actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus
IJsland fotoreis

IJsland fotograferen

Gepubliceerd op 11 mei 2017

IJsland is ‘hot’ momenteel. Voor veel hobbyfotografen is IJsland dé ultieme droom.  En terecht. Het heeft één van de mooiste landschappen ter wereld.

Geen dag zal tijdens een reis door IJsland hetzelfde zijn. Elke dag zie je weer een ander natuurfenomeen. Het ene moment kan je in een groen landschap rijden en het andere moment in de sneeuw. Juist deze afwisseling maakt het adembenemend.

Aaneenschakeling van hoogtepunten

Het landschap is ruig, maar tegelijk ook sprookjesachtig. Watervallen, geisers, vulkanen, gletsjers, ruige rotsen in de oceaan, zwarte stranden, met mos bedekt lava en ijsschotsenmeren wisselen elkaar af.

Tel daarbij op, de gekleurde huisjes, de leuke kerkjes, de mooie zonsopkomsten en zonsondergangen en een reis door IJsland belooft een aaneenschakeling van hoogtepunten te worden.

Met natuurlijk als kers op de taart: het Noorderlicht!

Aaneenschakeling van hoogtepunten

De fotograaf maakt de foto, niet de camera

Of je nu een peperdure spiegelreflexcamera hebt of een eenvoudige compactcamera, op IJsland worden jouw foto’s bijna vanzelf mooi. Het landschap is zo overweldigend, dat elke klik met je camera een mooie foto oplevert.

Toch zit er wel een verschil tussen een kiekje en een mooie foto natuurlijk. Dat heeft vooral te maken met de persoon die achter de camera staat.

Het maken van de juiste compositie en de juiste uitsnede is bepalend voor het welslagen van een foto. Niet welke camera je daarbij in handen hebt.

De fotograaf maakt de foto, niet de camera

Welke lenzen heb je nodig?

Omdat mensen vooral naar IJsland gaan voor de mooie natuurschoon en er overwegend landschappen gefotografeerd worden, is een lens tussen de 18 mm (groothoek) en 50 mm (standaardlens) het meest aan te bevelen.

Ga je in de zomer en ga je ook walvissen of papegaaiduikers spotten? dan is een telelens mede aan te raden.

Welke lenzen heb je nodig

Neem je statief mee

Een statief is onontbeerlijk voor het kunnen vastleggen van het Noorderlicht. Je moet namelijk je lens zo’n vier seconden openzetten. Uit de hand fotograferen is dan uit den boze.

Ook om een mooie beweging in watervallen vast te leggen is een langzame sluitertijd (bijvoorbeeld 1/8ste seconde) een must. En ook dat lukt je niet uit de hand, zonder bewogen foto’s te krijgen.

Beschik je over filters, vergeet dan niet je grijsverloopfilter mee te nemen voor de zonsopkomst of zonsondergang.

Ook een bigstopper kun je goed gebruiken op IJsland.

Neem je statief mee

Regenhoes

Zo veranderlijk als het landschap is, zo veranderlijk is het weer ook op IJsland. Het ene moment rij je in de zon en even later bevind je je in een sneeuwstorm of een regenbui.

Om je te weren tegen de regen is een regenhoes voor de camera onontbeerlijk. Op die manier bescherm je de camera tegen overvloedig vocht. Een zonnekap op de lens kan de ergste waterspetters tegenhouden.

Een regenhoes is ook aan te raden als je achter de Seljalandfoss langs wilt lopen. De Seljalandfoss is een 60 meter hoge waterval in het Zuiden van IJsland, de enige waar je op een spectaculaire manier achter kunt. Maar je wordt wel nat door wegwaaiend water.

Een goedkope wegwerpregencape over jouw jas, zorgt ervoor dat je naderhand niet kletsnat in de auto of bus komt te zitten.

Maar bovenal: Geniet van het schitterende landschap!

Seljalandfoss

Fotografie-reizen.nl

Yolanda Wals is professioneel fotograaf en eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleid al jaren fotocursussen, -workshops, -weekenden en fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie.

De komende tijd staan fotoreizen naar Ameland, Tanzania, Kenia en IJsland op het programma. Kijk voor informatie op: www.fotografie-reizen.nl

Fotografie-reizen.nl

Heb je een fantastische foto van jouw trip naar IJsland? Laat de foto dan op plexiglas drukken, zo straalt het Noorderlicht ook in jouw woonkamer weer!