actie
Nu 25% korting op diverse vaderdagcadeaus
Winter Banner

Fotograferen in winterse omstandigheden

Gepubliceerd op 20 december 2017

Het weer wordt kouder en de dagen korter, de winter komt eraan. Een uitstekende periode om er met de fotocamera op uit te trekken. Vooral als er rijp aan de bomen zit op en sneeuw is gevallen. Toch vallen sneeuwfoto's vaak tegen. Ze zien er grauw, grijs en veelal ook blauw uit, vooral als het niet een zonnige dag is. Hoe komt het en wat kan je eraan doen om wel mooi belichte foto's te krijgen?

Te donkere personen in sneeuw

Personen of andere onderwerpen in een wit landschap worden vaak te donker. Ook de sneeuw is niet mooi wit. Dit komt omdat de belichtingsmeter van de camera niet ziet dat het ‘sneeuw’ is. De camera ziet slechts een heel groot licht onderwerp wat hij moet fotograferen. Het fototoestel wil graag alles in ‘gemiddeld grijs’ vastleggen. Hij ziet echter al het licht en dus knijpt hij de belichting dicht. De camera kiest een kleiner diafragma en/of een kortere sluitertijd dan eigenlijk gewenst zou zijn. Gevolg: de foto wordt te donker. Geen witte sneeuw, maar een grauwe, grijze foto zonder pit.

Winterse foto

Oplossing

Op alle camera’s zit een +/- knopje. Zelfs de goedkoopste compactcamera heeft dit knopje aan de buitenkant zitten. Zoek er maar eens naar. In de standen automaat, A, S en P kun je met dit knopje de foto lichter of donkerder maken. In het geval van sneeuw willen we de foto lichter hebben, dus doen we de belichting van de 0 af richting de +. Op de meeste camera’s zie je direct het resultaat op je beeldscherm. Je zult zien dat je foto daar enorm van opknapt. Ben je tevreden, dan druk je af op de ontspanknop. Vergeet niet daarna de +/- knop weer terug te zetten, want hij gaat niet vanzelf terug en dan zijn straks andere foto’s allemaal overbelicht.

Winter bos

Welk tijdstip?

Bij een winterlandschap maakt het niet uit op welk tijdstip van de dag je fotografeert. Elk moment van de dag heeft zijn eigen charme en heeft zijn eigen kleurtemperatuur. Een witte wereld in de ochtendmist is heel mooi, maar een wit landschap met een knalblauwe lucht erboven midden op de dag kan ook heel mooi zijn. (Bij een foto met een blauwe lucht zit er meer contrast in een foto, dan bij een volledig witte foto en zal je dus niet of nauwelijks de belichting hoeven te plussen!!) Pak dus je camera en ga erop uit!

ijslands

Fotografie-reizen.nl

Yolanda Wals is professioneel fotograaf en eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleid al jaren fotocursussen, -workshops, -weekenden en fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. De komende tijd staan fotoreizen naar Ameland, Tanzania en IJsland op het programma.

Yolanda Wals