Michiel Menger
Natuur-, stad- en architectuurfotografie
Sinds enkele jaren is Michiel Menger hobbyfotograaf en maakt voornamelijk foto’s van de natuur, steden en architectuur. Zijn interesse ligt de laatste tijd bij long exposure foto's. Op zijn Instagram pagina mcmenger bewaart Michiel zijn mooiste foto's en vindt het erg leuk om de foto's daar vast te leggen. Met name door de interactie die er is.
Hoe is je passie voor fotografie begonnen?
Tijdens de voorbereiding van een vakantie, realiseerde ik me dat ik meer wilde vastleggen van dingen die ik doe en van plekken waar ik kom. Op deze manier zal je de mooie herinneringen aan bijvoorbeeld vakanties niet zo snel vergeten. Ik heb een camera gekocht en sindsdien ben ik nooit meer gestopt met foto’s maken.
Ik realiseerde me dat ik meer wilde vastleggen van dingen die ik doe en plaatsen waar ik kom
Hoe heb je het fotograferen geleerd?
Ik heb het fotograferen geleerd door te experimenteren en erg kritisch naar mijn eigen foto’s te kijken. Ik ben begonnen met het fotograferen van bloemetjes in de achtertuin om vervolgens mijn camera mee te nemen bij elke wandeling die ik maak. De laatste tijd ligt mijn interesse in long-exposure foto’s. In het geval iets niet goed gaat, zoek ik een filmpje over het maken van, in dit geval, long-exposure foto’s en probeer ik het daarna nog een keer met de tips en tricks uit het filmpje.
In je portfolio heb je veel natuurfoto’s staan, maar ook foto’s van steden en architectuur. Wat vind je het leukst om te fotograferen en waarom?
Dat klopt! Ik noem het zelf altijd ansichtkaart-fotografie. Wandelen in de natuur vind ik mooi. Dat geldt voor de bossen in Nederland, maar ook voor de bergen in Oostenrijk. Steden en gebouwen trekken eveneens mijn aandacht. Soms gaat het me om een heel gebouw of een hele wijk, maar het kan ook om een klein detail gaan. In beide gevallen ga ik pas verder met mijn wandeling tot ik hetgeen goed vastgelegd heb.
Ik noem het zelf ansichtkaartfotografie
Waar let je op om tot de mooiste foto’s te komen?
Soms bereid ik me voor door op Instagram de plekken waar ik heen ga op te zoeken, maar meestal laat ik het op me af komen. Op deze manier wordt ik niet beïnvloed door andermans foto’s. Er zijn allerlei verschillende manieren om foto’s te maken. Ik kan bijvoorbeeld een foto van een bloemetje maken door er volledig op in te zoomen, maar ik zou ook meer kunnen uitzoomen en op die manier een stuk van de natuur, bijvoorbeeld het Noorderplantsoen mee kunnen fotograferen. Beide foto’s hebben hetzelfde onderwerp, maar ze zijn toch anders.
Soms bereid ik me voor door op Instagram de plekken waar ik heen ga op te zoeken, maar meestal laat ik het op me af komen.
Bewerk je je foto’s in een bepaald programma?
Ja, maar dat is nogal professioneel. Voor de meeste foto's heb ik Lightroom gebruikt. In het geval je net begonnen bent, adviseer ik om vooral gratis programma's te gebruiken. In eerste instantie om het nabewerken onder de knie te krijgen en in tweede instantie om niet meteen honderden euro's te hoeven investeren.
Voor de meeste foto's gebruik ik Lightroom
Wat doe je met je foto’s? leg je ze bijvoorbeeld vast in een fotoboek of heb je een portfolio?
Ik post ze op Instagram maar sla ze allemaal op op een harde schijf bij mij thuis. Soms denk ik dat die harde schijf bijna op z'n eind is en dan maak ik nog een extra back-up op een andere harde schijf. Tegenwoordig is het maken van die back-up monnikenwerk aangezien ik al duizenden foto's heb gemaakt. Natuurlijk zijn de mooiste foto's online te vinden op mijn Instagram pagina @mcmenger. Het leukste daar aan is als mensen mij tips en tricks vragen door mij een berichtje te sturen.
Hoe ziet je toekomst eruit met betrekking tot fotografie? Wat zou je nog graag willen bereiken?
Een aantal maanden geleden heb ik mijn eerste serieuze job gedaan. Dit kostte wat energie, maar het was erg leuk. Eerst heb ik allerlei beelden van Groningen gemaakt om vervolgens een aantal mensen te portretteren in wat deze mensen doen in het dagelijks leven. Dat laatste was erg interessant, omdat je dan verschillende mensen leert kennen, maar ook op plekken komt waar je normaal niet komt. Het torentje van het Academie gebouw bijvoorbeeld!
Blijf vooral oefenen om beter te worden in fotografie.
Heb je nog tips?
Blijf vooral oefenen om beter te worden in fotografie. Schroom niet 100 foto's te maken en al je vrienden te laten wachten totdat jij het juiste plaatje hebt geschoten. Zodra je terug bent van je tripje, kan je je foto's bekijken om vervolgens verbeterpunten te zoeken en dat bij je volgende trip goed te doen. Zo doe ik het wel altijd in ieder geval! Als laatste zou ik hier graag nog aal willen toevoegen dat het ook belangrijk is om je eigen thema te vinden. Dat van mij is de omgeving en activiteiten die ik doe, maar voor jou kan het mini-pony's of gekke gordijn printjes zijn.