powered by

Bewust fotograferen en leren selecteren

Door gastblogger: Fotograaf Ingmar Timmer

Wat een enorme luxe hebben we met al die megabytes aan ruimte in onze telefoons en camera’s. Het geeft ons de vrijheid om riant te kunnen fotograferen en thuis te komen met beelden die een verhaal of een emotie vertellen. Voorzien van de bekende filters hebben we al snel prachtige foto-avonturen en herinneringen vastgelegd. Zeker tijdens de vakantie worden er bergen foto’s gemaakt, we hebben tenslotte dan de meeste tijd. Maar dat heeft ook een keerzijde; waar gaan we uit kiezen om er een fraai fotoboek van te maken?

Leer bewust te fotograferen voor een perfecte compositie en het juiste moment. Stel jezelf vragen en wees kritisch. Je zult zien dat de enorme hoeveelheid foto’s die je hebt gereduceerd tot een selecte hoeveelheid, prachtig zijn. Grote kans dat jouw enthousiasme om aan een fotoboek te beginnen hierdoor groeit. In dit artikel vertellen we je hoe je dit het beste kunt doen!

Waar moet je beginnen?

Je begint al voordat je de camera of telefoon pakt. Ga je op reis, moet je een huwelijk vastleggen of een examenfeest; maak een lijstje met je fotowensen.  

Denk ook alvast na welk type fotoboek je wilt hebben en in welk formaat. Vierkant, liggend of staand? Zorg voor close up, medium en groothoek opnames en de afwisseling hierin. Vergeet ook niet om aan een cover te denken. In de foto die op de cover komt te staan zal er bijvoorbeeld al plek moeten zijn voor een titel en eventuele omschrijving. Daarnaast kun je extreme macro opnames heel leuk gebruiken als opvulling als je in de problemen komt in je opmaak qua lay-out.

Tip van Ingmar: Maak een abstracte foto transparant en plaats deze als mooie ondergrond bij een foto die met hetzelfde onderwerp te maken heeft.

Probeer al een idee te krijgen hoe je je beeldverhaal wilt vertellen voordat je op pad gaat. De afwisseling, kleur of zwart wit en verhoudingen zijn belangrijk. Later kun je in formaten, achtergronden, randen en schaduwen de accenten leggen. Het boek staat of valt met de fotografie, het is tenslotte een boek met foto’s! Met kleurtjes of gekke teksten kun je het fotoboek best fraai opleuken, maar daarmee ben je er nog niet en verleg je de aandacht.

Stap 1: Fotografeer bewust en selecteer direct

Ben je zover dat er “gefotografeerd” moet gaan worden dan is het allerbelangrijkste waar je mee moet beginnen; hardop kijken (bewust fotograferen). Begin zonder camera en scan de wereld om je heen. Zoek naar de bijzonderheden en vind een perspectief die wij mensen niet gewend zijn, verras de kijker dus! Daarom zijn onder andere drones ook zo populair

De kunst van fotograferen is ook selecteren. Bij het maken van de opnamen moet je al heel selectief zijn. Zo voorkom je dat je harde schijven vol met nutteloze beelden komen te staan.

Tip van Ingmar: Wist je dat onze harde schijven zijn voor 90% gevuld met beeld waar eigenlijk niks meer mee doen? Zonde! Maak een mooi fotoboek van de overige 10% van je waardevolle beelden.

Stap 2: Neem je tijd voor het perfecte shot

Tijd kun je afdwingen en zal je moeten gebruiken voor het nemen van een foto. Probeer niet al te impulsief te werk gaan. Stap gerust even opzij voor een ander perspectief, wacht even tot de mensen weg zijn. Druk niet te snel af en zeker niet 10x achter elkaar in de hoop dat er een “goeie” tussen zit. Kom desnoods later terug als je toch een rondje maakt.

Wees niet bang om te regisseren of aan mensen te vragen even opzij te gaan want “u staat in mijn compositie” Echt, het is het waard voor de optimale foto. Dat kost allemaal tijd die je weer snel terugverdient. Ben je met familie of vrienden op pad? Wees niet bang om ‘’ongezellig’’ te zijn en ga voor dat perfecte plaatje. Ze nemen het je in dank af als ze later je fotoboek zien!

Stap 3: Kritisch selecteren

Met je geheugenkaarten vol fantastisch beeld moet je nu thuis op een groot scherm de finale selectie voor je fotoboek gaan maken. Wees ook hier streng en wees niet bang om te kaderen.

Als je vervolgens de foto’s die je graag wilt behouden hebt uitgekozen is het tijd om de foto’s in het boek te plaatsen. Tijdens het plaatsen van de foto’s in het boek kun je tegen het probleem aanlopen dat niet alle foto’s in het boek passen.

Stap 4: Het maken van moeilijke keuzes

Dit is altijd een lastig moment bij het maken van je fotoboek. Die ene foto die erin moét maar die je geen plek kunt geven. Heel jammer maar jij bent de enige die weet dat die foto er helaas niet bij zit. Het gaat om het evenwicht en de kracht in je fotoboek.

Om ervoor te zorgen dat deze foto’s toch in het fotoboek terugkomen, kun je op de laatste pagina van het fotoboek een collage maken van deze foto’s. Op deze manier ontstaat er een mooie ‘’best of’’ pagina in het fotoboek. Zo gaan je herinneringen ook niet verloren.

Tip van Ingmar: Kies voor de collage een sjabloon van 6 of 9 aaneensluitende kaders.

Stap 5: De opmaak van het fotoboek

Fotofabriek heeft een flinke hoeveelheid mogelijkheden om je pagina’s in te delen. Wil je zelf de vrijheid hebben om de opmaak te bepalen? Kies dan voor “eigen opmaak” zodat je alles zelf in de hand hebt. Ook hier geldt dat je voor evenwicht moet zorgen bij het indelen van de pagina’s.

De cover is belangrijk (maar die had je al bepaald bij de opname) maar ook een titel op de rug van het album. Photoshop biedt natuurlijk ook nog de mogelijkheden om pagina’s op te maken.

Stap 6: Voordat je upload

Eindelijk ben je meer dan tevreden over je fotoboek en wil je het zo snel mogelijk laten printen. Maar geef jezelf een dag extra de tijd om er nog een paar keer kritisch naar te kijken.

Je zult zien dat het altijd nog net iets beter of anders kan. Een lichtere achtergrondkleur, toch maar een witte schaduw, een strakkere uitsnede, die foto moet toch rechtsboven want hij “botst” met de kleur links onder enz.

Neem als laatste minimaal een meter afstand van je scherm en laat de pagina’s voor de laatste keer aan je voorbij rollen. Nog één correctie als het moet en dan op verzenden drukken!

Veel succes met je fotografie en het maken van je beeldkeuze!

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling