actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus
brugklas tas rood

Hoe overleef ik de brugklas?

Gepubliceerd op 7 september 2018

Ben jij stiekem een klein beetje zenuwachtig voor de middelbare school? Je bent niet de enige! Naar de middelbare school gaan, is een grote stap voor jou en je klasgenootjes. De grote school met heel veel nieuwe mensen, docenten en leraren in plaats van een juf of een meester. Je krijgt een rooster, moet steeds van lokaal wisselen, een hele zware boekentas en veel meer huiswerk! Geen paniek, ook jij kan dit aan en je gaat je zeker vermaken op die grote school. Om je te helpen hebben we een paar tips voor je. Zo start jij jouw middelbare schooltijd ongetwijfeld goed!

1

Een goed begin is het halve werk

Een goede voorbereiding scheelt een hoop gedoe. Maar wat is nou een goede voorbereiding? Als het goed is heb je van school een lijstje gekregen met welke spullen en welke boeken je nodig gaat hebben. Zorg dat je alle benodigdheden hebt zodat je zeker weet dat jij klaar bent voor het schooljaar. Er zijn heel veel verschillende winkels die schoolartikelen aanbieden, maar wat is er nou leuker dan jouw eigen schoolspullen ontwerpen? Denk bijvoorbeeld aan een agenda of een multomap met jouw favoriete foto erop! Ga jij je beste vriend of vriendin heel erg missen omdat jullie niet in dezelfde klas zitten? Kies leuke foto’s van jullie samen uit en vrolijk je schoolspullen op. Zo heb jij supercoole schoolspullen en worden de lessen al een stuk leuker, beloofd!

Tip: zodra je boeken binnen zijn kun je ze het beste meteen kaften. Dit voorkomt schade aan het boek en zo weet je zeker dat er geen rekening op de mat valt aan het eind van het schooljaar. Papa en mama ook weer blij.

voorbereiding
2

Het kluisje, je beste vriend

Grote kans dat je in het bezit bent van een sleutel of een pasje voor je kluisje. Het was waarschijnlijk even zoeken waar jouw kluisje was, maar dan heb je ook wat! De hele dag alle boeken meeslepen waardoor je bijna achterovervalt is dankzij je kluisje niet nodig, maak het jezelf makkelijk! Verwissel iedere pauze je boeken, zet de boeken die je de aankomende lesuren niet nodig hebt gewoon in je kluisje. Scheelt gegarandeerd een hoop rugpijn!

schoolkluisjes
3

Het volgen van lessen

Op de middelbare school werk je met een lesrooster. Hierop kun je per lesuur zien welk vak je hebt, in welk lokaal je moet zijn en van welke docent je les krijgt. Het zal het even wennen zijn dat je na ieder uur van lokaal en docent wisselt, maar geloof me als ik zeg dat het helemaal niet erg is dat je niet verplicht de hele dag op één plek moet blijven zitten. Weet je een lokaal niet te vinden? Vraag het aan je klasgenoten of aan een docent. Zij kunnen je vast helpen!

Tijdens de lessen is het verstandig om aantekeningen te maken. Ook dit is een stuk leuker wanneer je dit in een door jouzelf ontworpen schrift of notitieboek doet! Het maken van aantekeningen zorgt ervoor dat het huiswerk een stuk minder tijd kost. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

Het is slim om vragen te stellen tijdens de les. Snap je iets niet? Vraag het gewoon aan je docent, die zal je graag helpen met het beantwoorden van jouw vraag. Schaam je vooral niet als je een vraag hebt, leerlingen die vragen stellen leren daarvan en dus is vragen stellen alleen maar slim!

Tip: print het lesrooster uit en plak hem voor in je agenda of voeg hem toe aan de agenda die je zelf kan ontwerpen. Zo weet je altijd waar je heen moet, ook als je telefoon het even niet meer doet.

lessen
4

Toetsen? Geen paniek!

Op de middelbare school krijg je veel meer toetsen dan op de basisschool. Sommige scholen hanteren een proefwerkweek, anderen toetsen het hele jaar door op verschillende momenten. Als je goed oplet in de les, het huiswerk hebt gemaakt en op tijd begint met leren gaat het sowieso goedkomen met die toetsen. Plannen is hierbij erg belangrijk. Gebruik hiervoor je agenda! Weet wat je moet leren en werk daarna de planning uit.  Een goede planning maakt al die toetsen een stuk makkelijker!

Tip: wanneer je dit lastig vindt kunnen je mentor of je ouders je hierbij helpen.

toetsen
5

Vriendschappen in de maak

School is een stuk leuker wanneer er mensen zijn met wie je goed op kan schieten. Probeer daarom met zoveel mogelijk klasgenootjes eens een praatje te maken. Zo leer je ze gelijk wat beter kennen én kom je erachter naast wie je graag in de les wil zitten. Misschien dat de door jou ontworpen schoolspullen wel een leuk gesprek op gang brengen! De kans is groot dat de anderen ook weinig mensen kennen in de klas en dus vinden ze het hartstikke leuk als iemand een gezellig praatje komt maken. Vind je dit een beetje lastig? Geen probleem. Je kan eerst nog best even afwachten, er komt vanzelf iemand naar je toe.

vriendschap

Zo, nu ben jij helemaal brugklas-ready! Vind je toch nog iets lastig? Praat er eens over met bijvoorbeeld je klasgenootjes. Grote kans dat ze het probleem herkennen en dat jullie er samen uitkomen.

Pssst… vertel dit aan je ouders!

De meeste schoolspullen shop je met 20% korting t/m 15 september!