powered by

Adobe Photoshop, InDesign & Illustrator

Je kent het vast wel. Vroeger zat je een beetje te kliederen met Paint om je eigen mooie digitale tekening te maken. Tegenwoordig zijn er heel veel sites die de mogelijkheid bieden om een ontwerp te maken. Wil je het echt professioneel aanpakken, dan ga je voor de programma's van Adobe. We hebben het dan over Indesign, Photoshop en Illustrator. Dit zijn namelijk drie programma’s die niet weg te denken zijn voor een echte grafisch vormgever.

Nu horen we je denken'' dat klinkt erg ingewikkeld!'' Je kunt inderdaad niet in één dag alles leren maar met kleine stapjes kom je al ver! Het zal je verbazen hoe makkelijk je instructies kunt vinden over deze programma’s. Het hele internet staat er namelijk vol mee. Voor we vertellen waar je het beste mee kunt beginnen, leggen we je eerst uit wat de programma’s inhouden en wat je er precies mee kunt doen!

Photoshop

Photoshop is het programma waar iedereen van denkt dat daar alles in gebeurd. Dit is niet helemaal waar. Lang niet alle vormgevers gebruiken dit programma meer zo vaak. Het ligt er maar net aan wat je wilt maken. Om het even makkelijk uit te leggen is Photoshop bedoelt voor fotobewerking. Bij fotobewerking draait alles om pixels. Werk je met pixels? Dan werk je met Photoshop. Pixels zitten verwerkt in een foto. Hoe beter een camera is, hoe meer pixels hij opvangt. Pixels vormen samen een foto. Dus hoe meer pixels, hoe scherper je foto!

Je kunt je foto op elke denkbare wijze aanpassen. Een fantastisch programma mits je erin thuis bent natuurlijk. Tegenwoordig heeft Photoshop veel meer mogelijkheden dan alleen het bewerken van foto’s. Naast fotobewerking is Photoshop ook ideaal voor het maken en bewerken van digitale afbeeldingen voor op websites. Ook zijn er kunstenaars en designers die in Photoshop digitale kunstwerken maken. Met een tekentablet (een tablet die je tekening digitaal maakt) kun je je fantasie de vrije loop laten en maken wat je maar wilt.

InDesign

Dan hebben we InDesign. Een programma wat voor veel mensen minder bekend is. InDesign is het programma wat je gebruikt als je bezig gaat met drukwerk. Denk aan kranten, tijdschriften maar ook flyers en posters. Ook gebruik je InDesign voornamelijk bij het opmaken van veel tekst. Nu zal je wel denken “maar een poster bestaat toch vaak uit een afbeelding, waarom gebruik je dan geen Photoshop?”. In onze Online Editor kan je ook eenvoudig je eigen poster maken!

Als je een poster maakt die bestaat uit één grote afbeelding of meerdere afbeeldingen dan maak je deze op in InDesign. In InDesign kun je makkelijk teksten, vlakken en andere dingen aanbrengen op de door jou gewenste manier. Ook zorgt InDesign ervoor dat je deze met de juiste afmetingen en aanleverspecificaties bij een drukker kunt aanleveren. De foto zelf bewerk je wel in Photoshop als dat nodig is, maar je werkt de poster uit met tekst en andere vormgeving in InDesign. Dit is trouwens geen verplichting! Sommige vormgevers geven wel een voorkeur aan Photoshop omdat dit vroeger meer een standaard was. Tegenwoordig zijn de programma’s meer gemaakt voor aparte doeleinden. Je bent zelf vrij om te kiezen wat jij het fijnst vindt.

Illustrator

Dan als laatst hebben we het programma Illustrator. Dit programma is ook vaak minder bekend. Illustrator is een programma waarmee je digitale illustraties kunt maken, ook wel ‘vector art’ genoemd. Dit programma is niet geschikt voor foto’s. Een vector is een vorm in Illustrator dat oneindig groot of klein gemaakt kun worden zonder dat het scherpte verliest. Zoals we al eerder aangaven, heb je in Photoshop pixels. Pixels kunnen niet oneindig groot of klein geschaald worden zonder scherpte te verliezen.

Dus wil je bijvoorbeeld een logo ontwerpen die in elk gewenst formaat even groot moet blijven gebruik je dus Illustrator en niet Photoshop. In Photoshop zal je ontwerp onscherp worden als je deze groter maakt en dat wil je niet bij een logo. Dus wanneer je wilt dat je ontwerp even scherp is op een visitekaartje als dat het is op een gebouw, dan kies je voor Illustrator. Je gebruikt het programma voor onder andere logo’s maken, infographics (informatieve illustratie die met objecten, beeld en tekst iets makkelijk en duidelijk uitlegt, denk bijvoorbeeld aan een grafiek), iconen en ga zo maar door.

Hoe kom je aan de programma's?

Hieronder een samenvatting van wanneer je welk programma het beste kunt gebruiken:

  • Wil je foto’s gaan bewerken? Begin dan bij Adobe Photoshop.
  • Ben je van plan een eigen folder te gaan maken? Ontwerp deze dan met Adobe InDesign.
  • Wil je liever je eigen logo maken? Maak deze dan in Illustrator.

Wil je graag nog meer informatie over de verschillende programma's? Typ dan in Google 'basics Photoshop tutorial' en je komt al een heel eind.  Het is moeilijk om te zeggen waar je moet beginnen per programma omdat ze ontzettend veel mogelijkheden bieden. Begin gewoon bij een basis tutorial en je zult vanzelf meer gaan snappen van het programma. Kom je er niet uit? Probeer een ander filmpje of zoek het op! Het internet biedt namelijk oneindig veel informatie.

Tip: zoek in het Engels mits je dit kunt begrijpen. In het Engels zijn er veel meer video’s en online hulpmiddelen te vinden. Daarnaast is de Adobe site zelf erg handig en geeft veel uitleg en tutorials!

Aanschaf van de programma's

Adobe programma’s zijn helaas niet gratis. Je zal hier wel voor moeten betalen wil je dit op lange termijn aanschaffen. Je werkt immers wel met een professioneel programma. Je hebt altijd een proefmaand waarin je het kun proberen, dus weet je nog niet of het helemaal iets voor jou is, dan kun je hiermee beginnen! Mocht je het leuk vinden maar wel erg duur kun je vaak voor een bepaald bedrag per maand of per jaar een Adobe pakket aanschaffen met meerdere programma’s. Ben je student? Dan kun je voor relatief weinig geld per jaar een Adobe pakket aanschaffen die toegang geeft tot heel veel programma’s plus gratis updates!

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling