actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Zwolle in de woonkamer

5 Fotogenieke locaties in Zwolle

Gepubliceerd op 9 november 2022

Welkom in Zwollywood! De hoofdstad van Overijssel en onder andere bekend van Zwolse Balletjes, Dinoland en de Peperbus. Zwolle is een stad vol met historie en verhalen, voor jong en oud. Maar als er zoveel is, waar moet je dan beginnen? Geen zorgen! Daarom hebben wij deze blog geschreven! 
Lees verder voor de 5 leukste locaties in en rondom Zwolle 😊

De Peperbus

Groningen heeft de Martinitoren. Utrecht heeft de Dom. En Zwolle? Die heeft de Peperbus! Het is een icoon van deze Hanzestad. Een kerktoren die niet te missen is bij een wandeling door de binnenstad van Zwolle. De officiële naam is de Onze Lieve Vrouwetoren, maar in de volksmond wordt het ook wel de Trots van Zwolle of de Peperbus genoemd.

De toren is onderdeel van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, dat ook prachtige architectuur heeft. 

De bouw van de Peperbus begon al in de 15e eeuw. Toen een brand in 1815 de hele kap verwoestte, werd er natuurlijk weer een nieuwe kap opgezet. Deze kap is gemaakt van koper, vandaar dat de top ondertussen mooi groen is. Door deze nieuwe kap is uiteindelijk de naam ’Peperbus’ ontstaan.

De Peperbus is maar liefst 75 meter hoog en torent boven de hele stad uit. Hierdoor is de toren perfect om vanuit verschillende perspectieven te fotograferen! 

Tip: Beklim de 236 traptreden van de toren. Je hebt dan een prachtig uitzicht over Zwolle! Let wel op de openingstijden. 😉

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Van der Velde in de Broeren

Van buiten is het een monumentale kerk, maar van binnen is het een boekenhemel! Of je nu een echte boekenwurm bent of niet, een bezoekje aan deze prachtige boekhandel kan niet ontbreken tijdens een bezoek aan Zwolle.

Deze boekenwinkel biedt aan iedereen wel wat. Van der Velde in de Broeren biedt een hele hoop soorten boeken (natuurlijk), allerlei soorten cadeauartikelen, een plekje om te eten en te drinken, exposities, lezingen en soms ook concertjes! En dan niet te vergeten dat de architectuur van deze kerk ook heel goed zichtbaar is! Kan alleen maar mooie plaatjes opleveren.

Van der Velde in de Broeren zit gevestigd in een monumentaal kerkgebouw dat is gebouwd in 1512! Je ziet dan de prachtige, hoge bogen in het plafond, de enorme ramen en de typische, prachtige versieringen van het gebouw.
Bij het binnenstappen waan je je in een soort sprookje. Het is ook niet gek dat door velen Van der Velde in de Broeren de mooiste boekhandel van Nederland genoemd wordt. ♥

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Museum De Fundatie

Het gebouw van Museum de Fundatie is in 1838 ontworpen door Eduard Louis de Coninck en is in 1841 voltooid met de bouw. Het gebouw diende eerst als Paleis van Justitie en wij snappen wel waarom! Het gebouw doet ons een beetje denken aan Buckingham Palace namelijk. 

Sinds 2005 is het museum De Fundatie er gehuisvest. Nog geen 10 jaar later kregen ze al te maken met een uitbreiding. Na een jaar dicht te zijn, werd in 2013 het museum heropend met een futoritische uitbreiding op het dak! Dit dak kent ondertussen meerdere bijnamen. Een ei, een UFO, een oog, een wolk, en nog wel meer! Hoe zou jij dit dak noemen?

Het bijzondere dak is gemaakt van geglazuurde tegels, dat het zonlicht wat weerspiegelt. Hierdoor zijn er voldoende mogelijkheden om te spelen met het licht en het gebouw op de foto te zetten😉. 

In het Museum de Fundatie vind je een erg brede collectie van beeldende kunst. Er hangen wereldberoemde werken van onder andere Van Gogh, Picasso en Mondiraan. Naast een vaste collectie heeft het museum ook wisselende tentoonstellingen.  

Museum de Fundatie heeft ook nog een andere locatie dat ook zeker de moeite waard is om ook eens te bezoeken. Kasteel het Nijenhuis is een onderdeel van het museum en is gelegen tussen Heino en Wijhe. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis gaat helemaal terug naar de late Middeleeuwen. 

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Varen door de grachten

Leuk al die grachten in Amsterdam, maar wist je dat Zwolle ook prachtige grachten heeft? Zwolle is omringt door een grote gracht waar dagelijks rondvaarten georganiseerd worden. Er is dan een gids die jou alles vertelt over Zwolle.

Het is ook mogelijk om buiten de stadsgrachten te varen! Je kan vanaf de stadsgracht zo naar de rivier de Vecht varen. Dan heb je een mooie mix ervaren van stad, architectuur en natuur. Sommige vaartochten bieden zelfs de mogelijkheid om door te varen naar het natuurgebeid De Weerribben. 

Niet zo veel zin in een groepsrondvaart? Dan kan je ook een fluisterbootje huren en zelf door de grachten varen! Heb je meer tijd om de mooiste foto's te maken!
Andere soorten drijfmiddelen zijn ook beschikbaar. Bootjes met een BBQ en sup boards bijvoorbeeld. Al is het wel aan te raden om een waterdichte camera mee te nemen als je foto's wil maken vanaf een supboard 😉

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

De Grote Markt

In het centrum van deze Hanzestad kun je de Grote Markt vinden. Deze markt is het oudste gedeelte van de binnenstad en werd vroeger gebruikt als melkmarkt. Ondertussen bruist het van de eettentjes en gezelligheid. 

Aan de Grote Markt vind je de Grote Kerk, die officieel de Sint-Michaëlskerk heet. Deze kerk ziet er van buiten al erg mooi uit, maar het is mogelijk om hem van binnen te bezichtigen. Een bezoekje waard!

In het midden van de Grote Markt is een glazen standbeeld te vinden. Dit standbeeld is opgebouwd uit zo'n 350 lagen van glas die ongeveer 1 cm dik zijn. Deze engel is in 2010 ontworpen en is het beeltenis van de aarstengel Michaël, de beschermengel van Zwolle. Het verhaal gaat dat aartsengel Michaël de stad Zwolle zou hebben beschermd tegen een aanval van een draak! Een verhaal dat is ontleend aan "Openbaring 12:7". Een bijzonder verhaal!

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Ken jij nog meer fotogenieke locaties in Zwolle die wij gemist hebben hier? Tag Fotofabriek op Instagram of gebruik #fotofabrieknl en laat het ons weten!