powered by

Micro- en macrofotografie

Een wereld die voor je open gaat

Micro-en macrofotografie is op dit moment razend populair onder fotografen. Best logisch, het geeft ons namelijk een kijkje in een wereld die voor het blote oog moeilijk zichtbaar is. Maar wat is micro- en macrofotografie nu precies? Macrofotografie is het fotograferen van een voorwerp op korte tot zeer korte afstand. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van insecten, bloemen of planten. Hierbij draait het om het zichtbaar maken van details van het gehele onderwerp. Bij microfotografie wordt het onderwerp groter in beeld gebracht dan het daadwerkelijk is. Volg je het niet meer? Geen paniek! In dit artikel leggen we je uit wat micro- en macrofotografie precies is, hoe je het zelf kunt uitvoeren en welke middelen je hiervoor nodig hebt.

Microfotografie

Wanneer een onderwerp groter in beeld wordt gebracht dan het daadwerkelijk is, spreken we van microfotografie. Bij microfotografie worden extreem kleine details gefotografeerd en zichtbaar gemaakt. Denk aan een waterdruppeltje op de ogen van een vlieg of kleine haartjes bij de ogen van een spin.

In het geval van microfotografie zijn de close-ups zo extreem dat insecten er zelfs buitenaards uit kunnen zien op de foto. Om te kunnen starten met microfotografie heb je hier wel de juiste apparatuur (macrolenzen, tussenringen etc.) voor nodig. Verderop in dit artikel vertellen we je welke middelen geschikt zijn voor dit type fotografie.

Macrofotografie

Als het onderwerp op de foto op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld (onderwerp net zo groot als in het echt), spreken we van macrofotografie. In technische taal noem je dit een afbeeldingsmaatstaf met de verhouding 1:1. Net als bij microfotografie lenen insecten, planten en bloemen zich perfect voor dit type fotografie. Het is ook leuk om een fotoserie te maken waarin beide fototechnieken worden gecombineerd. Laat deze fotoserie afdrukken als retroprints en maak er een fotowaaier van die je als fotoboek kan gebruiken, maar ook aan de muur kunt hangen. 

De natuur biedt ontzettend veel mooie kleuren, interessante taferelen en oneindig veel mogelijkheden qua composities. Echter is het ook mogelijk om macrofoto’s te maken van voorwerpen met interessante patronen of reliëf. Wat dacht je bijvoorbeeld van de structuur van je spijkerbroek of een close-up je mooiste make-up doosjes?

Welke camera heb je nodig?

Micro-en macrofoto’s kun je met verschillende typen camera’s maken. Wel zijn er duidelijk verschillen in beeldkwaliteit, scherpte en mogelijkheden. Zo kun je aan de slag gaan met een spiegelreflexcamera of met een compactcamera. Een compactcamera kan vaak dichterbij scherpstellen dan een spiegelreflex camera. Daarnaast beschikken compactcamera’s vaak over een macrostand die je kunt gebruiken (tulpje-logo). Daarentegen kun je voor de spiegelreflexcamera een speciale lens kopen, waardoor je meer opties hebt om uiteindelijk van beginnende naar gevorderde macrofotograaf te gaan.

Tip: Zowel lenzen voor micro als voor macrofotografie worden vaak macro lenzen genoemd.  Kijk dus goed naar de afbeeldingsmaatstaf (vergroting) van de lens. Ook in de informatie die je op het internet tegenkomt wordt de term ‘’macrofotografie’’ vaak bedoeld voor beiden. In dit artikel gebruiken we vanaf nu ook één term voor beide typen fotografie😊

Welke macrolens heb je nodig?

Er zijn speciale macro lenzen te koop die ervoor zorgen dat je nog beter kan inzoomen en scherpstellen. De prijzen voor deze lenzen liggen behoorlijk ver uit elkaar (tussen de € 200,- en € 4000,-). Het is daarom slim om van te voren goed na te denken over hoeveel je van plan bent uit te geven. Past een lens van €200,- niet in je budget maar wil je toch mooie close-ups schieten? Kies dan voor een dioptrie-voorzetlens. Deze lens lijkt op een soort brillenglas en komt in verschillende sterktes. De voorzetlens kun je makkelijk op de camera schroeven en verkort de minimale afstand waarop je nog kunt scherpstellen. Voordeel: je hebt al een voorzetlens voor €20,-. Het nadeel is de verminderde scherpte van het beeld waardoor je handmatig moet scherpstellen.

Tip: Let bij de aanschaf van een macrolens goed op of het objectief wel op de lensmount van je camera past!

Hoe maak je mooie macrofoto's?

Nu je weet wat macrofotografie is en wat je nodig hebt, vertellen we je hoe je de mooiste shots kunt maken. Bij het maken van een goede macrofoto komt best veel kijken. De belangrijkste begrippen die hierbij een rol spelen zijn de ISO-waarde, diafragma en sluitertijd. In onze blog belichting voor beginners leggen we deze begrippen uit.

Om een goede macrofoto te schieten is het handig om de ISO-waarde laag te houden en tijdens het fotograferen alleen de sluitertijd en diafragma aan te passen. Deze twee instellingen hebben namelijk te maken met de scherpte. Uiteindelijk is het belangrijk om de instellingen aan te passen op je onderwerp. Wil je vlug een foto maken van een libelle die ieder moment kan wegvliegen? Pas de sluitertijd hier dan op aan.  

Macrofoto's met je telefoon

Ook met je smartphone kun je macrofoto’s maken. Zo kun je speciale opzetlensjes kopen voor je telefoon die het beeld vergroten. Het is eigenlijk een mini variant van de telelens voor de camera. Je kunt al een klein smartphone lensje aanschaffen voor € 25,-. Het voordeel van een lensclip is dat je altijd en overal macrofoto’s kunt maken en geen perfect shot meer mist. Een close-up maken met een grote camera met lens vergt toch wel vaak wat meer voorbereiding en is bovendien een stuk zwaarder.

Tip: Probeer je mobiel zo stil mogelijk vast te houden. Lukt dit je niet? Ga dan voor een mini-statief. Zo heb je gegarandeerd een steady shot.  

Tips voor de beginnende micro- en macrofotograaf

Klaar om zelf aan de slag te gaan en mooie close-ups te maken? Neem dan deze handige tips nog even door en je bent er helemaal klaar voor!

1. Voordat je een foto neemt, bedenk van tevoren wat je wilt vergroten (bijv.: de kelk van de bloem of het diertje wat er op zit?) Stel je camera hier op in.
2. Benader insecten altijd langzaam, voordat je het weet zijn ze verdwenen!
3. Doe inspiratie op door voorbeelden te bekijken op stock websites of online fotowedstrijden.
4. Van plan om macrofoto’s in de natuur te maken? Neem dan bijvoorbeeld een kleedje mee voor op de grond. Wel zo handig als je lastige posities inneemt voor de perfecte macrofoto.

 5. Neem een spuitbusje met wat water mee op pad. Zo creëer je een natuurlijk special effect op je macrofoto’s.
 6. Gebruik een afstandsbediening of draadontspanner. Vooral bij macrofotografie is deze accessoire onmisbaar. Ideaal voor als je op afstand een  foto wilt maken van een insect, of trillingen wilt voorkomen bij het scherpstellen.
 7. S ’ochtends vroeg is het vaak nog vrij koud. Insecten zijn dan vaak traag waardoor jij mooi de tijd hebt om ze te fotograferen

Nu ben je helemaal klaar om erop uit te gaan! Als je foto's niet direct geworden zijn zoals je had gehoopt, don't worry! Oefening baart kunst. 

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling