actie
Nu 25% korting op diverse vaderdagcadeaus
urbex fotografie

Beginnen met Urbex Fotografie

Gepubliceerd op 16 september 2017

Deze stijl van fotograferen is steeds bekender aan het worden en geef fotografen eens ongelijk. Al die ruwe beelden van verlaten plekken en gebouwen trekken zeker de aandacht.

Urbex fotografie is hip, alleen is het niet voor iedereen geschikt. Urbex staat voor urban exploring en het gaat bij deze stijl van fotografie vooral om het vastleggen van verlaten plekken.

Tsjernobyl is waarschijnlijk de meest bekende plek waarvan veel gebruik is gemaakt van deze fotografiestijl. De foto’s hebben vaak iets geheimzinnigs en spookachtigs tegelijk. Het is dan ook tijd om hier wat meer over te vertellen.

Laat niks achter

Er is een belangrijke regel waar je je als fotograaf absoluut aan moet houden. "Laat niks achter dan je voetsporen en neem niks mee dan de foto’s." Urban exploring betekent niet dat je maar mag doen en laten wat je wilt met het pand of de locatie.

De locaties die gefotografeerd worden moet je houden zoals je het aantreft. Respect hebben voor de plek en in sommige gevallen de omwonende is dus regel nummer 1.

leave nothing behind

Zorg dat je niet alleen naar een Urbex locatie gaat

Als Urbex-fotograaf bezoek je vooral verlaten plekken en dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Zorg er daarom voor dat je niet alleen op pad gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer het om verlaten paden gaat, is de kans een stuk groter.

Je zult maar verkeerd vallen doordat de vloer van het pand verrot is. Neem iemand mee die je ook kan helpen wanneer het verkeerd gaat. Zo kunnen jullie elkaar helpen wanneer er iets gebeurt.

Laat daarnaast aan een bekende weten waar jullie heengaan en maak daar duidelijke afspraken mee. Geef bijvoorbeeld aan dat je om het uur even belt om te laten weten dat het goed gaat.

ga niet alleen

Houd de Urbex locatie geheim

Naast dat Urbex foto’s iets geheimzinnigs hebben worden de locaties ook vaak geheimgehouden. Dit doen fotografen vooral om de locatie te beschermen. Niet iedereen houdt rekening met de belangrijke regel die eerder al genoemd werd.

Heb jij dus een toffe plek gevonden? Schreeuw dit dan niet van de daken, want je weet nooit wie hierop afkomt. Parkeer daarnaast ook niet je auto pal voor de locatie, zo trek je natuurlijk snel de aandacht.

Tip: Kijk eerst rond in je eigen stad of er nog plekken zijn die je kunt fotograferen. Je hoeft namelijk niet gelijk naar Oekraïne te gaan om Tsjernobyl te fotograferen. Elke stad heeft zijn geheimen en met wat speurwerk kun je deze vinden.

houd de locatie geheim

Urbex-fotografieapparatuur

Bij Urbex-fotografie heb je niet alleen spullen nodig voor je camera, maar zijn zaken zoals een zaklamp, ehbo setje, eten, drinken en toiletpapier ook erg handig! Voor het maken van foto’s is een statief belangrijk.

Zo kun je gebruik maken van een lange sluitertijd wanneer je weinig licht hebt (en dit is vaak het geval bij verlaten gebouwen).

Een veelgebruikte techniek bij Urbex-fotografie is fotograferen met HDR opnames. Zo kun je een onderbelichte foto maken, een normale foto en een overbelichte foto. Van deze drie foto’s maak je uiteindelijk een foto met een bewerkingsprogramma.

Tip: Maak ook gebruik van een camerarugzak wanneer je weet dat je veel moet klauteren. Zo heb je je handen vrij en kun je de beste plekjes makkelijker bereiken.

urbex-fotografieapparatuur

Heb je supertoffe foto's gemaakt? Laat ze dan drukken op een stoere wanddecoratie zoals aluminium of dibond!