powered by

Terug

04 juli 2018/

Interviews

Inge Walta

Professionele fotoboeken

a12C4tbxHcu

Inge Walta is een fotografe in de breedste zin van het woord. Naast fotograferen maakt ze via haar website fotoboeken voor mensen die dit graag laten uitbesteden. Ze neemt hen het werk uit handen door foto's te verzamelen in een prachtig fotoboek. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan verder!

Vooral boeken blijven maken, het zijn je mooiste dierbaarste herinneringen en leuk voor later!

Je bent fotograaf in de breedste zin van het woord, wat bedoel je daar precies mee?

Fotograferen is begonnen als een hobby. Dit is begonnen met het fotograferen van een weiland met koeien tot die ontzettend schattige baby! Daarna ben ik opleidingen/cursussen gaan volgen. In deze periode kwam ik ook in aanraking met de grafische wereld. In 2008 liep ik al met het idee rond: het zou toch te gek zijn om voor anderen fotoboeken te maken? Uiteindelijk heb ik zes jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken om dit idee verder uit te werken.

In 2015 heb ik besloten om voor mezelf te beginnen. Ik heb m’n baan opgezegd en twee websites gelanceerd: www.iwfotografie.nl en www.mooistefotoboek.nl. Op de website van IWfotografie kun je ook zien dat ik diverse kaartjes ontwerp. Daarom ook: fotografie in de breedste zin van het woord! Alles waarmee ik nu bezig ben, heeft een link met fotografie.

Waarom kies je er juist voor om fotoboeken te maken?

Ik vind fotoboeken maken zelf heel leuk om te doen, maar weet ook hoeveel tijd erin gaat zitten. Alleen het uitzoeken van je foto's kost al zeeën van tijd! Zeker als het je eigen gemaakte foto’s zijn. Dan ben je zeer kritisch. 

Regelmatig spreek ik met vrienden, familie en kennissen over de vele foto's op hun computer en/of telefoon. Zij hebben de rust en tijd niet om ze uit te zoeken en vervolgens in een boek te plaatsen. Wat nou als je computer crashed? Je telefoon ermee ophoudt? Dan heb je dus niks meer! Foto's zijn juist de meest dierbare herinneringen.

Het idee van mooistefotoboek is dat ik de mensen heel graag wil helpen met het vastleggen van hun mooiste en dierbaarste herinneringen. Het enige wat de klant hoeft te doen is de foto's opsturen en de rest wordt geregeld. Uiteindelijk is die tastbare herinnering toch echt heel mooi.

Wat is het eerste fotoboek dat je hebt gemaakt?

Mijn eerste opdracht was ook meteen mijn moeilijkste opdracht: een trouwalbum maken! Dit was voor mij een hele goede leerschool. Ik denk daar nog vaak aan terug. Het was een echte vuurdoop, maar wel supergaaf om te doen!

Welk fotoboek is je het meest bijgebleven?

Ik maak regelmatig reisboeken voor een klant van mij. Zij is reisagente. Haar boeken vormen een inspiratie voor haar klanten. Het zijn fantastische reizen die ze maakt met daarbij gave reisverslagen. De foto’s en de verslagen verwerk ik dan in de boeken. Dit zijn wel echt pareltjes.

Welke werkwijze hanteer je? En hanteer je deze werkwijze bij iedere klant?

In de meeste gevallen bespreek ik de wensen en eisen van de klant. Ik laat ze verschillende boeken zien en vraag ook wat ze graag willen zien in hun boeken, bijvoorbeeld achtergrondkleuren, strakke indeling of juist speels etc. Daarnaast hebben ze altijd de mogelijkheid om eenmalig kosteloos wijzigingen door te geven. Er zitten natuurlijk ook uitzonderingen bij. In dat geval bespreek ik heel duidelijk hoe ik te werk ga en wat wel en niet kan. Het is heel erg van belang om te weten wat de klant wil en of ik aan hun wensen en eisen kan voldoen. 

Heb je nog tips voor de lezers?

Als je foto’s maakt, probeer ze dan zo snel mogelijk te ordenen op je telefoon of op de computer. Zorg dat je de foto’s op jaar en op maand archiveert. Dat scheelt veel tijd en het is overzichtelijk! Heb je geen zin om een boek te maken, maar vind je het wel superleuk om een boek te hebben? Stuur je foto’s naar mij toe en ik zorg ervoor dat je foto’s in dat gave boek terechtkomen. 

Als je foto’s maakt, probeer ze dan ook meteen te filteren, vaak maak je meerdere foto’s van een onderwerp. Zoek meteen de drie leukste uit en deze bewaar je vervolgens. Dit scheelt na afloop ook veel tijd en frustratie. 

Bonustip: Kom je er echt niet meer uit? Dan mag je mij altijd bellen! 

Wil je nog iets kwijt aan de lezers?

Vooral boeken blijven maken, het zijn je mooiste dierbaarste herinneringen en leuk voor later!

Inspireer anderen met jouw creatie..