shoot weer tot een nieuwe uitdaging.

Wanneer fotografeer je een pasgeboren kindje?

De meest geschikte periode van het fotograferen van een pasgeboren baby is in de eerste 14 dagen van zijn leven. In deze periode zijn de kleintjes nog gewend om op te krullen en zijn ze nog erg slaperig.

Geen sokken op de foto, houd het zo clean mogelijk!

Als ze ouder worden word het slaperige minder en worden de foto’s al heel anders. De baby’s worden alerter en hun handjes zijn in de eerste twee weken veel meer ontspannen dan in de periode erna.

Heb je een gouden regel die je altijd hanteert?

Het is bij newbornfotografie belangrijk dat de kleine in eigen vertrouwde omgeving is. Op deze manier voelt het kindje zich het meest op zijn/haar gemak. Zo creëer je spontane, pure en liefdevolle beelden. Daarnaast is het goed om een baby in de ochtend te fotograferen, dan ligt hij/zij nog in een diepe slaap.

Hou de kleine in eigen en vertrouwde omgeving

Doordat de baby’s in de eerste twee weken nog erg ontspannen zijn, kan je ze wel poseren als je dit graag wilt. Als de baby in een diepe slaap is, is dit mogelijk. Deze stijl is tegenwoordig erg populair, Ilse wil dit zo natuurlijk mogelijk in beeld brengen. 

Bedenk niet van te voren hoe je de foto eruit wilt laten zien

Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de situatie zoals die zich voordoet. Op deze manier forceer je de baby niet om op een bepaalde manier te poseren. Het belangrijkste is dat de baby zich op zijn gemak voelt. Alleen dan komen de pure foto’s die je wilt naar voren in de foto.

Het belangrijkste is dat de baby zich op zijn gemak voelt

Tip: Maak van de mooiste foto's een babyboek en maak deze prachtige plaatjes tastbaar.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling