actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Fotograferen in de winter

Fotograferen in de winter

Voor het laatst bijgewerkt op 15 maart 2022

Trek een dikke jas aan, kies voor warme stappers en pak je camera! Het is tijd voor een winterwandeling. 

Foto’s maken in de winter is een uitdaging. Je hebt te maken met donkere dagen, felle en kille kleuren en natuurlijk de kou. In deze blog geven we een aantal tips over het maken van foto’s in de winter. 

Jas dicht? Schoenen gestrikt? Let’s go!

Is het vroeg in de morgen? Super! Als er net sneeuw is gevallen en de zon komt op dan kun je de mooiste scenes tegenkomen. Vroeg in de ochtend is de sneeuw nog helemaal glad, geen voetstappen die jouw foto’s kunnen verpesten. Ligt er geen sneeuw? Ook dan kan een vroege winterochtend prachtig zijn. Bij een laaghangende zon schijnen de zonnestralen indrukwekkend tussen de bomen en gebouwen door. Hangt er mist of nevel? Dan kan jouw foto nog mooier worden. 

Speel met het licht

Ligt er sneeuw? Houd er dan rekening mee dat sneeuw en je belichtingsmeter niet helemaal goed samen gaan! De belichtingsmeter gaat namelijk altijd op zoek naar gemiddeld grijs, maar omdat sneeuw heel wit is, weerkaatst het licht en klopt de meting niet. Je foto’s kunnen grauw ogen. Stel daarom je belichting in met een compensatie van +0.3 of +0.7. Werkt dit nog niet helemaal goed? Speel met de sluitertijd en open je diafragma. Ligt er geen sneeuw, ook dan is het in de winter van belang om je lichtinstellingen goed aan te passen omdat het erg donker kan zijn.

Geen verstand van lichtinstellingen? Fotograferen op ‘Auto’ is altijd een goede uitweg! 

Fotograferen in de winter

Ga op zoek naar kleur

Schijnt de zon of is het juist een donkere dag? Wij hebben een leuke uitdaging! Ga op zoek naar kleur in de meest donkere tijd van het jaar.

Kleur is vaak niet vanzelfsprekend in de winter. Maar kijk goed om je heen! De winter biedt meer kleur dan je denkt. Veel bosjes en planten blijven gedurende de winter mooi groen en in combinatie met de grauwe omgeving kan dit een mooi contrast geven. Ook vind je in de winter de mooiste paddestoelen, mossen en schimmels. En kijk naast elementen uit de natuur ook naar menselijke objecten. Denk aan een persoon met een felgekleurde jas, een gebouw met een uniek kleurtje of een knalrode auto zoals op de foto hiernaast. 

Fotograferen in de winter

Door weer en wind

In de winter kunnen de weersomstandigheden bar zijn. Een plotselinge regenbui of harde wind kunnen jouw fotografiesessie belemmeren. Zorg er daarom altijd voor dat je de camera goed beschermt. Kies er bijvoorbeeld voor om te fotograferen met een zonnekap op je lens. Investeer in een regenhoes en neem een goede cameratas mee.

Trek daarnaast, zoals we eerder al benoemde, warme kleding aan! Een dikke jas, goede schoenen, een muts, sjaal en handschoenen. Wellicht zijn handschoenen niet altijd even handig wanneer je foto's maakt maar om tussendoor geen bevroren vingers te krijgen raden wij handschoenen zeker aan.

Fotograferen in de winter

Na een heerlijke struintocht door winterwonderland is het tijd om huiswaarts te keren. Eenmaal thuis adviseren we om de accu en het geheugenkaartje uit de camera te halen alvorens je de warme woonkamer binnengaat. In de woonkamer kan de temperatuur namelijk wel 20 graden hoger liggen dan buiten. Dit kan leiden tot condens in de camerabody en dat wil je uiteraard voorkomen. Laat je accu en geheugenkaartje daarom even rusten in bijvoorbeeld een koelere hal. Hang ondertussen je jas weer aan de kapstok, trek je schoenen uit en neem alvast een kop thee voor je aan de slag gaat met het inladen van jouw winterse foto’s. 

Winter winactie #winterfotofabriek

Wij zijn benieuwd naar de resultaten van jouw winterwandeling! Plaats jouw mooiste winterfoto op Instagram, tag @fotofabrieknl en voeg de #winterfotofabriek toe aan de post. De mooiste foto laten wij afdrukken op een wanddecoratie! 

Voor deze actie geldt: 

  • De actie loopt tot 21-03-2022;
  • Alleen geldig op kleinformaat wanddecoraties (max 30x30 cm);
  • Fotopanelen en Fotopanelen HD uitgesloten;
  • Kan niet met terugwerkende kracht worden toegepast;
  • Inclusief verzendkosten;
  • Fotofabriek neemt contact op met de winnaar.