powered by

5 x de beste fotografiespots in Valencia

Ga je naar Valencia? Vergeet dan echt je fotocamera niet mee te nemen! Deze stad aan de Middellandse Zee heeft zóveel te bieden, dat je tijdens een weekendje weg eigenlijk ogen te kort hebt. Denk onder andere aan een oud historisch centrum, prachtige gebouwen met modernistische elementen, een stadspark als groene ader door de stad, vrolijke palmbomen en een langgerekt zandstrand. Een paar extra dagen is dus zeker aan te raden! We geven je tips welke spots je zeker niet mag overslaan voor een geslaagde Valenciaanse fotoserie.  

Mercado Central

Een van de grootste overdekte versmarkten in Europa. Dit is echt een must-visit tijdens je bezoek aan Valencia en je zult al gauw merken waarom. Het is een waanzinnig gebouw dat bestaat uit glas, ijzer en keramiek. Een mooi voorbeeld van hoe de Valencianen de modernistische architectuur toepasten aan het begin van de 20e eeuw. Loop je om het gebouw heen, dan zijn de blauw met gele keramieken tegels niet te missen, net zoals de glas-in-loodconstructies. Kijk ook eens omhoog, dan spot je de papegaai bovenaan de hal, hét symbool van de markthal.

Maar ook binnen kun je prachtige momenten vastleggen. Wat dacht je van de locals die onder het genot van een ‘cortado’ of een ‘café solo’ de laatste nieuwtjes doornemen. Of de marktkooplieden in gesprek met hun vaste klanten. De Mercado Central kent honderden kraampjes. Artisjokken en Valenciaanse tomaten van het platteland, gamba’s en mosselen uit de zee, heerlijke hammen en kazen en natuurlijk die lekkere Valenciaanse sinaasappelen. Je bent hier wel even zoet!

Ciudas de las Artes y las Ciencias

Deze ‘stad in een stad’ is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. En ook deze zes gebouwen zijn erg fotogeniek. De Stad van de Kunst en Wetenschap (of in het Spaans: Ciudad de las Artes y las Ciencias) is niet te missen als je in Valencia bent. Calatrava liet zich inspireren door het menselijk lichaam. Voeg daar een vleugje futurisme en witte en blauwe trencadís (een type mozaïek) aan toe en je krijgt adembenemende gebouwen waar je heerlijk je fantasie op los kunt laten.

Tip: huur een fiets en neem je stalen ros mee door het Turia Park naar de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Cross daarna door naar het strand voor een lekkere duik in de zee! Dit is ongeveer twintig minuutjes fietsen.

Street art in El Carmen

Slenterend door El Carmen is het handig om je camera in de aanslag te houden. In deze wijk – de oudste wijk van Valencia, te vinden in het historische centrum – ontdek je de meeste street art. Waar vroeger graffiti misschien nog wel eens geassocieerd werd met vandalisme, is het vandaag de dag steeds meer geaccepteerd als een nieuwe vorm van kunst. Allerlei materialen en technieken worden gebruikt waardoor El Carmen ook wel bekend staat als de meest artistieke wijk van de stad. Doordat er steeds weer nieuwe pieces en kunstwerken bijkomen, verandert het kleurrijke straatbeeld continu. Het graffitipoppetje met gekleurd hartje van street artist David de Limón – opgegroeid in El Carmen – ga je zeker regelmatig tegenkomen. Net zoals de Japanse kawaii-stijl – die gekenmerkt wordt door lieve, pastelkleurige elementen – van de kunstenares Julieta. Fan van street art? Ook in andere wijken, zoals Benimaclet en Ruzafa, kun je kleurrijke pieces tegenkomen!

Plaza de la Virgen

In het historische centrum van de stad is één plein waar je niet omheen kunt: Plaza de la Virgen. De plek waar altijd wel wat gebeurt. In de vroege ochtend is het nog heerlijk rustig. Een uitgelezen moment om de prachtige gebouwen en de fontein te fotograferen. De rozegekleurde basiliek met blauwe koepel – Basílica de la Virgen de los Desamparados – en de kathedraal met drie verschillende bouwstijlen zijn de echte eyecatchers hier. Langzaamaan wordt het wat drukker op het plein. Reizigers komen al het moois bewonderen, locals zetten de terrassen uit en de eerste straatartiesten laten hun muziekinstrumenten spreken. Als je gelukt hebt, vinden op het plein ook wel eens traditionele dansoptredens plaats.

Tip: Op zondag kun je El Micalet gratis beklimmen. Dit is de toren naast de kathedraal. Als je ruim 200 treden geklommen hebt, kun je genieten van een wijds uitzicht over Valencia. Zeker een kiekje waard!

De wijken Cabanyal, Cánovas en Ruzafa

Ook het straatbeeld van Valencia biedt meer dan genoeg mogelijkheden om je camera overuren te laten draaien. Zo tref je in de oude visserswijk Cabanyal bij het strand echt het leven op straat aan. Sommige delen in deze wijk zijn wat armer en andere delen zijn juist meer in opkomst. Je vindt er veel laagbouw met kleurrijke gevels en huisjes. In sommige restaurants vind je ook nog elementen uit het voormalige vissersleven terug.

De wijk Cánovas/Gran Vía – ten zuidoosten van het oude centrum – kent juist weer veel hoogbouw en is een wat rijkere buurt. Hier vind je dus ook wat duurdere winkels. Je ziet prachtige, langgerekte appartementengebouwen in de stijl van het (Valenciaanse) modernisme en een modernere markthal. De Mercado de Colón was vroeger een versmarkt en de architect werd geïnspireerd door Gaudí. Dat zie je zeker terug, met name aan de buitenkant. Vandaag de dag vind je de Valencianen hier voor hun ‘almuerzo’ (ochtendsnack), ‘merienda’ (middagsnack) of borrel. Iedereen ziet er dan helemaal tip top verzorgd uit!

Een laatste wijk die je niet mag overslaan, is Ruzafa. Ook hier vind je veel hoge appartementengebouwen terug, maar deze zijn een stuk kleurrijker dan in Cánovas. In de markthal Mercado de Ruzafa spot je locals die hun boodschappen doen. Een perfecte plek, mocht je de Mercado Central te groots of te druk vinden! Ben je klaar met fotograferen, dan zijn er genoeg terrasjes waar je kunt genieten van een ‘cerveza’.

Tip! Wil je direct je gemaakte foto’s editen als je nog in Valencia bent? Strijk dan in de wijk Ruzafa neer bij bijvoorbeeld Dulce de Leche (lekkere taartjes!). In het oude centrum is Federal Cafe een fijne en rustige plek om te werken aan je fotoserie.

5 x fotospots in Valencia. En dan zouden we er zo nog eens vijf op kunnen noemen! Want we hebben het nog niet eens gehad over al die prachtige, groene parken – waarvan het Turia Park de bekendste en de langste van de stad is – het lange zandstrand en de haven, het Albufera natuurpark, de omgeving van Valencia en Port Saplaya. En nog zoveel meer. Er zit dus maar één ding op: snel zelf gaan ontdekken!

Bovenstaande blog is geschreven door Martine Goverde. Zij woont in Valencia en werkt voor Verrassend Valencia. Bij Verrassend Valencia laten ze reizigers op een verrassende manier kennismaken met het veelzijdige en authentieke Valencia.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling