powered by

De 5 beste tips voor straatfotografie

Ben je dol op fotograferen en toe aan een nieuwe uitdaging? Probeer dan eens straatfotografie.

Bij straatfotografie gaat het om het vertellen van een verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een intiem portret van een vrouw die in de regen op de bus wacht, of een marktkoopman die verse vis verkoopt. Het klinkt misschien eenvoudig maar niks is minder waar.

Voor het maken van de perfecte foto zijn er verschillende factoren waarmee je rekening dient te houden. In dit artikel leggen we je uit welke factoren dit precies zijn en delen we handige tips & tricks met je. Zo ga jij straks goed voorbereid de straat op.

Wat is straatfotografie?

Bij straatfotografie gaat het voornamelijk om het vertellen van een verhaal door middel van de foto. Het doel bij straatfotografie is om een subjectieve indruk te geven van de ervaring met het dagelijks leven in een stad.

Vaak worden er personen op de foto gezet die zich niet bewust zijn van het feit dat ze gefotografeerd worden. Op de foto’s wordt dus niet opzettelijk geposeerd, waardoor er een realistisch beeld wordt gecreëerd.

Straatfotografie is een combinatie van documentaire en journalistieke fotografie. Bij documentaire fotografie wil de fotograaf de werkelijkheid afbeelden in verhaalvormen en bij journalistieke fotografie wordt de situatie gefotografeerd zoals die zich op dat moment voordoet.
 

Do’s en Don’ts bij straatfotografie

Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet op de foto mag zetten. De regels hangen van een aantal zaken af. Wil je bijvoorbeeld de foto publiceren? Dan moet je toestemming krijgen van de persoon op de foto. Houd je de foto voor eigen gebruik? Dan mag je gewoon mensen op straat fotograferen. Als mensen hier fel op tegen zijn, moet je dit natuurlijk wel respecteren en de foto’s verwijderen!

Op straat ben je gewoon vrij om foto’s te maken. Zodra je een gebouw of winkel binnengaat mag je niet zomaar foto’s maken van alles en iedereen. Dan ben je gebonden aan de huisregels van het desbetreffende bedrijf.

Het komt regelmatig voor dat iemand duidelijk herkenbaar op een straatfoto staat. Wil je deze foto verkopen aan een reclamebureau, om een bepaald artikel aan te prijzen? Dan komt het portretrecht om de hoek kijken. De gefotografeerde kan dan een vergoeding eisen of de foto verplicht van de website af laten halen.

Tip 1: Val niet te veel op!

De bedoeling bij straatfotografie is om mensen in het dagelijks leven op de foto te zetten zonder dat het geposeerd is. Zodra mensen in de gaten krijgen dat je hen fotografeert, passen zij vaak hun gedrag aan. Dit is precies wat je niét wilt als straatfotograaf.

Je wilt een puur beeld en dit wordt aangetast zodra mensen merken dat je foto’s van hen maakt. Kies er daarom voor om te werken met een telelens, zodat je van een grotere afstand kunt fotograferen. Je kunt er ook voor kiezen om een kleinere camera te gebruiken tijdens fotografie.

Tip 2: Let op compositie

Je kent het vast wel, volle straten waardoor je niet meer weet waar je precies moet kijken. Bij straatfotografie is het juist de bedoeling om de volle aandacht op één bepaald onderwerp te vestigen. Dit kan soms nogal lastig zijn door de drukte! Let daarom goed op de compositie van de foto. Hierbij gaat het om het creëren van orde in chaos.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iemand die opvalt door een gekleurde trui als hoofdonderwerp op de foto te zetten en de rest proberen te laten ‘verdwijnen’ op de foto. Ook kun je de achtergrond onscherp maken.

De hoek waarin de foto is gemaakt is ook erg belangrijk voor de compositie. Zo kun je bijvoorbeeld proberen om één persoon op de foto te zetten en als achtergrond gebouwen fotograferen.

Tip 3: Fotografeer vanuit verschillende perspectieven

Zoals in tip 1 al werd benoemd: je wilt niet te veel opvallen. In plaats van de camera op ooghoogte te houden kun je ook fotograferen vanaf je heup. Dit maakt het maken van de foto wel lastiger, je kunt natuurlijk niet zien wat je precies op de foto zet. Het verrassingseffect van deze foto’s is een stuk beter dan die van een foto die je vanuit je oogpunt maakt.

Je kunt er ook voor kiezen om een foto te maken vanuit vogelperspectief. Zo creëer je een overzichtelijke foto waarbij één onderwerp in de aandacht kan staan van de foto.

Deze manier van fotograferen kost veel oefening. Stel bijvoorbeeld ook een diafragma in waarbij een zo groot mogelijk deel van de foto scherp is. Zodra je deze techniek onder de knie hebt, komen hier vaak de meest prachtige foto’s uit voort!

Tip 4: Blijf in beweging

Je kunt er voor kiezen om op één plek te blijven staan en daar allerlei foto’s te maken. Maar kies er eens voor om juist in beweging te komen. Al zoekend ga je op pad naar de mooiste locaties en opvallende details voor de mooiste straatfoto’s.

Je zult veel sneller opvallende modellen of situaties vinden wanneer je rond loopt. Soms kom je onverwacht bepaalde mooie beelden tegen. Je moet dus altijd je camera al in de aanslag hebben!

Een nadeel van op zoek gaan naar de mooiste beelden, is dat je altijd alert moet zijn en snel moet kunnen reageren. Bereid je vast goed voor met de juiste instellingen, hier heb je vaak geen tijd meer voor wanneer een bepaalde situatie zich voordoet.

Tip: Ga op zoek naar drukke plekken. Waar meer mensen zijn, zijn ook meer kansen voor foto’s. Daarnaast val je door de massa mensen ook minder op met je camera!

Tip 5: Denk na over het wel of niet contact maken

Je bent niet verplicht om contact te maken met de gefotografeerde, tenzij je de foto voor commerciële doeleinden wilt gebruiken. Soms is het echter beter om wél contact te maken met de mensen die je op de foto wilt zetten.

Wil je juist een portretfoto maken op straat? Maak dan wel contact! Zorg er dan wel voor dat mensen niet ongemakkelijk worden door de camera die op hen gericht is. Dit heeft vaak een negatief effect op het geschoten beeld.

Je foto zal door het maken van contact minder spontaan zijn. Mensen gaan al snel poseren, dit kan een nadeel zijn voor de straatfoto. Toch komen ook hieruit vaak prachtige foto’s voort! Je kunt natuurlijk altijd achteraf contact maken met de gefotografeerde. Er bestaat dan wel een kans dat je de foto moet wissen.

Wees creatief met je straatfoto’s

Ben je trots op je werk en wil je dit vast leggen in huis? Hang je straatfoto's dan op aan de muur. Een foto op forex heeft heldere kleuren en laat de foto dus nog meer spreken dan hij al deed! Je kunt dit doen in de vorm van een collage of als pronkstuk.

Een andere manier om je straatfoto nog meer te laten spreken, is door deze met een afstandhouders een stukje van de muur af te hangen. Dit kan met een foto op plexiglas. Door de afstandhouders ontstaat er meer diepte in de foto en daarnaast is de foto glashelder!

Daarnaast is het ook leuk om je straatfoto’s in een koffietabelboek (fotoboek) te exposeren. Zo kun je jouw gasten vol trots jouw werk laten zien. Of heb je veel straatfoto’s gemaakt het gehele jaar door? Plaats ze dan in een jaarkalender. Zo heb je voor ieder seizoen een passende straatfoto.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling