actie
Nu 20% korting op alle A4 fotoboeken en schoolartikelen!
fotografie festival

7 Festival-fotografietips voor beginners

Gepubliceerd op 30 maart 2018

Van Lowlands tot aan het Amsterdam Light Festival, ieder festival en evenement heeft zijn eigen unieke stijl en kansen om bijzondere foto’s te maken. Hoe maak je optimaal gebruik van alle mooie kleuren en lichten op een festival? En met welke instellingen kun je het beste fotograferen tijdens een optreden?

Lees hieronder de 7 tips om onvergetelijke foto’s te maken tijdens festivals en evenementen.

Neem de juiste apparatuur mee

Mag je naar het festival een spiegelreflexcamera mee? Top! Je kan er groothoekfoto’s mee maken om de festivalsfeer vast te leggen. Daarnaast is het aan te raden om meerdere camerabody’ te gebruiken, omdat je met verschillende type artiesten te maken hebt die soms heel bewegelijk zijn.

Het hangt er uiteindelijk vanaf wat je wilt fotograferen en wat voor type festival het is, want als je tussen mensenmassa gaat staan bij een groot festival is het natuurlijk een lastig om manoeuvreren met een grote camera inclusief uitrusting, dan is het bijvoorbeeld handiger om een compactcamera mee te nemen.

Probeer van tevoren in te schatten hoe druk het festival is en waar je waarschijnlijk kan gaan staan. Vergeet ook niet je oordopjes mee te nemen als je dicht bij het podium staat!

camera festival

Kies de juiste camera instellingen

Natuurlijk werkt iedereen met andere instellingen. Je kunt automatisch of met de hand scherpstellen. Voor festivals is automatisch scherpstellen heel handig, dan kun je snel reageren op situaties. Wat veel fotografen ook kiezen is het middelste scherpstelpunt handmatig in te stellen. In de handleiding van je fototoestel staat dit beschreven hoe je dit moet doen.

Wat handig is met veel nieuwere camera’s, is dat je dit met de navigator pijltjes kan kiezen. Leer spelen met scherpte en onscherpte tijdens een optreden, daar kun je verassende effecten mee krijgen.

Hoe je de sluiertijd instelt is afhankelijk van hoe bewegelijk de artiest of band is die op het podium staat. Vaak is een ISO tussen de 1000 t/ m 2000 goed genoeg voor een festival. Nog niet helemaal duidelijk wat sluiertijd is? Kijk dan op onze blog over sluiertijd voor beginners.

Veel mensen vermijden het, maar het RAW format is een goed format om je foto’s mee op te slaan, dit levert de hoogste kwaliteit foto’s op. Het biedt veel meer mogelijkheden tijdens het nabewerken van je foto’s.

instellingen van je camera

Wel of geen flitser?

Het gebruik van een flitser wordt meestal niet gewaardeerd door de organisatie en de spelende artiesten. Vooral in de avond wanneer optredens meestal veel special effecten en lichtshows hebben, halen flitsende camera’s vaak de sfeer uit een optreden.

Verder is de kans groot dat je vooral de ruggen flitst van de toeschouwers die voor je staan. Je flitser is ook niet sterk genoeg om het onderwerp op het podium te belichten dus het is overbodig om deze te gebruiken.

camera flitser

Op zoek naar de juiste belichting

Maak gebruik van de vele lichtbronnen die een festival heeft te bieden. Tijdens een festival heb je te maken met wolken, schemering, helderblauwe lucht, donkere lucht, lampen en bomen die het licht breken. Ieder tijdstip van de dag biedt andere kansen om bijzondere foto’s te maken.

Op veel van deze lichtbronnen zul je geen invloed op hebben, maar je hebt wel invloed op waar je staat en wanneer je er staat. Blijf dus goed in de gaten houden wat de positie van de zon is ten opzichte van waar je staat bij het podium en het object dat je wilt fotograferen.

belichting festival

Maak gebruik van de diverse kleuren

Festivals zijn een samenkomen van creativiteit. Veel festivals versieren hun podia en terrein met de mooiste bekledingen, kunstwerken en decors. Maak gebruik van al deze kleuren in je foto.

Vaak zijn de mensen op een festival net zo interessant en mooi om te fotograferen als de optredens zelf. Je komt de meest diverse mensen tegen die zich mooi hebben opgemaakt of zelfs verkleed. Kijk dus goed om je heen om te zien of er interessante samenstellingen van kleuren, licht en mensen zijn om te fotograferen.

Als je wat interessants ziet moet je snel handelen, want het moment kan zo weer voorbij zijn.

fotograferen kleuren

Compositie van de foto

Een veel gebruikt moment om te fotograferen is wanneer iedereen zijn handen in de lucht steekt tijdens het optreden en naar de artiest kijkt. Het fotograferen van mensen en artiesten die helemaal opgaan in de muziek kan ook fantastische foto’s opleveren.

Let verder ook op mensen die voorwerpen, zoals takken, bloemen of vlaggen vinden of bij zich hebben, dit kan voor leuke situaties zorgen om te fotograferen.

Omdat je bij podiums vaak van onderen fotografeert, kun je niet elk bandlid vanuit dezelfde hoek fotograferen. Een drummer is goed te fotograferen vanaf de voorkant, maar een gitarist of een bassist kun je beter vanuit een andere hoek fotograferen anders zit de microfoon in de weg.

Om de hele band op de foto te krijgen is het vaak ook beter om van de van de zijkant te fotograferen.

foto compositie

Nabewerking

Bij optredens heb je vaak te maken met rook van rookmachines, dit kan in je voordeel of nadeel werken. Daarom kun je tijdens de nabewerking het onderwerp nog wat duidelijker naar voren halen. Als je de foto’s in RAW hebt opgeslagen, dan heb je bij de nabewerking veel mogelijkheden zoals het aanpassen van belichting en kleurcontrast.

Voor de bewerking van RAW formaat heb je specialistische programma’s zoals Adobe Lightroom of Camera RAW nodig. Wees niet bang, het hoeft niet meer tijd te kosten dan het nabewerken van een JPG, vandaar dat veel fotografen het aanraden.

foto's nabewerking

Ga de komende festivals en evenement veel experimenteren met de bovenstaande tips. Heb je veel mooie foto’s gemaakt, dan is het leuk om eens een foto af te drukken op houtcanvas of plexiglas.