actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Fotografietips herfst

Fotografietips voor de herfst

Gepubliceerd op 8 oktober 2015

Herfst is een geweldige tijd voor fotografie, veranderende kleuren, mistige ochtenden, en de dagen worden korter. Dat betekent dat je niet super vroeg hoeft op te staan voor een mooie zonsopgang.

In dit artikel krijg je enkele tips om je te helpen betere herfstfoto’s te maken!

Reflectie

Je kunt prachtige herfstfoto’s maken door de reflectie van de kleurrijke bomen in het water te fotograferen. Voor een spiegelachtige reflectie kun je vaak het beste fotograferen in de vroege ochtend als de zon opkomt. Op dit moment van de dag is er minder wind, zodat het water vlakker is dan later op de dag.

Rivieren en bewegend water kunnen ook prachtige foto’s opleveren door de reflectie van de herfstkleuren. De vervaagde kleuren in het bewegende water zorgen voor mooie abstracte effecten.

Reflectie

Zonsopgang vs. zonsondergang

Het zachte, warme licht van zonsopgang en zonsondergang kan een groot verschil maken voor uw herfstfoto's. De warme kleur van het zonlicht op deze momenten helpt om de natuurlijk warme rode en gele tinten van de herfstbladeren te accentueren.

Zonsopgang is vaak de beste tijd om een mysterieuze, mistige foto te krijgen. Het warme zonlicht raakt de mist dan vanuit een lage hoek en dat zorgt voor een mooi effect.

Mist verdwijnt meestal naarmate de dag vordert, dus zorg ervoor dat je er vroeg bij bent!

Zonsopgang vs. zonsondergang

Detailfoto’s

Hoewel foto’s van rijen bomen in herfstkleuren prachtig zijn, moet je niet vergeten detailshots te maken. Bijvoorbeeld een foto van een tak met bladeren verlicht door de zon, afgevallen bladeren op stenen, en één of twee close-up foto’s van bladeren kunnen niet ontbreken.

Veel planten en bomen hebben ook felgekleurde bessen in deze tijd van het jaar, daar kun je ook hele mooie detailfoto’s van maken.

Detailfoto’s

Zijn de bomen de blaadjes al kwijt?

Wanneer de bomen het grootste deel van hun bladeren hebben verloren, zijn er nog tal van leuke herfstfoto's te maken. Gekleurde bladeren die een  tapijt op de grond vormen kunnen bijzondere plaatjes opleveren (vooral na een regenbui).

Een kale boom met nog een paar blaadjes laat de overgang zien van de herfst naar de winterperiode.

Niet alleen bomen zijn de moeite waard om te fotograferen tijdens de herfstperiode. Boomloze landschappen kunnen drastisch veranderen, varens worden prachtig goudbruin en de heide kleurt donkerbruin.

Veel kleine struiken veranderen ook van kleur en verliezen hun bladeren, wat kleurrijke foto's kan opleveren.

title

Hopelijk heb je zo wat inspiratie opgedaan voor leuke herfstfoto’s!