Fotografie tips voor de lente

Fotografie tips voor de lente

Gepubliceerd op 15-04-2017

De lente is misschien wel de mooiste tijd van het jaar om als (hobby-)fotograaf er op uit te trekken. Lichte zonnige dagen, bloemen in bloei en pasgeboren diertjes, staan centraal in lentefotografie.

Wij geven je 4 tips voor een mooie lente foto!

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Lentebloemen fotograferen

De sneeuwklokjes, blauwe druifjes en narcissen staan weer vol in bloei. Lentebloemetjes hebben prachtige kleuren. Benadruk deze kleuren door een macro foto te maken.

Een overzichtsfoto bevat vaak veel storende elementen, hierdoor gaat de aandacht niet naar die vrolijke bloemetjes. Schroom dus niet om op je knieën naast een mooie bloempartij te gaan zitten.

Houd vooral rekening met de achtergrond, zorg ervoor dat overige takjes en bruine blaadjes uit het beeld zijn. Inzoomen en weinig scherptediepte helpt bij een rustige achtergrond omdat de achtergrond dan wazig wordt.

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Fotografeer bloemen vanuit een ander perspectief

Wissel eens van perspectief. Veel bloemen worden gefotografeerd vanaf de bovenkant, het kleurcontrast van de meeldraden en de bladeren is prachtig.Maar een bloem is vaak net zo mooi van de onderkant als van de bovenkant.

Fotografeer daarom ook eens de stengel, je zult zien dat bloemen die gefotografeerd zijn vanuit een ander perspectief verrassend mooie plaatjes opleveren.

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Ochtendmist fotograferen in de lente

In de lente heb je vaak te maken met dauw in de ochtend. Sta daarom een keer iets vroeger op! De mist zorgt voor mysterieuze foto’s.

Is er mist voorspeld maar is het minder mistig dan gehoopt? Rij dan een rondje, mist verdeelt zich niet evenredig dus grote kans dat je ergens anders een beter plekje treft.

In de polder of bij water ontstaan vaak mistbanken, maar trek ook eens naar het bos. De zonnestralen door de bomen, in combinatie met mist zorgt voor magische plaatjes.

Daarbij zorgt de dauw voor druppels op bladeren. Wanneer er geen wind staat blijven deze druppels heel mooi liggen op de bloemblaadjes.

A photo posted by Fotofabriek (@fotofabrieknl) on

Lente bloesems fotograferen

Zeg je lente dan denken wij gelijk aan bloesems. Om bloesems te fotograferen moet je snel zijn, de meeste bloesems beginnen met bloeien in april en mei. Hoelang de prachtige bloemen bloeien is afhankelijk van het weer.

Bij het fotograferen van bloesems is het belangrijk dat je de focus op de bloesem legt, zoom dus in en fotografeer met weinig scherptediepte.

Is het mooi weer? Zorg er dan voor dat je de helder blauwe lucht op de achtergrond krijgt, dit zorgt voor een mooi contrast met de lichtroze of witte bloemen.

Bijna in elke straat staat wel een bloesemboom, maar wil je er nu echt héél veel tegenkomen? Doe dan de bloesemfietstocht in Gelderland, een route van 51,4 km vol boomgaarden die in deze periode volop in bloei staan.

Heb je een prachtige lentefoto gemaakt? Dan kun je hiermee natuurlijk direct de lente in huis halen door je foto vergroot af te drukken. Geniet langer van de lentekleuren in je tuin en druk die prachtige lentebloesem af als tuinposter

Reacties op Facebook