actie
Nu 25% korting op diverse vaderdagcadeaus
Softwaretips

Softwaretips

Gepubliceerd op 21 oktober 2016

We begrijpen heel goed dat het maken van een fotoboek in het begin een beetje zoeken is. En dat je zelfs als gevorderde fotoboekenmaker af en toe nog denkt “Oh, kan dat ook zo!”.

Wat zijn bijvoorbeeld plaatshouders en hoe gebruik je sjablonen? Wij leggen uit!

Plaatshouders

Plaatshouders zijn als het ware lege fotovakken die je kunt vullen met je eigen foto’s. Plaatshouders zijn erg handig omdat je hiermee gemakkelijk het formaat van je foto kunt wijzigen.

Heb je bijvoorbeeld een liggende foto die je in een vierkante plaatshouder zet, dan wordt de afbeelding automatisch vierkant getoond.

Om een plaatshouder toe te voegen klik je in het bovenste menu op de knop “Plaatshouder”. Vervolgens klik je in het werkblad en sleep je als het ware een fotovak. Je foto zet je in de plaatshouder, door deze erin te slepen.

Foto’s in plaatshouders kun je extra opmaken, door deze bijvoorbeeld een schaduw of een rand te geven. Al deze extra opties vind je rechts onder het tabblad “Bewerkingsopties”.

Een plaatshouder kun je verwijderen door de plaatshouder te selecteren (er staan dan witte bolletjes om de afbeelding) en vervolgens op de knop “Delete” op je toetsenbord te klikken.

Plaatsthouders en sjablonen

Sjablonen

Sjablonen zijn een verzameling van plaatshouders en eventueel tekstvakken. Ze zijn bedoeld om je een handje te helpen bij de indeling van je fotoboek.

Sjablonen zijn eigenlijk een soort ontwerp in fotovakken die je zelf kunt vullen met je eigen foto’s. Op deze manier ontwerp je heel gemakkelijk je fotoboek. Kies bijvoorbeeld voor een collagepagina, één panorama foto of een ander speels ontwerp.

Sjablonen vind je aan de rechterkant, onder het tabblad “Sjablonen”. Hier staan sjablonen met 1, 2, 3, 4, 5 of meer plaatshouders. Voldoende keuze dus! Ideaal om gemakkelijk jouw foto’s op een collagepagina te verwerken.

Bekijk ook eens de instructievideo over Plaatshouders en Sjablonen: