powered by

Portretfotografie

Met portretfotografie fotografeer je personen. Je laat met een portretfoto iets zien over deze persoon. Het kan zijn dat de persoon op de foto poseert, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Bij portretfotografie is het belangrijk dat je goed weet wat je doet, aangezien je een deel van het leven van de persoon vastlegt en het beste van de persoon naar voren haalt. Dit beeld dient overeen te komen met de werkelijkheid. Wil je nou zelf ook portretfoto’s maken? Wij hebben enkele belangrijke tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!  

Portretfotografie voor verschillende gebeurtenissen

Een fotoshoot voor portretfoto’s kan plaats vinden in verband met verschillende gebeurtenissen. Je kan hier denken aan klassenfoto’s of bijvoorbeeld een familieportret. Bedrijven kiezen er ook vaak voor om portretfoto’s te laten maken. Deze kunnen gebruikt worden op de website van het bedrijf of op de social media pagina’s van werknemers.

Tip: Kinderen zijn vaak leuk om vast te leggen op een fotoshoot voor portretfotografie. Kinderen tonen namelijk veel emotie waardoor er mooie foto’s kunnen ontstaan.      

Portretfotografie buitenshuis

Wanneer je portretfoto’s buiten maakt, is het belangrijk dat het model niet naar de zon kijkt. Je kan hierbij het risico lopen dat het model met samengeknepen ogen op de foto staat. Je kan ook een plek in de schaduw zoeken. Voor portretfotografie is het niet noodzakelijk dat de zon schijnt. Het is zelfs beter om foto’s te maken op een bewolkte dag. De zon zorgt voor hard licht en harde schaduwen. Wanneer je toch portretfoto’s maakt in de zon, kan je foto’s met een flits maken. Hiermee kan je schaduwen in de foto verlichten. Ook met reflectieschermen kan je schaduwen verzachten. Deze weerkaatsen het licht. Vermijd portretfoto’s maken midden op de dag wanneer de zon schijnt. Het beste is om ’s ochtends of ’s avond bij zonsopkomst en -ondergang portretfoto’s te maken. Dit zijn delen van de dag wanneer het licht minder hard is.    

Portretfotografie binnenshuis

Wanneer je binnen portretfoto’s gaat maken, laat het model dan in de buurt van een raam staan. Op deze manier kan je gebruik maken van het natuurlijke licht. Zorg er wel voor dat je een raam uitkiest waar de zon niet direct inschijnt. Wanneer je model net iets anders staat bij het raam, kan dit al een wereld van verschil uitmaken. Probeer dus verschillende standen van het model en maak veel verschillende foto’s om tot het beste resultaat te komen.     

Leg de focus op de ogen

Het is belangrijk dat de ogen van het model scherp gefotografeerd worden. Aan de ogen valt veel af te lezen. Zo kan je de emotie van de persoon lezen uit de ogen. Om deze reden zijn de ogen ook een erg belangrijk onderdeel van portretfotografie. Neem portretfoto’s op ooghoogte. Dit zorgt voor intimiteit en contact.  

Tip: Het is ook leuk om eens te proberen om portretfoto’s te maken waarbij het model niet recht in de camera kijkt. Ook kan je eens proberen om de foto juist niet te nemen op ooghoogte. Dit geeft een leuk effect.  

Achtergrond portretfoto’s

Zorg ervoor dat het onderwerp van de foto, het model, het belangrijkste onderdeel in de foto blijft. Hier kan je voor zorgen door voor een rustige achtergrond te kiezen. Je kan er wel voor kiezen om leuke elementen op de achtergrond te hebben, maar uiteindelijk draait het om het model en niet de achtergrond. Een wazige achtergrond zorgt er ook voor dat het model in het middelpunt blijft staan. Je krijgt een wazige achtergrond door een groot diafragma of een telelens te gebruiken. Een portretfoto met een scherpe achtergrond is ook mooi, maar zorg er dan voor dat de achtergrond niet te druk is. Wanneer je het model met het hele lichaam op de foto zet, zorg er dan voor dat de kleding van het model niet dezelfde kleuren heeft als de achtergrond. Zo valt het model in het niets met de achtergrond.  

Nabewerking portretfoto’s

Nabewerking is een belangrijk onderdeel van fotografie. Smaak speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer je portretfoto’s maakt waarbij het belangrijk is dat het model zo puur en natuurlijk mogelijk op de foto staat, is het van belang dat je de portretfoto zo min mogelijk nabewerkt. Wanneer dit niet het geval is, kan je de portretfoto wat meer nabewerken. Wanneer je portretfoto’s nabewerkt, is het van belang dat je niet over de top gaat. In een eerdere blog van Fotofabriek staan enkele handige nabewerkingprogramma’s beschreven. Met nabewerking is veel mogelijk en kan je tot de perfecte foto komen. 

Weet wie het model voor de portretfoto is

Het is belangrijk dat je weet wie je voor je hebt. Probeer contact te krijgen met het model. Knoop een gesprek aan met het model zodat je erachter komt wat voor persoon je voor je hebt. Alleen op deze manier kan je het karakter het beste vastleggen op de foto.

Al met al is het bij het maken van portretfoto’s belangrijk om op enkele aspecten te letten: het licht, de ogen, nabewerking, keuze voor de achtergrond en leer het model kennen. Het sleutelwoord blijft: oefenen! Allen door middel van het oefenen van portretfoto’s maken, zul je zien dat je er steeds beter in wordt. Op deze manier zal je het zelf steeds leuker vinden, maar zijn je modellen ook onder de indruk van hun eigen portret. 

Portretfoto's ophangen of in een fotoboek bewaren?

Wanneer je eenmaal de perfecte portretfoto’s hebt gemaakt is het natuurlijk ook leuk om deze foto’s ergens vast te leggen. Een leuke manier om de portretfoto’s vast te leggen, is om ze te laten afdrukken. Je kan foto’s eenvoudig online laten afdrukken. Op deze manier heb jee een blijvende herinnering aan de fotoshoot. De portretfoto’s die gedrukt zijn, zijn ook leuk om als cadeau weg te geven. Je kan bijvoorbeeld denken aan vader- of moederdag. Wanneer je je portretfoto’s wilt geven als cadeau, is wanddecoratie ook een leuk idee. Je kan bijvoorbeeld je portretfoto laten afdrukken op plexiglas of op canvas. Dit is overigens ook leuk om zelf te houden!  

Tip: portretfoto’s zijn ook leuk om als retroprints af te laten drukken

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling