powered by

Tips voor het maken van een moodboard

Een moodboard is een creatieve verzameling van alles wat jou inspiratie geeft voor bijvoorbeeld je interieur. Dit kunnen bepaalde kleuren, materialen of meubels zijn.

Het leuke aan het maken van een moodboard, is dat het nooit goed of fout is. Het is namelijk een weergave van jouw persoonlijke smaak en stijl.

In dit artikel vertellen we je welke materialen je nodig hebt, waar je de leukste inspiratie op kunt doen en wat je met je moodboard kunt doen als de ruimte eenmaal is ingericht.  

Dus lees snel verder en ontdek hoe jij straks een uniek moodboard kunt maken!

Op papier of digitaal een moodboard maken?

Een moodboard kun je zowel op papier als digitaal maken. Het voordeel van een digitaal moodboard is dat je geen schaar, lijm, karton en papieren tijdschriften nodig hebt.

Bij het maken van een digitaal moodboard zoek je de inspiratie voornamelijk online. Dit kun je doen op bijvoorbeeld Pinterest, maar ook interieurblogs of online woonwinkels bieden veel voorbeelden en inspiratie.

In tegenstelling tot het digitale moodboard, is er natuurlijk het ouderwetse knip-en-plakwerk. Het leuke aan een papieren moodboard is dat je lekker creatief bezig kunt zijn en door allerlei tijdschriften kunt bladeren voor inspiratie. 

Tip!: Ga je samenwonen en kom je er samen niet uit qua inrichting? Maak dan beiden een moodboard en vergelijk elkaars stijlen. Probeer op basis van de moodboards een eventuele middenweg te vinden.

Een moodboard op papier

Een moodboard op papier of karton biedt veel mogelijkheden wat betreft het gebruik van verschillende materialen. Probeer verder te denken dan knipsels uit tijdschriften en ga op zoek naar andere materialen om je moodboard écht uniek te maken.

Als groen bijvoorbeeld je favoriete kleur is en je graag veel planten in de ruimte neerzet, knip dan het blad van een mooie bloem of plant af en plak het op je moodboard. Dit zorgt voor een echt 3D-effect en geeft het moodboard dimensie.

Ditzelfde kun je doen door verschillende stoffen toe te voegen aan je moodboard. Ga je bijvoorbeeld voor een industrieel interieur? Gebruik ruige of donkere stofstalen om de juiste sfeer af te beelden.

Klinkt bovenstaande als veel gedoe bij jou in de oren? Verzamel dan een aantal woontijdschriften en knip de afbeeldingen uit die passen bij jouw persoonlijke stijl.

Benodigdheden voor het maken van een moodboard

Voor het creëren van een moodboard op papier, heb je de volgende items nodig:

Benodigdheden:

  • Schaar
  • Lijm
  • Ondergrond van karton (of ander stevig materiaal)
  • Tijdschriften
  • Optioneel: Gekleurd papier voor de ondergrond
  • Optioneel: Uniek materiaal (stofstalen, kleurstalen, natuurlijke materialen)

Tip!: Woontijdschriften kunnen best prijzig zijn en bovendien zonde om te verknippen. Vraag vrienden of familie of ze nog een stapeltje oude tijdschriften hebben die je mag gebruiken.  

Het digitale moodboard

Een digitaal moodboard geeft je de mogelijkheid om op het web te speuren naar de leukste afbeeldingen die jou inspiratie geven. Er zijn verschillende digitale programma’s waar je eenvoudig een moodboard kunt ontwerpen.

Een van de bekendste is Pinterest. Via Pinterest kun je tussen duizenden afbeeldingen zoeken naar inspirerende quotes, afbeeldingen en moodboards van anderen. Als je een leuke afbeelding gevonden hebt, kun je de afbeelding eenvoudig toevoegen aan je digitale bord (moodboard).

Een andere optie voor een digitaal moodboard is het programma Canva. Via dit digitale platform kun je kosteloos een digitaal moodboard ontwerpen. Het programma biedt talloze achtergronden en je kunt zoeken in de online database naar interieur afbeeldingen.

Jouw digitale moodboard aan de muur

Een moodboard is een fijn hulpmiddel bij het inrichten van een ruimte in huis, maar wat doe je met het moodboard als je klaar bent met inrichten?

Indien je een digitaal moodboard hebt gemaakt, dan kun je jouw creatie eenvoudig laten afdrukken als wanddecoratie. Hoe leuk is het om jouw creatie op te hangen in de ruimte die je uiteindelijk ingericht hebt aan de hand van het moodboard.  

Laat het digitale moodboard afdrukken op posterformaat of forex en hang het op zodat iedereen kan zien welke inspiratie heeft geleid tot de prachtige ingerichte ruimte!

 

 

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling