powered by

Terug

20 juni 2020/

Interviews

Karin de Smale

Fotoboekenontwerper en fotograaf

GQu9qsWZ1n7

Karin is twee jaar geleden verhuisd van Elst naar Arnhem, waar ze woont met haar man Steven. De moeder van twee kinderen (en aanstaande oma) zit niet bepaald stil. Met een succesvol eigen bedrijf verblijdt zij klanten met een op maat gemaakt fotoboek, geheel in eigen stijl. Daarnaast verzorgt Karin workshops in fotoboeken maken en werkt ze als fotograaf en financieel adviseur. Ben je benieuwd naar haar werk? Lees dan verder!

Wat is het precies wat je doet en hoe is dit begonnen?

Naast mijn werk als financieel adviseur ben ik in 2014 begonnen met fotoboeken ontwerpen. Mijn bedrijf Pienter Projects (www.pienterprojects.nl) verzorgd workshops in fotoboeken ontwerpen, fotoreportages en ik ontwerp gepersonaliseerde fotoboeken voor klanten. Het idee is ontstaan na het overlijden van mijn moeder. Ze was altijd zo enthousiast over mijn  fotoboeken dat ik het idee kreeg om een familieboek te maken. Dus heb ik de familie gevraagd mij foto's te sturen waar ik een mooi fotoboek van heb gemaakt. Helaas is ze 2 weken voor haar verjaardag overleden en heeft ze haar fotoboek nooit gezien. Bij het condoleren lag het fotoboek op tafel ter inzage. De reacties die ik toen kreeg waren zo hartverwarmend, veel emoties kwamen hierbij los, heel mooi! Dát was het moment dat ik dacht, hier moet ik iets mee doen.

Ik heb gemerkt heb dat veel mensen het lastig vinden om digitaal een fotoboek te maken. Daarnaast is “tijd” ook een issue, er gaat natuurlijk wat tijd in zitten en tijd is iets waar niet iedereen veel van heeft tegenwoordig. Ik neem het werk uit handen. Maar ook fotografie is een passie van mij, zo denk ik aan het project waarbij een man verrast werd door zijn vrouw met een fotoreportage van zijn mooie Ferrari, samen zijn we naar een prachtig kasteel gereden, ik heb een fotoreportage gemaakt en daarna een gepersonaliseerd fotoboek. Geweldig!

Daarnaast vind ik het gewoon superleuk om mensen te leren hoe ze digitaal een fotoboek moeten maken, ze even over die drempel heen helpen, ze zelfvertrouwen geven. En telkens lukt het me om die mensen ook enthousiast te maken, dat geeft me zo’n voldoening, dat kan ik niet beschrijven.

Wat vind je zo bijzonder aan je werk?

Ik leef me in in de situatie als ik de foto's krijg. Ik probeer met die foto's een mooi verhaal neer te zetten in het fotoalbum. Ik krijg een speciale band met die foto's als ik het fotoalbum maak. Ik hoorde laatst een fotograaf zeggen (letterlijk) “Als de foto’s klaar zijn dan gooi ik ze snel in een boekje en klaar is Kees”. Nou werkelijk, dan knakt er iets in mij. En ik vind het geweldig om de mensen zo blij te maken met het fotoboek. Prachtige herinneringen. Niet alleen bruidsalbums maar ook jubileumboeken op het zakelijke gebied. Ik wordt geïnspireerd door de foto's zelf, wat was de aangelegenheid, in welke hoedanigheid zijn de foto’s gemaakt, welk omgeving, welke tijd? Ik snuffel graag in mooie boeken en haal daar ook veel inspiratie uit.

Hoe ga je te werk tijdens de workshop?

De cursisten krijgen eerst wat huiswerk van te voren via de instructie mail. Ze kunnen bijvoorbeeld vast een account aanmaken bij Fotofabriek en foto's verzamelen. De cursisten werken tijdens de workshop op hun eigen laptop. Ik leg voorbeelden van fotoboeken neer. Verder werk ik zelf met een groot scherm en begin mezelf eerst kort voor te stellen. Daarna ga ik verder met de uitleg van de Fotofabriek website. Hoe werkt het en wat kan je er allemaal mee? Dan gaat het mooie werk beginnen, iedereen gaat aan de slag met zijn eigen digitale fotoboek. Ik leer ze stap voor stap hoe ze het aan moeten pakken. Ik loop rustig rond en beantwoord alle vragen en help ze verder op weg. Tussendoor is er even tijd voor een kopje koffie en kunnen ze mijn fotoboeken bewonderen. Na ongeveer 3 uur is de tijd om en kunnen ze thuis verder werken aan het fotoboek. Ik geef ze ook een handleiding mee naar huis en mogen ze mij altijd nog achteraf vragen stellen. Ook vraag ik de cursisten mij een mail te sturen als het fotoboek is besteld. Gewoon uit nieuwsgierigheid. 

Hoe zorg jij ervoor dat fotoboeken origineel en passend bij de persoon blijven?

Door heel goed te luisteren naar de klant en goede informatie verstrekken.
Zo had ik een bruidsalbum voor een bruidspaar, zij wilde alle foto's in haar bruidsalbum, dat waren er heel veel, maar ik heb een gepast bruidsalbum gevonden en het bruidsalbum persoonlijk afgeleverd.

Heb je ‘gouden tips’ voor onze lezers m.b.t. het ontwerpen van een fotoboek?

Jazeker, hou het rustig in een fotoboek, gebruik (als je wil) af en toe een kleur, maar maak het niet te bont. Denk er ook eens aan om zwart als achtergrond te gebruiken dat geeft een mooi effect. Gebruik af en toe maar 1 of 2 foto's op een vlakliggende pagina. Liever wat extra pagina's toevoegen dan veel foto’s op pagina’s proppen. En gebruik ook eens ander fotopapier, dat kan een heel ander effect geven in een fotoboek
 

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling