actie
Nu 25% korting op diverse Moederdagcadeaus

De ideale compositie deel 2

Deze week gaan we verder waar we bij de vorige blog gestopt zijn. In de vorige blog hebben we uitgelegd hoe je moet omgaan met de focus en welke soorten focus er op een camera zitten. Deze week gaan we aan de slag met de daadwerkelijke compositie.

Een mooie compositie maak je niet even snel in een minuutje. Vaak is het een kwestie van geduld en wachten tot alle aspecten voor een mooie compositie een natuurlijk positie aannemen. Als het juiste moment aangebroken is om de foto te nemen is de vraag: hoe ga je dit in beeld brengen? Hoe zorg je er voor dat alles goed in beeld komt en dat ook het onderwerp van je foto goed uit de verf komt? We zullen dit gaan uitleggen in de blog van deze week: de ideale compositie deel 2!

De regel van derden

We beginnen met één van de meest bekende regels van de fotografie. De regel van derden wordt gebruikt om een compositie interessant te maken. Om de regel van derden te gebruiken deel je het beeld op in 9 gelijke stukken. Dit doe je door middel van 2 verticale en 2 horizontale lijnen die evenwijdig tot elkaar staan. Veel camera’s hebben ook de mogelijkheid om de regel van derden in te stellen zodat de vlakken in beeld staan, terwijl je de foto neemt. De regel is ontstaan toen men ontdekte dat wanneer het onderwerp van de foto in het midden staat, dit niet altijd leidt tot een spannende foto. Zo ontdekte men dat als je het onderwerp op een kruispunt van de verticale en horizontale lijn plaatst, dit de foto veel dynamischer en spannender maakt. Bekijk het voorbeeld hiernaast maar eens. Door het gezicht op één van de kruispunten te plaatsen wordt de foto krachtiger. Dit was de eerste vuistregel, maar onthoud dat de regel slechts een richtlijn is en zeker geen verplichting!
Nu we weten wat de regel van derden precies inhoudt kunnen we het gaan toepassen bij het maken van foto’s. Neem bijvoorbeeld een tweetal foto’s van het gezicht van iemand. Één met het gezicht gewoon in het midden en één waar de ogen en mond op de snijpunten van de (denkbeeldige) lijnen staan. Als je deze foto’s nu met elkaar vergelijkt zul je zien dat de foto aan de hand van de regel van derden veel krachtiger en sprekender is dan de gewone foto.

Perspectief

Bij de regel van derden gaat men er eigenlijk vanuit dat de fotograaf op dezelfde hoogte staat als het onderwerp. Juist door hier vanaf te wijken kunnen ook hele bijzondere foto’s ontstaan. Er zijn twee bekende perspectieven die hiervoor gebruikt kunnen worden. Allereerst kan gekozen voor een vogelperspectief waarbij je op het onderwerp neerkijkt. Door de foto van bovenaf te nemen lijkt alles kleiner dan het in werkelijkheid is. Probeer dit bijvoorbeeld deze zomer eens uit bij het barbecueën met vrienden, door boven uit het raam een foto te maken. Op deze manier krijg je iedereen op de foto en maak je een mooie overzichtsfoto van de gezelligheid!
Naast het vogelperspectief is er ook nog het kikkerperspectief, dit is precies het tegenovergestelde. Hierbij maak je namelijk de foto van onderen in plaats vanaf boven. Het zorgt er voor dat het onderwerp groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Dit is vooral mooi bij planten en bomen, maar ook hoge gebouwen lijken nog imposanter op deze manier. Voor personen is dit perspectief af te raden, aangezien niemand er mooier van wordt wanneer je recht in je neusgaten gekeken kan worden!

Het totaalplaatje en samenvatting

Zoals je kunt lezen kan er nog veel bij komen kijken bij het maken van een foto. Daarom volgt hier een korte samenvatting van de twee blogs. Op deze manier zetten we alles nog één keer op een rijtje en ben je helemaal klaar om de mooiste foto’s te maken! We beginnen weer met de focus. Er zijn drie soorten. Als eerste: de one shot focus, waarmee de focus zelf bepaalt kan worden door de sluiterknop half in te drukken. Als tweede: de autofocus, deze neemt eigenlijk al het werk uit handen en past zich automatisch aan als je de camera beweegt. En als derde en laatste: de servo focus, deze is vooral voor bewegende beelden zoals sportfoto’s en andere situaties waarin beweging wordt vastgelegd. Met deze focus maak je foto’s door de camera mee te bewegen met het bewegend onderwerp.
Vervolgens is het van belang om bij het maken van de foto rekening te houden met het onderwerp en waar deze in het beeld van de compositie staat. Door de regel van derden te volgen en het beeld zowel horizontaal als verticaal in drieën te verdelen ontstaan er vier snijpunten waarmee de compositie verdeeld kan worden. Zorg dat het belangrijkste onderwerp zich op één van deze snijpunten bevindt. Stel dat iemand naar links kijkt op een foto, laat dan ook de ruimte waar hij/zij naar kijkt zien. Ook al is het slechts lucht wat op de foto staat het creëert meer beleving in de foto.
Als laatste kun je ook spelen met de verschillende perspectieven. Twee bekenden perspectieven zijn het "vogelperspectief" en het "kikkerperspectief". De eerste wil zeggen dat de foto van boven genomen wordt en dus voor overzicht zorgt en dingen kleiner kan laten lijken. De tweede wordt vanaf de grond genomen en is om hoog gericht. Hierdoor lijkt het onderwerp op de foto groter en indrukwekkender. Nu zijn er nog veel meer mogelijkheden voor een perspectief, maar het belangrijkste is om af en toe gewoon af te wijken van de normale foto die op ooghoogte wordt genomen. Nu we alles nog één keer hebben doorgelopen kun je aan de slag om de mooiste foto’s te maken! Mocht je vragen hebben stel ze dan gerust via onze Facebook.

Heb je zelf een mooie foto gemaakt op basis van bovenstaande technieken? Upload deze foto naar onze Facebook pagina en deel je kunsten met iedereen!