actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus
Fotograferen in de zomer (deel 2)

Fotograferen in de zomer (deel 2)

Gepubliceerd op 9 september 2022

Deel 2 van deze blog reeks gaat over het maken van foto’s op minder standaard plekken, tegenlicht, silhouetten, veel kleur en het maken van mooie foto’s met lens flares.

Out of de box plekjes

Ga je naar een bekende plek? Dan maak je natuurlijk al gauw foto’s van de meest toeristische plekken. Dit is ook leuk, maar alles behalve origineel. Probeer met een iets minder toeristische bril te kijken en fotografeer juist kuntzinnige plekken of plekken in de natuur waar een ander niet zo snel een foto van zou maken. Denk bijvoorbeeld aan de minder bekende steegjes en straatjes, kunstwerken of willekeurige plekken in de wilde natuur. Er zit iets moois in alles!

Maak prachtige foto’s met tegenlicht en silhouetten

Tijdens de zomer kun je echt prachtige foto’s maken met behulp van de zon. En dan niet alleen hele lichte en duidelijke foto’s, maar je kunt ook spelen met silhouetten. Dit kun je doen met mensen, dieren én objecten! Er zijn in ieder geval drie momenten op een dag waarop je silhouetfoto’s kunt maken. Vooral tijdens zonsopkomst, rond het ‘gouden uurtje’ en tijdens zonsondergang heb je de kans prachtige silhoutten te fotograferen.


Voor sommigen is het fotograferen met (veel) tegenlicht wellicht lastiger, omdat je normaliter veel rekening wil houden met juist weinig tegenlicht tijdens het fotograferen. Om duidelijke en mooie silhouetten te maken is het juist van belang te spelen met het tegenlicht. De voorgrond donker (zo goed als zwart) en de achtergrond helder en licht. Wanneer je een foto hebt gemaakt maar je toch nog iets van details op het onderwerp ziet (zoals de kleding), kun je in je fotobewerkingsprogramma de schaduwen en zwarten nog verminderen.

Fotograferen in de zomer (silhouetten maken)

Fotografeer kleurrijke plekjes, objecten en mensen

Eigenlijk kun je het hele jaar door wel kleurrijke foto’s maken, maar er zijn wel een aantal momenten wanneer de natuur net iets meer verschillende kleuren laat zien. In de lente en begin zomer komt dit natuurlijk omdat de natuur weer in volle bloei staat en kleuren als roze, rood, geel, paars en blauw in bloemen meer voorkomen rond deze periode. Daarnaast heb je nog de overgang van zomer naar herfst. Dan verkleuren de meeste bomen geel, oranje, rood, bruin of een cominatie van deze kleuren.


Tot slot kun je tijdens het maken van interieur- en straatfoto’s wat meer gaan opletten op het fotograferen van hele kleurrijke beelden, meubilair, architectuur en mensen. Zie je bijvoorbeeld iemand lopen in een knalgele jas terwijl hij of zij nét voor een heel saai en grauw gebouw loopt? Maak daar dan een foto van! 
 

Fotograferen in de zomer (kleurrijke foto's)

Maak magische en zomerse foto’s met tegenlicht en lens flares

Net als bij het fotograferen van silhouetten wil je bij het maken van foto’s met lens flares juist fotograferen met tegenlicht. Maar wat is een lens flare nou eigenlijk? Heel simpel, dit zijn lichtvlekken en ringen die je soms wel eens ziet op foto’s. Deze lens flares ontstaan doordat een lichtbron (zoals de zon of een felle lamp) in de lens van je camera schijnt. Dit betekent dus dat je vrijwel altijd met tegenlicht moet fotograferen wanneer je het mooie effect van de lens flares op je foto’s terug wilt zien.

Fotograferen in de zomer (lens flares)