powered by

Interieurfotografie

Op social media en internet vliegen ze je om de oren; interieurfoto’s. Of het nu het interieur van je beste vriendin is of een showroom van de zoveelste hippe online woonwinkel, interieurfoto’s zijn overal. Maar hoe komen deze mooie foto’s precies tot stand? Waar moet je op letten bij het fotograferen van een inrichting?

Het fotograferen van een interieur is hartstikke leuk maar het brengt ook de nodige uitdaging met zich mee. In dit artikel zetten we een aantal handige tips voor het fotograferen van een interieur voor je op een rijtje.

Waarom je interieur fotograferen?

Je kunt verschillende redenen hebben om een interieur op de foto te zetten. Misschien ben je net verhuist en wil je je nieuwe interieur graag aan familie en vrienden laten zien. Of sta je op het punt om te verhuizen en wil je interieurfoto’s maken om zo de verkoop van je woning te stimuleren? Kortom, genoeg redenen om leuke kiekjes te schieten.

Voordat je begint is het alvast handig om na te denken welke ruimte je precies wilt fotografen. Zo kun je alvast wat rommel opruimen en een doekje over de items halen die je van plan bent te fotograferen.

Tip: Geen kei in het maken van foto’s? Huur dan een professionele interieurfotograaf in. Zo weet je zeker dat jouw interieur goed op beeld komt voor een eventuele verkoop.

Tip 1: Styling

Als je alle troepjes hebt opgeruimd in huis kan het stylen beginnen. Creëer mooie composities met accessoires in huis zoals een leuke plant of kussentjes. Als je een warme huiselijke sfeer wilt creëren kun je ervoor kiezen wanddecoratie op te hangen en deze in beeld te brengen op de foto.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat jouw woonkamer, slaapkamer of badkamer er al tip top uitziet. Probeer dan goed na te denken over wat je precies in beeld wilt brengen, is het dat ene mooie fotolijstje op de schouw? Of wil je juist de gekleurde wanden naar voren laten brengen op de foto?

Tip: Maak je eigen koffietafelboek van jouw favoriete interieurfoto’s. Leuk voor op de foto en een uniek stylingsitem.

Tip 2: Kies het juiste perspectief

Ga je voor een close-up of wil je foto’s van je gehele interieur? Beiden vragen om een andere instelling van je camera. Zo is het mooi om bij close-ups te spelen met de scherptediepte (diafragma) en bij een wijd schot, te zorgen dat alles scherp op beeld hebt staan.

Ook is het perspectief van belang. Het is het mooist om interieurfoto’s te maken vanuit een laag perspectief. Een hoogte van 1 meter wordt het meest gebruikt bij interieurfoto’s.

Tip: Gebruik een statief. Zo heb je altijd de juiste hoek te pakken en kun je composities maken en wijzigen terwijl het standpunt van de camera ongewijzigd blijft.

Tip 3: Houd rekening met het licht

Voordat je foto’s maakt is het slim om het aanwezige licht te beoordelen. Het fotograferen met daglicht is het beste, kleuren op foto komen zo het beste tot hun recht.

Mocht je nou toch foto’s maken van een inrichting waarbij er lichtbronnen aan staan, houd er dan rekening mee dat iedere lichtbron een eigen lichtkleur heeft. Zo ziet hallogeen er geel uit op de foto en TL - licht groen. Je kunt voorkomen dat de foto groen of geel uitslaat door gebruik te maken van flitslicht.

Tip: Maak je interieurfoto’s met je telefoon? Op de meeste smartphones kun je de belichting aanpassen. 

Tip 4: Maak het persoonlijk

Geef je interieurfoto’s een persoonlijk tintje door bijvoorbeeld zelf op de foto zichtbaar te zijn. Zo kun je door middel van een afstandsbediening voor je camera zelf ook op de foto staan. Zo krijgen mensen een persoonlijk kijkje in je interieur.

Afhankelijk van je stijl interieur, is het leuk om persoonlijke items op de foto te zetten. Denk bijvoorbeeld aan mooie fotolijstjes of andere memorabilia. Zo laat je zien wie je bent en ziet jouw interieur er uniek uit!

Heb je weinig inspiratie? Bekijk dan interieurfoto’s op woonwinkel websites of social media. Zo kun je van te voren wellicht leuke ideeën opdoen voor kleurcombinaties of interessante composities

Tip: Van plan om je interieurfoto’s te delen op Instagram? Bewerk ze dan eerst met één van de vele bewerkingsapps voor je smartphone.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling