powered by

Top 3 onderwatercamera's

De zomer komt er al bijna aan en het eerste waar je dan aan denkt is natuurlijk vakantie! Urenlang bij het strand liggen zonnen en genieten van het zeewater. Daarnaast is dit natuurlijk het beste moment om mooie foto’s te maken.

Als je van duiken en snorkelen houdt, wil je al het moois wat je onder water tegenkomt natuurlijk ook vastleggen. Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel onderwatercamera’s, maar waar moet je nou precies op letten bij het aanschaffen van een onderwatercamera?

Voor allerlei activiteiten

Onderwatercamera’s zijn niet alleen gebouwd voor onder water tijdens bijvoorbeeld het duiken. Je kunt ze ook gebruiken bij extreme temperaturen. Dit is de reden waarom ze vaak ook outdoorcamera’s genoemd worden. Ze worden vaak gebruikt tijdens activiteiten met veel actie, denk bijvoorbeeld aan raften of klimmen. Let goed op tot hoe diep de camera goed functioneert, ben jij namelijk van het duiken? Zorg er dan wel voor dat de camera ook dan nog de beste kwaliteit video’s/ foto’s maakt. Ook moet de camera robuust zijn, zorg er voor dat je een camera vindt die goed tegen stootjes kan. Het licht onder water is anders dan boven water, het is daarom prettig als de onderwatercamera voorzien is van witbalans. Zo kan je eenvoudig instellen wanneer je onder water gaat en hier wordt met belichting rekening gehouden.

Voordelen van onderwatercamera’s

Voordelen van onderwatercamera’s zijn dat ze zonder extra behuizing onder water gebruikt kunnen worden. Zo heb je dus nooit last van slecht beeld doordat de behuizing om de camera heen beschadigd of vies is. Je camera is ook multifunctioneel, het is namelijk niet zo dat hij alleen gebruikt kan worden onder water. Ook op het land kan hij gebruikt worden en hoge kwaliteit foto’s maken. Vaak zijn het kleine en lichte camera’s dus je kunt ze eenvoudig overal mee naar toe nemen.

Tip: Spoel na gebruik in de zee de waterdichte camera af onder de kraan. Zo zorg je er voor dat er geen zoutkristallen of vuiltjes op de lens komen te zitten.

Van dichtbij beelden opnemen met de Olympus Tough TG-5

Een voorbeeld van een goede onderwatercamera is de Olympus Tough TG-5. Deze outdoorcamera is tot 15 meter onder water waterdicht. De camera is bestand tegen een druk van 100kg. Hij is zelfs voorzien van WiFi en GPS. Ook de micro-stand is verbluffend, van minder dan 1 centimeter kun je de camera al scherpstellen. Je kan door deze stand op een kleine afstand van een voorwerp al enorm scherp en kwalitatief goed beelden opnemen. Een nadeel van de TG-5 is dat hij geen sluitertijd optie aanbiedt. Bij bewegende beelden is het maken van een goede foto dan lastiger, lees ons artikel het fotograferen van bewegende beelden voor extra tips. 

 

Verwisselbare lenzen met de Nikon 1 AW1

Daarnaast heb je ook nog de Nikon 1 AW1. Ook deze camera kan tot wel 15 meter diep gebruikt worden. Deze camera heeft als voordeel dat hij verwisselbare lenzen heeft. Je hebt een zoomlens van 11-27,5 mm, maar ook een vaste lens van 10 mm voor meer groothoek. De AW1 is voorzien van spiegelreflex. Nikon heeft wel een beweegsensor ingebouwd waardoor ook onder water eenvoudig instellingen aangepast kunnen worden. Een nadeel is dat er geen beeldstabilisatie ingebouwd is, waardoor er snel bewogen beelden ontstaan.

De beste videokwaliteit met de Fujifilm FinePix XP120

De Fujifilm FinePix XP120 is waterbestendig tot wel 20 meter. Het is een erg stevige camera die kwalitatief goede foto’s schiet met zijn 16,4 megapixels. Ook de videokwaliteit is zeer goed, bij opname in Full HD 1080p zijn de beelden even scherp en duidelijk als op foto’s. Ook de FinePix XP120 is voorzien van WiFi, waardoor je eenvoudig en snel foto’s naar je telefoon door kan sturen.

Tip: Gebruik onder water een flits, maar zorg wel dat je dicht bij het voorwerp staat. Anders krijg je een tegenovergesteld effect: wazige beelden.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling