powered by

Fotograferen tijdens Oudejaarsavond

Wat doe jij op de laatste avond van het jaar? Natuurlijk een blijvende herinnering maken van jullie spetterende Nieuwjaarsfeest! Foto’s van jou met je lief, familie en/of beste vrienden, zijn superleuk om te hebben zodat je weer kunt terugkijken met elkaar naar de jaarwisseling. Met al het vuurwerk om je heen, kan het lastig zijn om een goede foto te maken, gelukkig hebben wij hier wel wat tips voor.

Spetterkaarsjes

Wist je dat je met spetterkaarsjes super creatief aan de slag kunt gaan? Beeld het nieuwe jaartal echt knallend uit. Om deze foto te maken heb je vier mensen nodig en een fotograaf natuurlijk. Gebruik lange spetterkaarsjes zodat je genoeg tijd hebt voor het maken van de foto. Op het moment dat jullie alle vier een spetterkaarsje hebben, maak je ieder een ander getal van het nieuwe jaartal. Doe dit steeds opnieuw totdat de fotograaf aangeeft dat de foto klaar is. Bij het maken van een fotoboek als jaarboek, is het leuk om deze foto als omslag te gebruiken. Zo kun je altijd in één oogopslag terugvinden over welk jaar dit fotoboek gaat. 

Stel je smartphone of camera als volgt in voor het maken van deze foto; zet de modus van de camera op manueel (M), nu kun je alles handmatig instellen. Zorg dat je een lange sluitertijd hebt. Dit is vaak +/- 4 seconden. Met alleen de sluitertijd aanpassen is de foto niet gemaakt, je zult namelijk zien dat de foto die je nu maakt overbelicht zal zijn. Compenseer dit met het diafragma of de ISO-waarde, ga hier een beetje mee experimenteren totdat je het beeld hebt dat je zelf wil. 

Vuurwerk

Denk je aan de jaarwisseling, dan denk je natuurlijk aan vuurwerk. Wil jij een groepsfoto maken met vuurwerk op de achtergrond? Dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Het is erg donker, het vuurwerk geeft veel licht en daarnaast wil je ook nog dat je foto scherp is. Er is veel vuurwerk en dit gaat ook nog eens ontzettend snel. Ook hierbij is je sluitertijd belangrijk. Stel deze daarom in op een langere tijd, maar niet te lang, aangezien je dan meerdere vuurpijlen tegelijk op de foto zet, wat resulteert in een grote lichtvlek. Om er zeker van te zijn dat je de goede instellingen hebt, kun je dit het beste van te voren even testen. Zo weet je zeker dat jouw camera goed staat ingesteld wanneer de klok twaalf uur slaat.

Boomerangvideo

Wil je zeker weten dat je die ene vuurpijl goed vast kunt leggen, maar heb je niet veel ervaring met een camera of heb je er geen? Maak dan een boomerangvideo.  Dit is een kort filmpje, die zich steeds opnieuw afspeelt van voor naar achter en andersom. Op deze manier kun je het moment vastleggen met je smartphone én weet je bijna zeker dat je het goede shot hebt. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel leuk uit!

Fotowaaier van de mooiste foto's

Is het je gelukt om een leuke set foto's te schieten tijdens Oudejaarsdag? Bundel dan alle foto's in een fotowaaier van retroprints. Dit is een stapeltje polaroids, die in elkaar zit met een schroefje. Zo heb je een klein fotoboekje die je ook nog eens aan de muur kunt ophangen. De retroprints zijn ook ideaal om je instagram foto's op af te laten drukken vanwege de vierkante afmeting. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de foto's af te laten drukken op ander materiaal als wanddecoratie.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling