powered by

Foto's maken vanuit het vliegtuig

Maak jij ook altijd veel foto's tijdens de vakantie, maar weet je niet hoe je mooie vliegtuigfoto's kunt maken? Dat is natuurlijk wel jammer want vanuit de lucht is er ontzettend veel te zien.

Vaak is het ook best lastig om een foto te maken vanuit dat kleine raampje en daarbij komt ook nog eens dat je precies aan de goede kant van het vliegtuig moet zitten. 

Lees snel verder en maak de mooiste foto’s vanuit het vliegtuig want wij hebben wat tips voor je.

Reserveer een stoel aan het raam

Bij het boeken van je vlucht reserveer je uiteraard een stoel aan het raam. Het maken van de perfecte foto vanuit het vliegtuig gaat natuurlijk lastig als je een stoel aan het gangpad hebt.

Ga van de vleugel af zitten, dus zover mogelijk voorin of achter in het vliegtuig zodat je zicht niet belemmerd wordt door de vleugel. Natuurlijk kan je ook een stukje van de vleugel op de foto zetten. Dit geeft meestal ook een mooi effect.

Houd rekening met de vluchtroute en het tijdstip waarop je vliegt. Je wilt natuurlijk wel die mooie kustlijn op de foto hebben en niet alleen de zee.

Camera instellingen

Het bestandsformaat waarmee je de foto’s maakt, mag je helemaal zelf bepalen. Wil je de foto’s achteraf bewerken? Dan kan je beter je foto’s maken in RAW. Een RAW bestand is een directe weergave van wat de sensor van de camera heeft geregistreerd. Hierdoor krijg je dus de hoogst mogelijke kwaliteit foto's.

Wanneer je nog niet hoog in de lucht zit, lijkt de grond sneller te bewegen dan wanneer je wel hoog in de lucht bent. Hoe lager je bij de grond bent, des te korter de sluitertijd moet zijn.

Gebruik geen flitser. Dit heeft totaal geen effect, omdat het onderwerp wat je op de foto wilt zetten buiten het bereik van de flitser ligt. De flits zorgt juist voor een reflectie op het raam.

Neem de foto rechtuit door het middelste gedeelte van het raam. In de hoeken van het raam krijg je de meeste vervormingen. Probeer dit te voorkomen! 

Berg je camera niet op

Tijdens het taxiën, opstijgen en landen kun je ook hele mooie foto’s maken. Berg daarom je camera niet op. Let er wel op dat het per vliegmaatschappij verschilt of de camera is toegestaan tijdens het opstijgen en landen.

Check daarom altijd eerst de website van de desbetreffende vliegmaatschappij.

Is het niet toegestaan? Leg je camera dan onder de stoel voor je, zodat je niet eerst je camera uit het bagagevak hoeft te pakken wanneer het wel weer is toegestaan om foto’s te maken.

Maak je de foto met je telefoon? Zorg er dan voor dat deze op vliegtuigstand staat. 

Plaats de camera niet tegen het raam

Een grote fout die de meeste mensen maken wanneer ze foto’s maken vanuit het vliegtuig, is dat ze de camera tegen het raam houden.

Wanneer je de camera tegen het vliegtuigraam zet, zal de camera bewegen door de trillingen van het vliegtuig met als resultaat dat de foto’s niet scherp zijn.

Wanneer je de camera zo dicht mogelijk bij het raam zet zonder het glas te raken, heb je de minste kans op reflecties. Kleine krasjes die op het vliegtuigraam zitten, zijn niet zichtbaar op de foto.

Hetzelfde geldt voor ijsvorming dat vaak op grote hoogte ontstaat. Door je camera dichtbij het raam te houden valt dit niet op, maar je kunt ook bewust gebruik maken van de ijsvorming. 

Nabewerken van de foto's

Hoe hoger het vliegtuig komt, des te sterker de blauwe waas is over je foto’s. Gelukkig is dit makkelijk te bewerken. Het beste wat je kan doen is de witbalans aanpassen. Je kunt natuurlijk de gemaakte foto's direct bewerken op je mobiel of thuis op de laptop. Benieuwd welke bewerkingsprogramma's je het beste kan gebruiken hiervoor? Lees dan ons artikel met alle informatie die je nodig hebt om jouw vliegtuigfoto's te bewerken.

Als je fotografeert in RAW krijg je het beste eindresultaat. Snijd je foto’s vanuit het vliegtuig bij voor een optimale compositie.

Tip!: Kun je wel wat tips gebruiken op het gebied van fotobewerking? Lees dan ons artikel over fotobewerking op je smartphone.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling