powered by

Terug

31 mei 2018/

Interviews

Yolanda Wals

Reizen en fotografie

vp6sV7MClgN

Yolanda Wals, bekend van diverse blogs op Fotofabriek.nl, biedt diverse fotoreizen aan. Van Tanzania tot Ameland, van iedere reis weet ze bijzondere plaatjes te schieten. Daarbij vindt ze het prachtig om kennis van fotografie over te dragen tijdens deze reizen. De combinatie van reizen en fotografielessen vonden wij zo interessant dat we het niet konden laten om haar te interviewen. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan verder!

Ook kennen we vaak leuke verborgen locaties, die net even van de weg af liggen en waar de grote toeristenbussen aan voorbij rijden.

We zien dat je fotografiereizen aanbiedt. Wat is er zo mooi aan een fotografiereis?

Het leuke aan fotografiereizen is dat je met gelijkgestemden op pad bent. Iedereen heeft namelijk dezelfde passie: fotografie. Het maakt daarbij niet uit of je beginner of gevorderde bent, iedere deelnemer wordt door onze meereizende professionele fotograaf op zijn eigen niveau begeleid. Daarnaast leren deelnemers van elkaar. Regelmatig worden de gemaakte foto’s met elkaar besproken. Daar steekt iedereen enorm veel van op.

Voordeel van een fotoreis is ook dat we tijdens onze reizen meer tijd op bijzondere locaties besteden dan reguliere reizen. We wachten net zo lang totdat iedereen alles goed op de plaat heeft staan en tevreden is. De ene keer is de een wat langer bezig en de andere keer de ander. Bovendien maken we veel extra stops onderweg. Zodra we een mooi onderwerp zien, of het licht is ineens adembenemend, dan zetten we de minibusjes of safari-jeeps aan de kant van de weg en gaan we fotograferen. Ook kennen we vaak leuke verborgen locaties, die net even van de weg af liggen en waar de grote toeristenbussen aan voorbij rijden. We kunnen dit doen, omdat we met kleine fotogroepen op reis gaan.

Welke rol speelt fotografie in je leven?

Fotografie is mij met de paplepel ingegoten. Als 3-jarige liep ik al met een fotocamera rond. Mijn vader was hobbyfotograaf en lid van een fotoclub en dus hadden we thuis een donkere kamer, waar ik vaak te vinden was.

Wat is het mooiste land wat je gefotografeerd hebt, en waarom?

Pffff, geen idee. Ik heb heel veel landen op de wereld gezien, maar elk land heeft zijn eigen charme en zijn eigen mooie plekjes. En in hoe meer landen je bent geweest, hoe groter jouw wensenlijstje wordt. Je hoeft ook niet altijd ver. Neem IJsland. Slechts 3 uur vliegen van Nederland en echt een betoverende natuur. Maar Nederland zelf heeft ook heel veel mooie fotolocaties.

Wat is jouw favoriete foto-onderwerp?

Ik ben een echt mensen-mens. Ik houd ervan om mensen in hun leefomgeving te fotograferen en om de verschillen in culturen te zien. De vrouwen met hun bolhoedjes in Bolivia, de met rood vet ingesmeerde Himba-vrouwen in Namibië of de fleurig uitgedoste Maya’s in Mexico. Allemaal stuk voor stuk schitterende foto-onderwerpen.

Welk aspect vind je belangrijk in een foto?

Een foto moet ‘trekken’. Je moet erdoor getroffen worden en je moet ernaar kunnen blijven kijken. Ik zeg altijd tegen mijn fotocursisten: zorg dat je een spannende foto maakt. Eentje waarbij je als het ware de foto ingezogen wordt. Dat kan bijvoorbeeld met mooi licht, een mooi lijnenspel in de foto of de blik van een persoon. De foto moet je ‘raken’. Het belangrijkste in een foto zijn de compositie en het licht. Gebruik maken van de juiste techniek komt voor mij pas op de derde plaats. Aan een slechte beeldopbouw en lelijk licht kun je vaak achteraf weinig meer doen. De foto is dan mislukt. Is een foto echter technisch niet helemaal goed, bijvoorbeeld onderbelicht, dan kun je er in de computer nog van alles aan doen hem wat op te pimpen.

Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen op het gebied van fotografie?

Door steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe invalshoeken en nieuwe standpunten. Je zult mij niet gauw een foto zien maken, die iedereen al heeft. Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws.

Hoe onderscheid jij jezelf als fotograaf?

Door alles net even dat tikje anders te doen.

Op je website zien we dat je fotobewerkingscursussen geeft. In hoeverre bewerk jij je eigen foto’s?

Iedere goede (hobby)fotograaf werkt in RAW. RAW-foto’s zijn onbewerkte foto’s. Daar moet je dus in de computer iets mee doen om uiteindelijk bijvoorbeeld jpg’s te krijgen. Een camera kan bijvoorbeeld lang niet zo’n groot contrastverschil aan als onze ogen. Dat leidt dan toch al gauw tot teleurstellingen. Een schaduwpartij wordt bijvoorbeeld heel zwart. Daarnaast corrigeren onze hersenen heel veel zaken, omdat we weten hoe iets er daadwerkelijk uit hoort te zien. Ik zeg dan ook altijd tegen mijn cursisten: breng foto’s weer terug in de staat waarin jij je het jezelf herinnert, maar overdrijf het niet.

Heb je nog een gouden tip voor beginnende fotografen?

Ga op je gevoel af. Smaken verschillen. Wat de één een mooie foto vindt, kan een ander wel helemaal niets vinden. Maak foto’s die jij zelf mooi vindt. Maar zorg daarbij wel dat de foto’s een bepaalde aantrekkingskracht hebben. En volg eerst een basiscursus fotografie. Dan snap je beter waar je mee bezig bent en krijg je er ook meer plezier in.

Heb je nog tips voor het samenstellen van een fotoboek?

Denk al bij het fotograferen aan het foto-album dat je er later van wilt maken. Neem bijvoorbeeld wat leuke detailtjes van zand op het strand of een schaal met snoephartjes, die je later als achtergrond kunt gebruiken. Wat ik ook vaak doe is een landschap helemaal onder in beeld plaatsen met daarboven heel veel lucht. Zo’n foto kun je in het fotoboek mooi over 2 bladzijden plaatsen en dan in de lucht andere foto’s zetten. Dat geeft een mooi effect.

Net zo belangrijk als een goede beeldopbouw in een foto ‘spannend’ moet zijn, moet je een boek ook ‘spannend’ maken. Wissel details en overzichten af. Je kunt nog zulke schitterende landschappen hebben gemaakt, maar als het fotoboek alleen maar uit landschappen bestaat, heb je uiteindelijk toch een saai fotoboek. Juist de afwisseling maakt een boek leuk om te blijven kijken.

 

Heb je zelf nog dingen die je kwijt wilt?

Kijk voor onze leuke fotoreizen, fotoweekenden en uitgebreide aanbod fotocursussen op www.fotografie-reizen.nl en misschien mag ik of één van onze andere fotografen jou binnenkort helpen om jouw fotografieniveau naar een hoger niveau te tillen. En dat in een heel gezellige, ontspannen ambiance.

Krijg je geen genoeg van reizen en fotografie? Lees dan ook dit interview over reisfotografie van een echte expert!

Inspireer anderen met jouw creatie..