powered by

Goed voorbereid op fotoreis

Is fotografie een grote hobby van je of wil je de fijne kneepjes van het vak beter leren? Dit kan je natuurlijk overal doen, maar hoe leuk is het om dit op fotoreis te doen? Maar wat is een fotoreis nou precies? Dit is een reis die volledig in het teken staat van fotografie. Vaak zijn dit groepsreizen, maar je kunt ze ook individueel doen. Het doel is om mooie locaties te vinden om te fotograferen en je fotografie skills te laten groeien. Wil je je voornamelijk richten op natuurfotografie of gaat je voorkeur toch uit naar portretfotografie? Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de bestemming voor je fotografiereis. En wat moet je allemaal precies meenemen tijdens zo’n reis? In dit artikel geven we je een aantal tips voor een fotoreis. Geen tijd om te relaxen tijdens deze vakantie, fotograferen maar!

Fotoreis bestemmingen

Ben je toch een beetje klaar met ons kikkerlandje en ben je gek op landschapsfotografie? Er zijn vele andere landen waar je voor een leuke fotoreis naar toe kan gaan. Een populaire locatie is Costa Rica, maar ook Frankrijk en Griekenland zijn hot voor fotografiereizen. Wil je wat meer diversiteit? Een fotoreis naar IJsland is zeker een aanrader! Je kan al voor lage prijzen een auto huren in IJsland en zo het land grotendeels verkennen. Dit land heeft veel afwisseling en is daarbij perfect voor natuurfotografie. Hou je ogen onderweg goed open, IJsland blijft je namelijk verrassen. Op één dag kan je al vele verschillende landschappen tegenkomen. Denk aan de vele vulkanen, zwarte stranden, watervallen, gletsjers maar ook aan geisers (deze spuiten water meters hoog de lucht in). Hoe vet zou het zijn om hier mooie foto’s van te maken en deze na de fotoreis af te laten drukken als wanddecoratie voor in je huis? In IJsland is er nauwelijks sprake van luchtvervuiling. Hierdoor kan je in dit betoverende land het noorderlicht zeer goed zien!

Tip:  Bedenk van tevoren wat je wilt zien en pas je reis daarop aan. Plan genoeg tijd in per locatie die je wilt bezoeken.

In welk seizoen moet je op fotoreis?

Bij de keuze voor een bestemming moet er rekening gehouden worden met het seizoen waarin je op reis gaat. Ieder seizoen heeft zijn eigen charmes. Er zijn een aantal locaties waar je ieder seizoen wel naar toe zou kunnen. De natuur tijdens je fotoreis in IJsland bijvoorbeeld is in ieder seizoen mooi. Wil je echt het noorderlicht zien? De grootste kans om deze mee te maken is in de maanden oktober en november. Kies je voor een locatie als Frankrijk, dan zullen de beste omstandigheden in de zomer plaatsvinden. Het is leuk om een zomers plaatje afgedrukt te hebben op een tuinposter voor in je achtertuin om altijd herinnert te worden aan je geweldige reis.

Voor je op fotoreis gaat zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Het is handig om van tevoren al uitgezocht te hebben hoe lang de dagen zijn en op welke momenten de zon opkomt en ondergaat. Zo kun je van tevoren al weten wat de beste momenten zijn om te fotograferen, kijk naar wanneer je het beste licht hebt.

Fotografie cursus

Voor je op reis gaat is het handig om goed voorbereid te zijn. Heb je het idee dat je nog niet dé perfecte foto’s kunt maken? Overweeg dan eens om van te voren een cursus fotografie te volgen. Tijdens deze fotografie workshop leren ze je van alles over fotografie. Van het proces tijdens het fotograferen tot aan de nabewerking. Ze zullen je van alles leren over sluitertijden, diafragma’s, gebruik van verschillende lenzen en nog veel meer! Als je een reis wilt maken om je fotografie vaardigheden te verbeteren, zijn georganiseerde fotoreizen een perfecte optie. Deze reizen worden vaak in groepsverband gehouden. Nadat je de reis achter de rug hebt, is het natuurlijk hartstikke leuk om deze foto’s voor altijd vastgelegd te hebben liggen in je gepersonaliseerde fotoboek.

Wat neem je mee op fotoreis?

Denk er bij een vliegreis aan dat er bepaalde regels gelden voor de ruim- en handbagage. Als je op fotoreis gaat, is het leuk om al in het vliegtuig te beginnen met het fotograferen. Lees hier een aantal tips voor het maken van foto’s vanuit een vliegtuig. Naast de standaard dingen die je mee neemt op vakantie, moet je tijdens een fotoreis nog een aantal extra dingen meenemen. Zorg ten eerste voor een goede en comfortabele tas tijdens je fotoreis, je bent veel onderweg dus een loodzware tas die ook nog eens niet comfortabel zit is een echte no-go!   Niets is zo vervelend als om er tijdens het fotograferen achter te komen dat je niet genoeg spullen meegenomen hebt. Neem voor de zekerheid een reserve body (de camera zonder lens) mee voor het geval dat je camera kapot gaat. Ook is het altijd handig om een statief en meerdere lenzen mee te nemen. Om zeker niet te vergeten: extra batterijen en geheugenkaarten. Bij een aantal vliegmaatschappijen mogen de batterijen niet in de ruimbagage, neem deze dus altijd voor de zekerheid mee in je handbagage.

Tip: Bij lage temperaturen gaan batterijen sneller leeg, dus houd hier rekening mee wanneer je naar een koud oord gaat.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling