actie
Nu 25% korting op diverse vaderdagcadeaus
singapore reizen

Lichtfotografie in Singapore

Gepubliceerd op 5 september 2017

Singapore is vanaf Amsterdam 12 uur vliegen en daardoor misschien net te ver voor een stedentrip, maar voor een stop-over is Singapore ideaal.

Het is een geweldige stad. Schoon, veilig en een hoge levensstandaard. En het bruist altijd: overdag, maar ook vooral ’s avonds als de temperatuur aangenaam wordt, de terrassen vollopen en overal live-muziek te horen is.

Zodra het donker wordt, verandert Singapore in een sprookjesachtige zee van licht. En dat levert schitterende foto’s op.

Moderne architectuur

Singapore is een uiterst moderne stad met een vooruitstrevende architectuur. Moderne superhoge torens en oude koloniale gebouwen staan zonder problemen naast elkaar. En opmerkelijk genoeg matcht het ook nog.

De oude laagbouw en moderne hoogbouw vormen één geheel. Singapore overdag is al een hele belevenis, maar als ’s avonds alle lampen aan gaan, waan je je in een sprookjeswereld.

Bruggen en gebouwen zijn verlicht in allerlei schitterende kleurschakeringen. Een niet te weerstane lichtpracht.

financial district singapore

Tips voor compactcamera

Kijk als eerste of jouw camera een ‘nachtstand’ heeft. Zo ja, zet hem daarop, maar vergeet niet je camera daarbij op een stevige ondergrond te plaatsen, want de camera gebruikt een lange sluitertijd.

Zou je de camera niet stabiel hebben staan, dan krijg je bewogen foto’s.

Belangrijk is ook dat je de foto’s neemt met de zelfontspannerstand. De camera maakt de foto na een paar seconden nadat je de ontspanknop hebt ingedrukt. Zo krijg je geen beweging door het indrukken van de knop.

Heb je geen nachtstand op je compactcamera, schroef dan de iso-waarde omhoog (in het menu) en volg verder voorgaande stappen. De camera neemt vanzelf een langere sluitertijd omdat het donker is.

singapore verlicht

Fotograferen met statief

Beschik je over een spiegelreflexcamera en heb je ook nog je statief meegenomen op vakantie, dan zit je helemaal goed. Zet je camera op het statief, stel in op M (handmatige stand) en kies iso 100, F16 en zo’n 30 seconden, afhankelijk van hoe donker het inmiddels is.

Zet je lens van de beeldstabilisatie af, haal een eventuele uv-filter van de lens en klap de spiegel van de camera op. Gebruik een draadontspanner, infraroodontspanner of de ingebouwde zelfontspanner van de camera om de foto te maken. Heel veel handelingen voor een perfecte foto.

singapore by night

Lichtshow vanaf Singapore River

Veel leuker is namelijk om vlak na zonsondergang de Singapore River vanaf Clarke Quay op te gaan en de enorme gebouwen van het Financial District vanaf het water te fotograferen.

De lichtshow is nog indrukwekkender dan vanaf de kade. Vanaf het water lijken de honderdduizenden lichtjes veel intenser. Scheep in vlak voor zonsondergang, zodat je het blauwe kwartiertje mee kunt pakken.

Let er wel op, dat er vaak lange wachtrijen bij de bootjes staan vlak voor het ondergaan van de zon, dus als je te laat aansluit, mis je het blauwe kwartiertje.

Fotografeer je de lichtpracht vanaf een boot? Dan zijn alle instellingen tegengesteld. Neem een hoge iso-waarde (bijvoorbeeld iso 3200) en een snelle sluitertijd. Dit omdat je vanaf een bewegende ondergrond fotografeert.

Om de snelle sluitertijd in het donker te compenseren, moet het diafragma in de lens zo ver mogelijk open gezet worden (bijvoorbeeld F4). Doe je dit niet, dan moet je namelijk met een extreem hoge iso-waarde fotografen en wordt het erg moeilijk om de ontstane ruis er in de computer nog uit te filteren.

Ook met iso 3200 wordt de ruis al behoorlijk. Probeer dus zelf uit met welke iso-waarde je nog vanaf de boot kunt fotograferen, zonder dat de foto’s bewogen worden.

clarke quay singapore

Fotografie-reizen.nl

Yolanda Wals is professioneel fotograaf en eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleid al jaren fotocursussen, -workshops, -weekenden en fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie.

De komende tijd staan fotoreizen naar Ameland, Tanzania en IJsland op het programma. Kijk voor informatie op: www.fotografie-reizen.nl

yolanda wals reizen

Dat Singapore perfect is om te fotograferen blijkt nu helemaal wel! Ben jij van plan om een trip te maken en wil je nog wat fotografietips? Lees dan onze blog over sluitertijd.