powered by

Tips voor het organiseren van het perfecte 21 diner

Het 21 diner is een populaire manier om je 21ste verjaardag te vieren.  Dit is een diner met thema waarbij groots uitgepakt wordt door zowel de gastheer/gastvrouw als door de gasten. De jarige verzorgt een chique diner waarbij er aan alles gedacht is. De gasten verzorgen het entertainment van de avond door leuke cadeautjes te verzinnen, speeches te houden en vaak een liedje te zingen. Je 21ste verjaardag is een speciale en dus moet het een spectaculaire avond worden. We hebben onze beste tips voor het perfecte 21 diner voor je op een rijtje gezet!

De locatie

De gebruikelijke locatie voor een 21 diner is het ouderlijk huis van de jarige, jij dus. Dit is erg leuk, want nu kunnen al jouw studievrienden en vriendinnen zien waar je bent opgegroeid.

Mocht dit om bepaalde redenen niet mogelijk zijn of weet jij een ander magisch en chique plekje? Een locatie afhuren kan natuurlijk ook!

21 diner thema

Bij een 21 diner hoort een thema. Het thema kan je doorvoeren op veel aspecten tijdens je 21 diner. Je kan een menukaart maken die gelinkt is aan het thema. Ook kan je de decoratie en aankleding van het feest hierop aanpassen, wat dacht je van gepersonaliseerde naamkaartjes, feesthoedjes of gepersonaliseerde feestslingers? De genodigden zullen ook in thema komen. Dit samen zorgt voor een goede look and feel op jouw 21 diner.

We hebben voor jou een aantal van de leukste thema’s op een rijtje gezet:

  • Je favoriete vakantieland, bijvoorbeeld Grand’Italia (Italië), Vive la France (Frankrijk), Party in the USA (Amerika) of Fiësta (Spanje).
  • Je favoriete kleur: Red and fabulous, Pretty in pastel, A touch of… (pink, red, blue, gold e.d.)
  • Overig: 1001-nacht, Oktoberfest, Wild Flowers, je geboortejaar, Shine bright like a diamond, Glitter and glamour of  Bohemian Style.

Na het kiezen van een thema kan je gaan nadenken over de aankelding van de locatie. Als de aankleding mooi op elkaar aansluit zal je trots zijn op je eigen creatie. Denk bijvoorbeeld aan een mooi tafelstuk, mooi servies, ballonnen en zelf ontworpen wanddecoratie. Hoe meer je zelf maakt, hoe origineler jouw 21 diner gaat worden!

De uitnodigingen

Begin vroeg met het maken van een gastenlijst. Bespreek met je ouders hoeveel gasten je mag uitnodigen. Gun jezelf de tijd om te bedenken wie je graag bij je 21 diner wil hebben. De gasten maken een groot deel uit van de avond!

Voorafgaand aan het versturen van de officiële uitnodigingen is het verstandig om ver van te voren alvast een save-the-date de deur uit te doen. Zo heb je de meeste kans dat iedereen die jij graag bij je diner wil hebben er ook daadwerkelijk zal zijn op jouw 21ste verjaardag!  Zo kun je bijvoorbeeld de uitnodigingen afdrukken en opsturen naar al jouw vrienden en vriendinnen, dit geeft meteen een chique feel aan jouw 21 diner! 

De uitnodiging kan vast een sfeerimpressie geven van het thema. Het leukste is natuurlijk als je de uitnodiging helemaal zelf ontwerpt. Belangrijke info die sowieso op de uitnodiging moet staan, is de datum, je adres, het thema en de dresscode. Zo weet iedereen waar hij/zij moet zijn en weet jij zeker dat ze zich kunnen voorbereiden op het thema.

Het 21 diner zelf

Bij een 21 diner is het gebruikelijk dat je ouders het diner verzorgen, maar overleg dit eerst natuurlijk even met ze voordat zij geen idee hebben wat ze nu precies moeten doen. Bedenk daarom samen wie wat doet, hoeveel gangen er zijn en wat er nu op tafel komt. Het eten en drinken sluit meestal aan op het thema.

Kies je voor party in the USA? Serveer dan bijvoorbeeld hamburgers met friet. Italiaans thema? Denk dan aan bruschetta’s en foccacia’s, pasta en goede Italiaanse wijnen. Maak een eigen menukaart in thema die je bij of op ieder bord neerzet zodat je gasten weten wat er geserveerd gaat worden die avond. Vraag vroegtijdig naar eventuele allergieën van de gasten zodat je hier rekening mee kunt houden bij het samenstellen van het menu.

Tussen de gangen door worden er vaak speeches gehouden, liedjes gezongen en cadeautjes gegeven die de gasten hebben voorbereid en meegenomen. Zo wordt er door de gasten vaak een 21 diner boek gemaakt waarin ze allemaal een stukje schrijven over jullie vriendschap. Dit is een fantastische herinnering aan jouw 21 diner en zal zeker emoties losmaken.

 

De tafelschikking

Waarschijnlijk komen er veel verschillende mensen die elkaar niet allemaal kennen. Denk goed na over wie je naast wie laat zitten aan tafel. Wil je graag de verschillende vriendengroepen bij elkaar houden of wil je liever dat iedereen door elkaar heen zit? Kun je niet kiezen? Wissel de tafelschikking dan na iedere gang. 

Tip: zet bijvoorbeeld nooit twee wat stillere mensen naast elkaar. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat iedereen een gezellige avond heeft!

Bedenk een leuke of creatieve manier om de zitplaatsen van de gasten aan te duiden. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen naamkaartjes maken, mokken met foto of naam bedrukken of wees origineel en ga voor persoonlijke placemats!

 

Na het diner

Wil je het niet alleen bij een diner houden? Het feestje bij jou thuis kan natuurlijk gewoon doorgaan tot diep in de nacht. Wanneer je hiervoor kiest, moet je wel rekening houden met gasten die eventueel willen blijven slapen, zo is de kans groot dat je studievrienden en – vriendinnen niet in de buurt wonen.

Foto's

Het maken van foto’s mag tijdens een 21 diner niet ontbreken. Zowel groepsfoto’s als foto’s van bijvoorbeeld het eten of de speeches zijn erg leuk om te hebben. Een leuk idee is om een aantal wegwerpcamera’s op tafel neer te zetten. Zo kunnen de gasten zelf foto’s maken wanneer ze dat leuk vinden.

Ook willen vast je ouders of je broertje of zusje wel een aantal foto’s maken. De foto’s van je 21 diner zullen waardevolle herinneringen bewaren. Maak deze foto’s extra speciaal door ze te laten afdrukken als retroprints. Hierdoor krijgen de foto’s nog meer stijl en wordt het extra leuk om ze later te bekijken!

Tip: stuur deze retroprints ook naar de gasten als herinnering aan jouw 21 diner!

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling