powered by

Tips voor natuurfotografie

Ben je van plan mooie foto’s te gaan maken van de natuur maar heb je geen idee hoe je dit het beste kan aanpakken? Geen paniek! Met onze tips voor de perfecte locatie, de juiste belichting en de beste lenzen, ben jij straks goed voorbereid op het maken van de mooiste landschapsfoto’s.

Ook leggen we uit in welk type fotoboek jouw natuurfoto's het beste tot hun recht komen en hoe je op een originele manier de landschapsfoto's thuis bij jou aan de wand hangt. 

 

De perfecte locatie voor natuurfotografie

Voordat je op pad gaat met je camera is het handig om alvast een lijstje te maken met locaties die je eventueel wilt bezoeken. Ga op onderzoek uit via internet en je zult de mooiste plekjes tegenkomen. Zo worden er bijvoorbeeld veel mooie locaties gedeeld op Pinterest en Instagram.

Ook kun je via Google Maps op zoek gaan naar mooie plekken voor natuurfoto's. Natuurlijk is het ook mogelijk om tijdens het wandelen mooie plaatjes tegen te komen. 

Biedt social media of Google je weinig inspiratie? Probeer dan eens een fotoreis. Op fotoreis ga je met een groep fotografie liefhebbers op pad langs de mooiste locaties. Nieuwsgierig geworden? Lees dan in ons artikel meer over fotoreizen. 

Belichting tijdens natuurfotografie

Naast de locatie is ook het licht een zeer belangrijke factor. Bij het fotograferen van een landschap is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen de belichting van de lucht en de ondergrond. Zorg ervoor dat je op tijd uit de veren bent om de mooiste foto’s te schieten met de beste belichting.

Over het algemeen is het licht tijdens de zonsopkomst en zonsondergang het mooist. Dit wordt ook wel het 'gouden uurtje' genoemd. Midden op de dag is het licht op zijn hardst, hierdoor ontstaan er meer schaduwen en is er weinig kleur in het landschap. Hierdoor kan je foto er flets uit komen te zien. Wil je een vrolijk effect geven aan de foto? Maak de foto dan ook tijdens deze momenten.

Ook het moment van het jaar is belangrijk bij hetgeen wat je met de foto wilt uitstralen. Wanneer het regent kan je ook mooie foto’s maken. De regen zorgt er namelijk voor dat de kleuren van de natuur intenser worden. Dit kan mooie effecten geven wanneer je de foto af laat drukken op plexiglas of aluminium. Ook een foto op forex beeld heldere kleuren goed uit. 

Welke lenzen zijn geschikt voor natuurfotografie?

Vaak worden natuurfoto’s gemaakt met een groothoeklens. Zo krijg je een zo groot mogelijk stuk van het landschap in beeld. Het voordeel van groothoeklenzen is dat deze vaak zorgen voor scherpe foto’s. Je kunt met de  groothoeklens dicht bij het object komen wat je afgebeeld wilt hebben, en daarbij kun je een groot deel van het landschap er achter ook scherp mee pakken op de foto.

Daarnaast is het ook verstandig om een telelens mee te nemen om de details goed in beeld te brengen. Een telelens is een zoomlens waarmee je onderwerpen dichterbij haalt. Zorg er voor dat je altijd in het bezit bent van een statief, om er zeker van te zijn dat de foto’s recht genomen worden en er geen kleine beweging zichtbaar is in de foto.

Hoogte- en diepteverschillen

Bij landschapsfotografie is de compositie van groot belang. Hoogteverschillen moet je goed in beeld brengen en de foto moet levend gehouden worden. Dit doe je door het creëren van diepte.

Ook kun je bepaalde details in de foto verwerken om duidelijk te maken hoe groot het landschap is dat gefotografeerd is. Denk bijvoorbeeld aan een auto die bij het landschap op de foto staat. Een andere manier om meer diepte aan je foto te geven, is om een goed onderscheid te maken tussen de voorgrond en achtergrond. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘onbelangrijk’ onderdeel wazig maken op de foto.

Landschapsfoto’s vastleggen

Als je klaar bent met fotograferen en de mooiste natuurfoto's heb gemaakt, is het tijd om de mooie foto's vast te leggen. Een verzameling van je natuurfoto's kun je in een mooi fotoboek doen en een selectie van de mooiste foto's kun je aan de wand hangen. 

Foto’s van landschappen komen vooral mooi tot hun recht in een vlakliggend fotoboek. Doordat de pagina's van dit type fotoboek strak tegen elkaar aan komen te liggen is er geen sprake van een bolling in het midden va het boek. Grote landschapsfoto's kunnen zo goed bekeken worden in jouw boek.

Liever je natuurfoto's aan de wand? Wat dacht je van een unieke kalender? Zo kun je voor de wintermaanden de mooiste winterse taferelen gebruiken en in de andere seizoenen je andere foto’s bewonderen. Zowel de fotoboeken als de wanddecoratie is eenvoudig te maken in onze handige Online Editor

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling