powered by

Creatief met kurk

Kurk was jaren geleden al een hip product en tegenwoordig is het niet minder populair. Kurk is ontzettend leuk en veelzijdig materiaal. Het is niet alleen mooi als decoratie (denk aan vloer- en wanddecoratie) maar ook erg milieuvriendelijk!

Kurk wordt in het Middellandse zeegebied gekweekt. De kurkschors wordt van de kurkeik verwijderd. De boom wordt daardoor ouder en blijft langer staan. Dit is niet alleen goed voor de boom, maar ook voor de omgeving. Kurkbomen houden optrekkende woestijnen tegen waardoor het gebied van veel beschermde dier- en plantsoorten behouden wordt.  In dit artikel lees je de leukste tips en tricks om creatief te zijn met kurk. 

Multifunctionele wanddecoratie

Kurk biedt ook nog eens een heleboel leuke mogelijkheden. Kurk zorgt niet alleen voor een leuke invulling van je huis. Het is ook nog eens te gebruiken als geluidsdemping. Wanneer je een holle ruimte hebt, kun je een stuk van je muur bekleden met kurk om er zo voor te zorgen dat het minder galmt in je huis. Om je muren mooi op te fleuren kun je ook kiezen voor verschillende formaten wanddecoratie van kurk. Laat bijvoorbeeld een leuke foto op kurk bedrukken en hang deze aan de muur. Maar dat is niet alles. Je kan naast je eigen foto’s ook bijvoorbeeld een weekplanner op je kurkmuur laten drukken. Dan heb je én een minder holle ruimte én je kan je muur met kurk ook nog eens nuttig gebruiken. Zo bundel je makkelijk al je afspraken bij elkaar en hoef je nooit meer iets te vergeten. Ideaal toch?

Kurk van een wijnfles

Dan hebben we ook nog kurkdoppen uit de wijnfles. Vaak worden deze weggegooid, wat eigenlijk zonde is. Je kan er namelijk heel veel leuke dingen mee doen. Heb je een saaie sleutelbos en wil je hier graag iets leuks en herkenbaars aan hangen? Koop een klein schroefoogje en draai deze in de bovenkant van een kurk en voilá! je hebt een sleutelhanger gecreëerd. Je kan er ook voor kiezen de kurk in een kleurtje te verven om hem nog herkenbaarder te maken. Je kan ook een kurk in partjes snijden en daar een schroefoogje in draaien. Hierdoor heb je niet meteen een hele grote kurk aan je sleutelbos hangen maar wel een kleine en leuke hanger. Zo heb je én een leuke sleutelhanger én mocht je sleutel in het water vallen, dan blijft deze ook nog eens drijven (mits je niet teveel aan je sleutelbos hebt hangen).

Als laatste een handige tip voor in de keuken. Scherpe mesjes in je la liggen weleens op een manier waardoor je je makkelijk kan snijden. Dit is niet heel veilig voor jezelf of voor kinderen. Wanneer je in een kurk een gleuf snijdt aan de lange kant kun je deze op kleine mesjes zetten. Hierdoor kan jij jezelf of kunnen kinderen zichzelf niet snijden en het is nog makkelijk te maken ook!

Tip: voor je bezig gaat met het knutselen van krukdoppen uit wijnflessen, kook deze 10 minuutjes in water om te voorkomen dat ze afbrokkelen als je erin gaat snijden.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling