actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus
Wintertijd

We gaan er weer een uurtje op vooruit!

Gepubliceerd op 28 oktober 2016

De zomer is helaas weer voorbij en de tijd van chocomelk bij de open haard breekt weer aan. De wintertijd brengt absoluut prachtige momenten met zich mee. Vooral moment van gezellige feestdagen en een sprookjesachtige natuur. 

Een uurtje voor- of achteruit?

Het eerste waar we bij de wintertijd aan moeten denken is het verzetten van de klok. Iedereen heeft er wel eens een keertje over getwijfeld. Was het nou een uurtje langer- of korter slapen? Gelukkig zijn er meerdere trucjes om dit te onthouden.

  1. In de winter wordt het weer slechter, dus gaat de klok achteruit.
  2. In het voorjaar gaat de klok vooruit en in het najaar gaat de klok achteruit.

De zomertijd is ooit uitgevonden om energie te besparen. Doordat de klok een uurtje verschuift, verschuift ook het daglicht mee. Hierdoor is het in de zomer ’s avonds langer licht en wordt er minder elektriciteit verbruikt. Als de zomertijd ook zou gelden in de winter zou het aan het einde van het jaar pas rond 9 uur ’s ochtends licht worden.

Dus: in de wintertijd gaat het uur achteruit en is het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker.   

Wintertijd

Pas op je camera

Hopelijk krijgen we dit jaar een beetje sneeuw, zodat er weer prachtige foto’s van dit natuurverschijnsel gemaakt kunnen worden.  Maar pas wel op je camera! Wanneer het echt heel koud wordt kan dit schadelijk zijn voor je lens. Doordat het binnen warmer is dan buiten kan dit ervoor zorgen dat je condens in je lens krijgt en dat is natuurlijk zonde voor je camera.

Laat je camera rustig op temperatuur komen door hem bijvoorbeeld even in een kamer te leggen waar het minder warm is. Wanneer je foto’s gaat maken bij slecht weer zoals bijvoorbeeld regen, zorg er dan voor dat je jouw camera goed beschermd. Maak gebruik van een plastic cap voor over de camera.

De batterijen van de camera kunnen ook niet goed tegen kou en gaan hierdoor sneller leeg. Zorg ervoor dat je genoeg batterijen bij je hebt wanneer je bijvoorbeeld de natuur in gaat. Het zou zonde zijn als jij een prachtig plaatje wil schieten, maar dat je camera net uitvalt op het moment dat je op het knopje klikt.

Zorg voor een aantal reserve batterijen en stop deze in je cameratas!

De automatische belichtingsmeter stelt in op een 18% grijswaarde voor een neutrale belichting. Een mooi gemiddelde, maar als je een besneeuwd landschap fotografeert op 18% grijs dan is de foto onderbelicht en oogt de sneeuw niet wit maar blauw of nog erger grijs.

En dus zit er maar één ding op, namelijk dat jij jouw camera instelt dat de foto’s overbelicht moeten worden gemaakt.

Foto met sneeuw

Foto’s in het donker

In de winter is de natuur ’s avonds ook prachtig, maar het blijft altijd een lastige klus om juist ’s avonds de perfecte foto de schieten. Zoek een leuk plekje uit om te fotograferen, maar hou rekening met lantarenpalen of auto’s die voorbij komen. Dit licht kan namelijk voor overbelichting zorgen en dat wil je natuurlijk niet.

Een goed statief is altijd handig om te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van trillingen en wanneer het buiten erg koud is wil het nog wel eens voor komen dat jij je armen niet helemaal stil meer kunt houden. Sommige mensen gebruiken ook handschoenen, dit is natuurlijk ook een goede optie alleen is het dan wel lastig om je camera te bedienen.

Fotograaf

Dit weekend hebben we weer een dag van 25 uur en daar moeten we natuurlijk van profiteren! Dus ga snel naar buiten en maak die prachtige foto’s. Het is altijd leuk om zelf gemaakte foto’s af te drukken en als wanddecoratie te gebruiken. Of verzamel al je foto's in een fotoboek, zodat je er altijd van kunt genieten.