actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen

uitlijnen en rasters

Bij het ontwerpen van een fotoboek kun je op verschillende manieren de pagina’s opmaken. Zo kun je een pagina volledig vullen met een foto of je laat deze doorlopen over 2 pagina’s. Natuurlijk kun je het fotoboek zo vormgeven dat er meerdere foto’s op een pagina passen. Op deze manier kun je een fotoboek maken met een mooie en overzichtelijke structuur. Door meerdere foto's op 1 pagina toe te voegen kun je uiteraard ook meerdere foto's in je fotoalbum gebruiken.

Als je meerdere foto’s op een pagina wilt toevoegen dan zijn er verschillende mogelijkheden om de foto’s (ten opzichte van elkaar) uit te lijnen. In deze blog lichten we de verschillende manieren van uitlijnen en het gebruik van rasters toe, zoals je deze in de fotofabriek software tegenkomt en kunt gebruiken.

Liniaal

De eerste optie om de foto’s netjes ten opzichte van elkaar uit te lijnen is door een liniaal te gebruiken. De liniaal verschijnt zodra de expert modus is aangeklikt en deze optie bevindt zich vervolgens linksboven het werkveld. Daarnaast is deze functie ook te vinden via het menu-item bekijken in het bovenste menu in de software.

Door op de afkorting MM onder het icoontje van de liniaal te klikken, kan deze omgezet worden naar centimeters (cm), inches (in) en weer terug naar millimeters (mm). In combinatie met de in-/uitzoom icoontjes kunnen foto’s op deze manier eenvoudig op elkaar worden afgestemd. Daarnaast is het ook een goede tip om gelijk het raster aan te zetten en daarmee het uitlijnen nog duidelijker en gemakkelijker te maken. In de volgende alinea lees je meer over het gebruik van een raster

Uitlijnen

Na het activeren van de expert modus vind je bovenin de software de optie uitlijnen. Door 2 of meerdere foto's aan te klikken (selecteren) wordt de optie uitlijnen actief. Vervolgens kunnen de foto's naar links, rechts, boven, beneden, gecentreerd of gelijkmatig verdeeld worden.

Als je 2 of meerdere foto's hebt geselecteerd en je kiest bijvoorbeeld voor de optie boven uitlijnen dan zullen alle foto's op dezelfde hoogte uitgelijnd worden. Dit gebeurd op basis van de foto welke op dat moment het hoogst in het werkveld staat.

Raster

Een raster zorgt voor horizontale en verticale lijnen in het werkveld. Deze lijnen vormen samen vakjes van 5 bij 5 mm. Het gebruik van een raster maakt het over het algemeen duidelijker hoe de foto’s worden uitgelijnd. Er zijn drie manieren om een raster te gebruiken.

De eerste optie is om het raster constant weer te geven. Als je het handig vindt om gedurende het hele project met een raster te werken, dan kun je het beste voor de optie toon raster kiezen. Hiermee blijft het raster altijd zichtbaar en is het vrij eenvoudig om foto's uit te lijnen.

Naast het raster constant actief te laten zijn, kun je er ook voor kiezen om het raster dynamisch te gebruiken. Bij het gebruik van een dynamisch raster zijn de horizontale en verticale lijnen niet direct zichtbaar, maar verschijnen deze zodra een foto aangeklikt èn gesleept wordt naar een positie. Op dat moment verschijnen de lijnen weer en kan er wederom gemakkelijker uitgelijnd worden.

Het gebruik van een dynamisch raster heeft als voordeel dat deze niet constant zichtbaar is en waardoor je een beter beeld krijgt hoe het fotoboek er daadwerkelijk uit komt te zien. Uiteraard worden de rasterlijnen niet geprint.

De derde optie bij het gebruik van een raster is om te kiezen voor de optie Uitlijnen Op Raster. Via deze optie kun je foto’s door middel van de rastervakjes uitlijnen. Aangezien deze vakjes een vast formaat hebben zorgt deze optie er voor dat foto’s altijd netjes onder of naast elkaar uitgelijnd worden. Er is op deze manier minder speling met het schuiven van foto’s.

Vormdimensies

De laatste optie om foto’s netjes ten opzichte van elkaar uit te lijnen, is door gebruik te maken van de optieVormdimensies. Bij het gebruik van deze optie kunnen foto’s tot op de millimeter nauwkeurig uitgelijnd worden.

Via het menu-item Bekijken kan gekozen worden voor de optie Vorm Dimensies. Vervolgens verschijnt er in de rechterkolom van de software een extra vakje met 2 tabbladen Bijsnijden en positie. Door middel van het tabblad bijsnijden kan, in plaats van de gehele foto, een gedeelte van een foto gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld een foto hebt van een lucht met een bijzondere vogel, dan kun je op deze manier alleen de vogel ’uitsnijden’. Let hierbij op de kwaliteit van de foto, want met een lage resolutie kan het uitsnijden er voor zorgen dat fotokwaliteit achteruit gaat!

Via de optie Positie kun je zeer nauwkeurig uitlijnen. Door waardes in te voeren kun je de foto’s exact op elkaar aan laten sluiten. Via de optie Breedte en Hoogte bepaal je hoe groot de foto moet worden, via de optie Links en Boven kun je de positie van de foto’s bepalen in de software.

Voor het uitlijnen van de foto’s kun je dus gebruik maken van verschillende methodes. Natuurlijk kun je hier ook helemaal vanaf stappen en een mooie collage maken! De keuze en creativiteit laten we helemaal aan jou over. Als er vragen zijn over het uitlijnen dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice.