powered by

Terug

10 september 2021/

Interviews

Michelle Manning

Conceptueel fotograaf

O1eBVdHU54x

Michelle Manning (20), tweedejaars studente aan de Nederlandse Fotovakschool in Apeldoorn, studeert Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie. Deze creatieve opleiding gaat diep in op technische en creatieve fotografische kennis, waardoor je het uiterste uit jezelf haalt. Als conceptueel fotograaf wordt je uitgedaagd om je eigen verhaal te vertellen. De opleiding geeft je de mogelijkheid je uiteindelijk te specialiseren binnen het vakgebied. Michelle houdt haar opties nog open, omdat ze haar eigen stijl in de fotografie nog wil ontwikkelen 

Waardoor wilde je fotograaf worden?

Toen ik klein was, was ik vaak creatief bezig, ik schilderde en tekende veel. Ik wist dat ik sowieso iets creatiefs wilde doen in mijn vervolgopleiding. Tijdens mijn zoektocht, kwam ik in aanraking met de opleiding Interieur Design. Deze richting heb ik gekozen en met veel plezier afgerond. Al gauw kwam ik erachter dat ik meer wilde dan dit. We moesten namelijk veel werken met Photoshop en al gauw merkte aan mijzelf dat ik hier erg enthousiast van werd en hier mee verder wilde. Ik trainde mijzelf in het programma en het werd zo echt een beetje mijn ding. 

Ik trainde mijzelf in Photoshop en dit werd echt een beetje mijn ding

Wat fotografeer je het liefst?

Wat ik het liefste fotografeer? Dat is lastig, want we zijn op de opleiding nog erg gevarieerd bezig, in de vervolgfase gaan we pas specialiseren. Ik wil wat dat betreft zelf ook nog niet per se één bepaalde kant op, maar ik merk wel vaak aan mijn eigen werk dat ik het liefst mensen fotgrafeer. Ik begin altijd met een concept, dan werk ik het idee verder uit en maak ik een plan van aanpak. Ik kies vaak onderwerpen waar mensen in voor komen. Ik vind het erg fijn als ik een ontwerp helemaal naar mijn eigen smaak kan zetten. Ik heb een kenmerkende eigen smaak en stijl. Ik ben zelf vrij perfectionistisch dit zie je dan vaak ook terug in een foto.

Ik wil het 'feel good' gevoel overbrengen in mijn foto's

Heb je een favoriete tool die je gebruikt in Photoshop?

Dit is de retoucheertool. Dit is misschien niet heel verassend, maar deze tool gebruikt ik bijna altijd. Het maakt alles net iets mooier en perfecter dan het eigenlijk is. Daarbij vind ik het wel heel belangrijk dat er een grens is tot op welke hoogte je dingen mooier en perfecter kunt maken, dat zeker. Het ligt heel erg aan de opdracht en voor wie je de opdracht uitvoert. Zolang het bij het concept van de foto past kan je het beeld bewerken zoals je wilt. Maak ik bijvoorbeeld portretfoto's, dan ga ik hier heel anders mee om. Ik vind het erg belangrijk dat een persoon op een portretfoto niet verandert, maar zichzelf blijft. Ik probeer altijd aan te sluiten bij het doel dat de foto uiteindelijk gaat hebben.

Zolang het in het concept past kun je doen met de foto wat je maar wilt!

Het je nog iets wat je heel graag zou willen fotograferen?

Dat is een lastige vraag! Toen ik klein was hield ik heel erg veel van sprookjes en eigenlijk nog steeds. Ik hou heel erg van het romantische aspect in de verhalen. Ik denk dan gauw al weer veel te groot, maar ik zou nog wel eens een 'droombruiloft' willen fotograferen, maar dan ook echt een grote. Ik denk dat je dan hele mooie foto's kunt maken, omdat de setting en het hele plaatje dan perfect is. Een koninklijk huwelijk lijkt me bijvoorbeeld geweldig om te mogen fotograferen. Je zou me in het algemeen niet snel een fotoserie zien maken over negatieve onderwerpen. Mijn foto's gaan vaak samen met mijn persoonlijkheid, opgewekt en vrolijk!

Ik houd heel erg van het sprookjesachtige in verhalen

Het je nog een gouden tip?

Veel mensen die willen beginnen met fotografie, weten niet goed waar ze moeten beginnen. Zij kennen de instellingen van de camera nog niet zo goed. Ik heb zelf heel veel dingen geleerd door het zelf op te zoeken en aan te leren. Ik heb veel gekeken naar wat ik belangrijk vind en hoe ik dit kan toepassen. Ik heb in de toekomst mijn opleiding afgerond waardoor ik over de benodigde kennis beschik, maar heb je dat bijvoorbeeld niet? Dan ben ik van mening dat je jezelf ook veel kan aanleren door reseach op het internet. Kijk vooral veel tutorials en experimenteer met de camera. Dit zou ik als tip willen meegeven.

Ik heb veel dingen mezelf aangeleerd, door zelfstudie

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling