actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Fietstochten

De leukste fietstochten van Noord-Nederland

Gepubliceerd op 1 april 2017

Inmiddels hebben we de eerste paar voorjaarsdagen er op zitten. De winter is voorbij en het verlangen om lekker buiten te zijn wordt steeds groter. De lentestralen in combinatie met je fotocamera leveren mooie plaatjes op. De perfecte tijd om een fietsroute uit te stippelen en te genieten van al het moois om je heen.

Wij hebben 4 bijzondere fietsroutes en activiteiten voor je opgezocht, die de mooiste voorjaarsfoto’s opleveren!

Het Friese landschap

Een van de mooiste fietstochten bevindt zich in Friesland. Normaal wordt deze alleen gereden als het flink heeft gevroren in de winter, maar natuurlijk kun je ook met mooi weer van deze tocht genieten. Je gaat nu alleen niet over het ijs, maar via de fietspaden.

Een groot voordeel hiervan is dat je altijd zeker weet dat het dit jaar wél gaat lukken. Deze route is ideaal voor mensen die hun lens het liefst richten op de natuur. Je ziet namelijk bijzondere vogels en de weilanden staan vol met koeien, paarden en schapen.

Het is trouwens wel handig om van te voren drie dorpen uit te kiezen, want de elfstedentocht zelf is wel 234 km lang! Dat doe je natuurlijk niet ‘even’ met de fiets in een dagje. Heb je het stadje Stavoren uitgekozen? Vergeet dan niet om naast het beeld "Vrouwe van Stavoren" een foto te maken van de oude sluis en de traditionele zeilschepen.

Daarnaast is Sloten “Het kleinste stadje van de Friesland”! Een absolute aanrader door zijn authenthieke elementen. Tot slot raden wij het stadje Workum aan. Voor de kunstliefhebber is het Jopie Huisman museum een absolute must om heen te gaan. Het museum stelt zijn metalen, kleding en kunstwerken ten toon.

Zorg voor een camera met voldoende geheugen en een volle batterij om alles vast te kunnen leggen uit deze drie historische stadjes.

Friese landschap

De stad verkennen op de fiets

Wil je liever een stad ontdekken op de fiets? Ga dan eens naar de studentenstad van het noorden, Groningen! Zo kun je daar diverse kerken op de foto zetten en wanneer je fan bent van straatfotografie, dan zit je hier zeker goed. Er is regelmatig wat te zien op de Grote Markt, die zich midden in de stad bevindt.

Zoek je het liever hogerop? Dan kun je de Martinitoren beklimmen en  genieten van het uitzicht. Op een hoogte van 97 meter krijg je een foto die absoluut mooi gaat zijn.

Om de stad op een andere manier te beleven is een rondvaart door de vele grachten die Groningen heeft een aanrader. Zo kun je de vele monumentale panden, die je onderweg tegenkomt vastleggen met je camera. Het is zeker de moeite waard om hier je fiets even voor te parkeren.

Kom je met de trein naar Groningen? Dan kun je heel simpel een OV-fiets huren bij aankomst op het Centraal Station, super handig!

Groningen

Van Pieterburen naar Schiermonnikoog

Fan van de zeehonden? Begin je route dan in het Groningse Pieterburen, waar aangespoelde zeehondjes een tijdelijk huisje krijgen, tot ze weer volledig zijn hersteld. De zeehondjes die zich al wat beter voelen willen vast wel even lachen, zodat jij de mooiste foto’s kunt maken.

Om de zeehonden in vrijheid te zien, vervolg je de reis makkelijk na het waddeneiland Schiermonikoog. Dit ligt op nog geen half uur rijden van Pieterburen. Wij raden je aan om van Pieterburen naar Lauwersoog met de auto te gaan. Dat scheelt veel tijd, dit kun je op Schiermonnikoog weer goed gebruiken.

Natuurlijk laat je de auto op Lauwersoog staan, zo kun je bij aankomst op Schiermonnikoog direct genieten van de heerlijke zeewind. Schiermonnikoog is ook geschikt voor een middagje mountainbiken door de duinen. Aan de noordelijke kant van het eiland is de kans heel groot dat je de zeehonden in het wild tegen komt!

Naast de zeehonden bewonderen zijn er nog veel meer dingen te zien, waar je mooie en leuke foto’s van kunt nemen. Je gaat vast en zeker fotogeheugen tekort komen!

Pieterburen naar Schiermonnikoog

Cultuur en natuur in Drenthe

Cultuur en natuur combineren? Het historische gevangenis dorpje Veenhuizen, gelegen in Drenthe op de grens tussen Groningen en Friesland is hier zeer geschikt voor. Het dorp bezit drie gevangenissen, waarvan er nog twee in gebruik zijn. In het verleden was dit een afgesloten dorp, dat sinds 1980 open is gesteld voor het publiek.

In het verleden woonden hier de gevangenisbewaarders met hun gezinnen. Voor andere mensen was het dorp niet bereikbaar.

Dat is tegenwoordig wel anders, nu kun je dwars door het hele dorp alle monumenten bekijken. Let bij de tocht door het dorp ook zeker op de gevels van woningen, hier staan verschillende teksten op. De teksten geven aan wie er vroeger in het huis woonde, zoals een arts of een dominee.

Daarnaast is er een gevangenismuseum, deze geeft een heldere uitleg over de gebeurtenissen uit het verleden. Liever een uitgebreide tour door het dorp? Neem dan de boevenbus. Hiermee krijg je een uitgebreide rondleiding door het dorp. Zo krijg je de grote katholieke kerk en het eeuwen oude koepelkerkje te zien.

Ook de twee gevangenissen die op dit moment nog in gebruik zijn krijg je te zien. Natuurlijk kun je deze tocht ook met de fiets doen. Naast al het culturele erfgoed dat Veenhuizen bezit is het ook rijk aan een prachtig natuurgebied. Direct achter Veenhuizen ligt een groot natuurgebied, waar je omgeven wordt door zowel bos als heide. Na de tocht kun je even bijkomen bij brouwerij ‘’Maallust’’.

Ook zeker een aanrader bij een dagje Veenhuizen!

Gevangenismuseum Veenhuizen

Vergeet natuurlijk niet om van al je gemaakte foto’s een noordelijk tour fotoboek te maken. Welke van de bovenstaande plaatsen wil jij wel eens bezoeken?