powered by

4 Tips voor eventfotografie

Fotograferen tijdens festivals, kermissen, braderieën of optredens, iedereen doet het tegenwoordig. Je kunt niet op of omkijken of je ziet een mobieltje met een camera de lucht in gaan. Wil je nou meer halen uit de foto’s die je maakt op deze verschillende evenementen? Ga dan op pad met je camera en experimenteer. Probeer van alles uit en ontwikkel jezelf tot professional in eventfotografie!

Op evenementen zie je vaak genoeg camera's om je heen. Evenementen zijn daarom dé uitgelezen gelegenheid om eens te experimenteren met je camera. Je weet namelijk nooit wat je tegenkomt en je kunt oefenen met verschillende instellingen, standpunten en onderwerpen. 

Eventfotografie met je telefoon

Mag het? Op veel evenementen worden al foto’s gemaakt en is hier vaak een professionele fotograaf voor ingehuurd. Het is dus logisch dat er dan geen plaats is voor een tweede fotograaf. Iedereen maakt foto’s met zijn/haar telefoon. Wil je nou oefenen met het fotograferen op evenementen, begin dan met je mobiele telefoon. De camera’s op onze mobieltjes worden steeds beter en de kwaliteit komt steeds dichterbij de professionele camera’s. Door het met je telefoon uit te proberen hoef je je in eerste instantie geen zorgen te maken over de legaliteit van je fotografie. Wil je nou wél aan de slag met je fotocamera? Meestal staat op de internetsite van het evenement wel aangegeven of je wel of niet mag fotograferen. Weet je het niet zeker? Vraag het dan gewoon aan de organisatie.

Wel of niet je flitser gebruiken?

Wat misschien wel een van de belangrijkste tips is, haal je flits van de camera. Door je flits weg te laten en op andere manieren te spelen met het licht, creëer je fijne sferen en effecten. Wanneer je je flits gebruikt neem je namelijk erg veel licht weg uit de ruimte, doordat het licht van je flits feller is dan het reeds aanwezige licht. Waarom zou je zelf licht willen maken als er al superveel verschillende soorten sfeerlichten zijn? Wil je toch graag je flitslicht gebruiken? Combineer dit dan met het aanwezige licht. Als je de flitser niet gebruikt, is het van belang om te experimenteren met het diafragma en de ISO. Probeer hierbij wel de ISO zo laag mogelijk te houden. Wanneer de ISO te hoog is, ontstaat er ruis in het beeld.

Hoe meer foto's, hoe beter

Maak zoveel mogelijk foto’s. Voor het evenement, tijdens het evenement, maar ook na het evenement. Hoe meer foto’s hoe meer kans je hebt op dat ene ideale shot. Denk er hierbij wel aan dat je niet te veel foto’s maakt van hetzelfde shot. Probeer iedere foto uniek te maken. Dit kan door de compositie van de foto steeds te veranderen, het perspectief of door te spelen met de aanwezige lichten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van lasers of spotlights, een verhoging waar je op kunt staan voor een ander perspectief of jezelf bewegen door de zaal of ruimte zodat je van meerdere hoeken shots hebt.

Silhouetten fotograferen bij eventfotografie

Probeer silhouetten te fotograferen. Dit kan zijn van de artiest, maar ook van het publiek dat kijkt naar de artiest. Silhouetten ontstaan bij tegenlicht. Tegenlicht kan ontstaan door de lichten op het podium bij de artiest, maar ook op verschillende andere manieren. Soms komt het voor dat er ook een lichtinstallatie in de zaal hangt wat zorgt voor mooi tegenlicht van onder of juist van opzij. Tegenlicht onstaat wanneer je de camera loodrecht op de lichtbron richt, met daarvoor het object dat je wil fotograferen. Ga gewoon experimenteren met de sfeer in de ruimte waar het evenement plaatsvindt en maak gebruik van de aspecten die je gratis cadeau krijgt. 

Tip: foto's die gemaakt zijn met tegen licht zijn erg mooi om af te drukken op aluminium, door het materiaal komt het effect van de foto supermooi naar voren. 

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling