powered by

Tips voor een geslaagd kerstdiner

Heb jij dit jaar alle eer om tijdens Kerst voor de hele familie te koken? Ontzettend gezellig natuurlijk, alleen wat zet je op tafel? Wat moet je allemaal halen? Wat vindt iedereen lekker? Wanneer je voor een groep gaat koken dan kun je misschien wel wat kerstdiner tips gebruiken. Lees deze blog zodat jouw kerstdiner niet in de soep loopt! 

De voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk een menu dat geschikt is voor alle gasten zodat je niet tien verschillende gerechten hoeft te maken. Pak je notitieboek erbij en noteer met hoeveel personen jullie zijn en hoelang het duurt om jouw maaltijden voor te bereiden. Check of je genoeg bestek, glazen en borden hebt en vergeet natuurlijk niet de aankleding van de tafel. Het nodige aan kerstdecoratie verzamelen is dan wel zo leuk voor op tafel.

Tip: heb jij je checklist compleet? Oefening baart kunst! Maak voor de grote dag de gerechten een keer klaar. Zo weet je op het moment suprême zeker wat je moet doen wanneer je de Pommes Anna gaat maken. Een menukaart is leuk en makkleijk om te maken. zo weten je gasten wat ze de avond gaan eten.  

Houd het simpel

Zeggen de woorden reduceren, glaceren en monteren jou helemaal niks wanneer het om koken gaat? Dat is niet heel gek! Je kunt nieuwe kooktechnieken altijd leren, maar wellicht is dat niet handig wanneer je voor het eerst het kerstdiner op jouw naam hebt staan. Houd vooral het hoofdgerecht simpel omdat je hier vaak het langst mee bezig ben. Heb je genoeg ruimte in de koelkast? Maak dan een stoofgerecht klaar. Dit kan je vaak de dag ervoor al doen zodat de smakken lekker kunnen trekken. Sluit het diner bijvoorbeeld af met een heerlijk kopje warme chocolademelk afgetopt met marsmellows.

Tip: wanneer je zelf niet bepaald de ‘Jamie Oliver’ van de familie bent is het misschien een goed idee om het eten in mooie schalen op tafel te zetten in plaats van alle borden op te maken. Dit scheelt heel veel tijd, vooral wanneer je voor veel mensen moet koken.

Bespaar tijd

Weet je zeker wat je gaat koken voor jouw gasten tijdens het kerstdiner? Bekijk dan wat je alvast kunt voorbereiden zodat je tijdens kerst niet de hele avond in de keuken staat. Ook kun je natuurlijk aan je familie en vrienden vragen of ze je kunnen helpen in de keuken. Vraag bijvoorbeeld bij elke gang een paar mensen om mee te helpen! Zo kom jij geen handen tekort en maakt het jullie kerstdiner ook nog eens bijzonder.

Tip: wanneer je besluit om jouw gasten te laten helpen is het misschien leuk om kookschorten aan te schaffen om vieze kleding te voorkomen!

Je kunstwerk fotograferen

Superleuk zo’n kerstdiner organiseren, maar dit wil je natuurlijk ook delen met de rest van jouw vriendenkring. Foto's van het kerstdiner zijn dan ook belangrijk. Hoe maak jij nu de beste foto's van jouw kerstdiner?

  1. Zorg dat het niet te donker is: kerstlampjes en kaarsen zijn heel gezellig, maar niet echt ideaal om een foto van het kerstdiner te maken. Probeer met lampen dit op te lossen, maar wat je zeker niet moet doen is je flits aanzetten, hierdoor verliest de foto alle sfeer en uitstraling binnen één klik.
  2. Let op de positionering: zorg dat de borden niet te vol zijn opgemaakt wanneer je de foto maakt. Dit maakt het allemaal wat rommelig. Gebruik wat van de ingrediënten ter decoratie. 
  3. Zoom in: inzoomen kan ook leuke effecten meebrengen. Het is natuurlijk heel overzichtelijk om boven je eten te hangen en dan een foto te maken, maar probeer het ook eens van dichtbij zodat de kleur van de groentes bijvoorbeeld eruit springen.

Wil jij je nog meer verdiepen in foodfotografie? Hier hebben we een uitgebreide blog vol met fotografietips en voorbeelden over geschreven!

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling