actie
Nu 25% korting op diverse zomerartikelen
Papieren fotos digitaliseren

Papieren foto’s digitaliseren

Gepubliceerd op 1 april 2017

In het tijdperk van analoge fotografie was het heel gebruikelijk om al je foto’s af te drukken. Sommige mensen bewaarde deze foto’s netjes in een fotoboek, de meeste mensen bewaren hun foto’s in een doos op zolder. Doodzonde want nu gebeurt er niks mee.

Stel je eens voor dat het dak een keer gaat lekken of dat je te maken krijgt met woningbrand. Hier gaan we natuurlijk niet van uit, maar dit is wel een goede reden om je oude foto's te digitaliseren en hier ook een back-up van te maken.

Een bijkomend voordeel is dat je met digitale foto's mooie fotoboeken kunt maken.

Verschillende manieren om oude foto’s te digitaliseren

Maar hoe kun je jouw foto's nu digitaliseren? Daar hebben wij 3 handige manieren voor gevonden. Alle drie de opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke voor jou het beste is hangt af van wat je met de digitale foto’s wilt doen.

  • Allereerst kun je foto’s met een scanner inscannen. Je koopt al een scanner vanaf € 60,- euro. De meeste printers hebben er tegenwoordig ook een ingebouwd. De kwaliteit van een gescande foto is voor een groot deel afhankelijk van de scanner. Het voordeel van scanners is dat ze verre weg het beste resultaat geven. Het nadeel is dat het heel veel tijd kost om op deze manier je foto’s te digitaliseren.

  • Je kunt je foto’s ook opsturen naar een professionele scanservice. Er zijn veel partijen die een dergelijke service aanbieden. Doe wel even goed onderzoek hiernaar, zodat je weet wie jouw foto's inscannen. De kwaliteit van het resultaat wisselt namelijk behoorlijk. Belangrijk is natuurlijk dat je de partij vertrouwt met jouw kostbare foto's. Een nadeel van scanservices is dat de kosten wel hoog kunnen uitvallen.

  • De laatste optie is een foto maken van jouw foto met je telefoon of tablet. Sinds december 2016 heeft Google hier een speciale app voor, waarmee dit beter gaat dan wanneer je gewoon een foto maken. Het voordeel hieraan is dat de kwaliteit goed is en je altijd een scanner bij de hand hebt. Zo kun je niet alleen je eigen oude foto’s makkelijk digitaliseren, maar ook even die trouwfoto van je oma wanneer je op de koffie bent. Deze app vinden wij erg handig en daarom vertellen wij je hier graag meer over.
Flatbed scanner

Verschil met gewoon een foto maken

Nu hoor ik je denken maar waarom moet ik moeilijk doen met een speciale app? Ik kan met mijn telefoon nu ook een foto van een foto nemen. Uiteraard kan dat ook, het probleem is dat er meestal schitteringen op je foto komen.

Zulke schitteringen worden vaak veroorzaakt door lampen in de ruimte of de flitser van de camera zelf. Daarnaast heb je dan altijd randen om je foto heen zitten. Deze app voorkomt beide problemen zo goed mogelijk.

Foto van een foto maken

De app werkt op vrijwel iedere telefoon

Photoscan moet je natuurlijk eerst even downloaden uit de app store of Google play store. De app is voor zowel Android als IOS beschikbaar en je kunt hem gebruiken op zowel telefoon als tablet.

Kijk wel even uit want voor oudere telefoons is de app soms niet beschikbaar. In het geval van Android moet je telefoon minstens versie 5.0 van het besturingssysteem draaien.

Voor IOS moet je minimaal IOS 8.1 hebben in de regel werkt alles na de Iphone 5s prima.

Verschillende smart devices geschikt voor Photoscan

Wat doet de app precies

De app werkt door het maken van een reguliere foto en deze aan te vullen met extra foto’s. Voor deze extra foto’s moet je de camera over de foto bewegen, de app geeft zelf aan waarheen.

Zodra je klaar bent met het maken van de foto’s plakt de app alle beeldinformatie aan elkaar zodat uiteindelijk een digitale foto ontstaat. Door het gebruik van de meerdere foto’s kan de app eventuele glans zo veel mogelijk uit de foto verwijderen.

Daarna zal de app een uitsnede maken van jouw papieren foto en de rest verwijderen. Dit automatische verbeteren en bijsnijden van je foto werkt super gemakkelijk en is gebruikersvriendelijk.

Photoscan wordt gebruikt een Android Smartphones

Hoe krijg ik de foto’s op de computer

Je kunt de foto’s op 2 manieren op je computer krijgen. Verbind je telefoon met een kabel aan je computer of synchroniseer de foto's via een clouddienst zoals Google foto of iCloud.

Wij zouden je adviseren om de tweede optie te gebruiken, dit werkt namelijk erg gebruiksvriendelijk. Een bijkomend voordeel is dat je oude foto’s op die manier nooit meer kwijtraakt.

Je krijgt van Google ook als iphone gebruiker gratis 15 gigabyte, genoeg voor zeker 3000 foto's.

Je kunt de foto’s uiteraard ook op je telefoon opslaan en deze later met een kabel aan de computer verbinden. Onze ervaring hiermee is dat je regelmatig vergeet je foto’s over te zetten omdat je bijvoorbeeld even het kabeltje niet kunt vinden.

Daarnaast kun je op deze manier geen gebruik maken van de functies van Googlefoto’s om je foto’s automatische te laten organiseren.

Bestanden overzetten van telefoon naar laptop

Tip: Maak van de oude foto's van bijvoorbeeld je ouders een bijzonder fotoboek. Dit zullen ze ongetwijfeld leuk vinden!