actie
Sinterklaasactie: 20% korting op alle cadeaus
Fotograferen in de lente

Fotografie tips in de lente

Voor het laatst bijgewerkt op 18 oktober 2024

De warmte van de eerste zonnestralen op je huid, de bomen die langzaam weer groen worden, pasgeboren lammetjes in de wei en de vogeltjes die beginnen te fluiten. De lente is officieel  begonnen! 

De lente is misschien wel de mooiste tijd om er als (hobby-)fotograaf erop uit  te trekken. Maar het kan ook uitdagend zijn. De lente is een kleurrijk seizoen met veel mogelijkheden. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet waarmee jij de mooiste lente foto’s kunt maken!

Kies een mooie locatie

Een locatie kiezen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bos/park in de buurt, een kinderboerderij of zelfs je eigen achtertuin. Met de volgende tips helpen we je een handje op weg!  

Dieren fotograferen op de kinderboerderij

In de lente worden veel dieren geboren, zoals lammetjes, biggetjes, veulens en kalfjes. Jonge dieren zijn niet alleen erg schattig, maar vaak ook erg fotogeniek. Het fotograferen van jonge dieren kan wel een uitdaging zijn, jonge dieren zijn vaak schuw en kunnen lastig stilzitten.

Jonge dieren kun je overal vinden, denk aan de kinderboerderij, een schaapskooi of zelfs in de sloot dichtbij je huis.

TIP: Heb geduld, beweeg rustig en blijf stilzitten zodat de dieren misschien in je buurt komen of gaan rondlopen. Een goede zoom- of telelens kan helpen als je van verder weg moet fotograferen. Vergeet hierbij de omgeving ook niet! 

Als de dieren het prima vinden dat je in de buurt komt (bijvoorbeeld bij een kinderboerderij) dan zou je eten kunnen meenemen als dat mag, zodat de dieren in je lens kijken.

Vergeet ook niet dat bij fotografie van jonge dieren veel geluk komt kijken, je kan de dieren niet sturen. Geef vooral niet meteen op!

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Portretfotografie tussen de tulpen

Wil je graag portretfoto’s schieten? Dan zijn er in Nederland tientallen tulpen-, bollen-, of bloemenvelden te vinden. Dit is een perfecte locatie om portretfoto’s (of landschapsfoto’s) te schieten. Deze velden hebben de mooiste kleuren als ze in bloei staan. Nederland staat niet voor niets bekend om haar mooie tulpen- en bollenvelden! De meeste tulpenvelden in Nederland liggen in de Noordoostpolder en in Flevoland. Voor de mooiste bollenvelden moet je in de kop van Noord-Holland zijn. 

TIP: Bij portretfotografie kan je het hele veld bij je model fotograferen, maar probeer eens een diafragma F2.0 bijvoorbeeld. Hierdoor wordt je model scherp en je achtergrond één veld aan kleur. 

Hetzelfde geldt voor landschappen. Gebruik een hoger F getal (klein diafragma) om het hele veld scherp te krijgen. Of zoom juist helemaal in en maak mooie macro foto’s van één van de tulpen met een heel klein diafragma getal. Hierdoor wordt de achtergrond wazig en krijg je een mooie gekleurde achtergrond.  

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Kies voor het juiste tijdstip

De lente is een seizoen waarin het weer langer licht is en de zon weer vaker doorkomt. Het is dan ook belangrijk dat je van te voren rekening houdt met het tijdstip waarop je gaat fotograferen. Geen problemen met vroeg opstaan? Probeer dan eens om de zonsopgang vast te leggen. Ben je meer een avondmens? Dan kun je er ook voor kiezen om de zonsondergang te fotograferen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen!

Zonsopkomt en -ondergang

De wereld die net ontwaakt, in combinatie met de warme gloed van de opkomende zon levert de mooiste foto’s op. 

Golden hour, ook wel magic hour genoemd, is de korte periode na zonsopgang of zonsondergang. Tijdens golden hour is er meer indirect zonlicht waardoor het licht een rode, zachte gloed krijgt. Maar let op: golden hour betekent niet dat het een heel uur duurt! Vaak is dit veel korter. Via verschillende websites, zoals golden-hour.nl en zon-op-onder.nl kun je checken hoe laat golden hour bij jou is. 

TIP: Je fotografeert bij een zonskopkomst of zonsondergang vaak een landschap dus denk aan een hoog F getal zoals F11. Of juist laag omdat je iemand in je landschap als focuspunt wil hebben. Speel met de verschillende diafragma openingen en kijk wat er gebeurt!

Zorg ervoor dat je weet wat je wil fotograferen zodat je alles klaar kunt zetten voordat de zonsopkomst of zonsondergang begint. Dit gaat snel, dus als je dan alles nog moet klaarzetten dan kan het zijn dat je te laat bent. Ook leuk om te proberen, zet je model voor of vlak voor de zon tijdens een felle zonsopkomst of ondergang. Hierdoor wordt je model afgebeeld als een silhouet.

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Mysterieuze ochtenddauw

In de lente heb je ’s ochtends vaak ook te maken met ochtenddauw. Dauw treedt meestal op rond zonsopgang en ontstaat gemakkelijk op voorwerpen zoals bladeren, gras, bruggen, maar ook spinnenwebben. Dauw gaat vaak samen met mist. Mist zorgt voor een mysterieuze sfeer en geeft de foto een extra touch. 

TIP: Zoek mooie close-up plaatjes, denk aan grassprieten of bloemen waar druppels aan hangen.

Heb je tijd en geduld? Ga op zoek naar insecten die aan zo’n spriet hangen en misschien ook wel glinsteren van het water. Met wat zon erbij gaat alles prachtig stralen, perfect voor macro foto’s. Denk bijvoorbeeld aan spinnenwebben vol dauw in de ochtend en de zon die erop schijnt.

#fotofabriek

Met deze tips ben je helemaal klaar om op pad te gaan en de mooiste lente foto’s te maken. Deel je gemaakte foto’s vooral op social media met #fotofabriek, dat vinden we leuk! Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste acties, kortingen en producten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 😊

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on