powered by

Terug

11 juli 2018/

Interviews

Bob Thissen

Urbex fotografie

7622

"Ik ben achtervolgd door junks en honden en ben een aantal keren opgepakt door de politie." Bob Thissen reist de hele wereld af als urbexfotograaf op zoek naar verlaten plekken om te verkennen en te fotograferen, daardoor komt hij maar al te vaak in spannende situaties terecht. 

Ik ben achtervolgd door junks en honden en ben een aantal keren opgepakt door de politie.

Als urban explorer legt Bob verlaten plekken vast met zijn camera. Denk aan oude ziekenhuizen, verlaten fabriekspanden en kerken, maar ook heeft hij een oud Russische ruimtebasis bezocht in Kazachstan. Dit soort plekken bezoekt hij zeker niet zonder risico's, want vaak zijn dit verboden plekken en soms worden ze bewaakt.

“Toen we onderweg waren naar de ruimtebasis werden we beschoten, op dat soort momenten vraag je jezelf wel af waar je mee bezig bent. Sommige mensen zouden dan besluiten om te keren, maar als je al zo’n lange reis hebt gemaakt, wil ik ook naar binnen zien te komen.”

En dat is Bob gelukt! Eenmaal binnen in de ruimtebasis stond daar een grote spaceshuttle en was al het gevaar niet voor niets geweest. Op deze afbeelding zie je dat Bob bij de spaceshuttle staat.

Toen Bob elf jaar geleden begon met urbexen, was deze scène nog niet zo groot als nu. De drijfveer voor Bob was destijds niet het fotograferen zelf, maar meer het avontuur en de adrenaline. Inmiddels heeft hij meer dan 200.000 foto’s gemaakt op zijn reizen waarbij urbex fotografie vaak centraal staat.

‘’Het begon voor de grap, maar het is uiteindelijk mijn levensstijl geworden.’’

Maar hoe vind je nu verlaten plekken die niemand kent om te urbexen? “Soms zit ik dagen achter de computer op zoek naar goede locaties, dit is echt een frustrerend proces. Je kunt natuurlijk niet zoeken op ‘verlaten ziekenhuis’, want dan is er natuurlijk al iemand geweest. Verder ben ik ook vrij kieskeurig in mijn selectie. Ik wil geen kerken die nog maar één maand leegstaan, maar ik wil echt verval zien in de gebouwen die ik bezoek.” Niet alleen de locatie vinden is een hele opgave, ook de hele reis moet natuurlijk uitgestippeld worden.

Verder zijn er ook genoeg tegenslagen bij urbex fotografie. ‘’Soms reis ik naar de andere kant van de wereld en blijkt het gebouw al gesloopt te zijn of lukt het me niet om binnen te komen, maar die risico’s horen er nou eenmaal bij. Ondertussen kom je alsnog wel op plekken waar je normaal niet snel komt.’’

Alle avonturen die Bob meemaakt filmt hij en plaatst hij op zijn YouTube kanaal, waar je ook zijn avontuur in Kazachstan kunt bekijken.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling