powered by

Het fotograferen van bewegende beelden

Tegenwoordig worden er overal wel foto’s van gemaakt. Kom je bijvoorbeeld op vakantie een hele mooie auto tegen? Klikken maar! Of wil je foto’s maken tijdens bijvoorbeeld een hockeywedstrijd, maar krijg je alleen maar bewegende beelden van de sporters? Beweging fotograferen is vaak een behoorlijke uitdaging. In dit blog worden een aantal tips gegeven om bewegende beelden scherp op de foto te krijgen.

Sluitertijd

De sluitertijd wordt in seconden uitgedrukt. Het bepaalt hoelang er licht op de sensor van een camera valt. Met een korte sluitertijd ‘bevries’ je als het ware de beweging. Zo zorg je er dus voor dat bewegende beelden stil komen te staan. Hoe sneller het onderwerp beweegt, hoe korter de sluitertijd moet zijn om de beweging te laten bevriezen. Je kunt er ook voor kiezen om een lange sluitertijd in te stellen, zo benadruk je juist de beweging. Dit wordt bewegingsonscherpte genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een autoweg waarop je auto’s ziet bewegen. Sluitertijd kun je op vele manieren instellen en gebruiken bij vele soorten fotografie. Denk bijvoorbeeld aan sportfotografie, voetballers bewegen snel en deze wil je natuurlijk wel scherp op de foto hebben staan!

‘Meebewegen’ met het object

Probeer de camera mee te bewegen met de snelheid van het onderwerp dat je op de foto wilt zetten. Zo krijg je het bewegende voorwerp scherp op de foto en zal juist de achtergrond wazig worden, wat een super gaaf dynamisch effect geeft! Het is leuk om deze afbeelding te laten drukken als foto op plexiglas en je woonkamer een extra boost te geven met je prachtige foto. De benaming voor deze strategie tijdens het fotograferen wordt ook wel ‘panning’ genoemd. De lange sluitertijd die je hierbij ingesteld hebt, zorgt ervoor dat er bewegingsonscherpte op de achtergrond ontstaat. Bij meebewegende foto’s wordt vaak gebruikgemaakt van een sluitertijd van 1/15 seconde of langer. Zorg er bij deze techniek wel voor dat het onderwerp precies op dezelfde plek in beeld blijft. Je moet dus even snel meebewegen als het onderwerp.

Timelapse

Veel mensen zijn al bekend met timelapse, maar hoe werkt het precies? Je maakt meerdere foto’s met een bepaalde tijd er tussen. Als je alle foto’s gemaakt hebt, kun je deze achter elkaar aan plakken en zo ontstaat een filmpje waarin de bewegingen zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zonsondergang. Je kunt natuurlijk van vele onderwerpen een timelapse maken, maar de meest voorkomende is landschapfotografie. Dit kun je mooi af laten beelden in een timelapse video. Lees ons artikel over het zelf maken van een timelapse video, voor meer informatie.

Beweging benadrukken

Als je bijvoorbeeld een raceauto op de foto wilt afbeelden en juist wilt benadrukken hoe snel deze kan gaan, dan is het ook leuk om de achtergrond scherp te hebben en het onderwerp bewogen op de foto te zetten. Dit is de meest eenvoudige manier van bewegend fotograferen. Je kiest hier juist voor een lange sluitertijd. Bij deze vorm van beweging fotograferen, is een statief onmisbaar. Dit is omdat anders zowel de voor- en achtergrond bewogen op de foto kunnen komen te staan. Je kunt er ook voor kiezen om het volledige beeld wazig te maken. Zet dan de sluitertijd op ongeveer 1/30 en beweeg niet met het onderwerp mee.

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling